2020-02-18 12:36

Proiect de LEGE: Terenurile agricole să nu mai poată fi revândute decât statului în următorii 15 ani

 |  14:02
Proiect de LEGE: Terenurile agricole să nu mai poată fi revândute decât statului în următorii 15 ani

Statul român vrea să înceapă să cumpere terenuri agricol. Mai exact guvernanţii propun, printr-un proiect de lege, ca niciun teren scos la vânzare să nu mai poată fi revândut decât statului în următorii 15 ani. Asta după ce statul nu a cumpărat nici măcar un hectar, din 2014, de când a fost liberalizată piaţa terenurilor agricole pentru cetăţenii străini.

Deşi are drept de preemţiune, statul român nu a cumpărat niciun teren agricol din 2014, de când străinii au primit liber la astfel de achiziţii, arată un document oficial al Ministerului Agriculturii, obţinut de site-ul Profit.ro.

În schimb, tot de atunci ofertele de vânzare anuale au crescut de 3 ori. De pildă, în 2014 au fost înregistrate peste 45.000 de astfel de oferte, reprezentând peste 58.000 de hectare de teren agricol, iar autoritățile au emis peste 8.000 de avize finale de încheiere a tranzacțiilor. Doi ani mai târziu însă, numărul a sărit de 140.000, iar avizele emise pentru încheierea contractelor au depășit 48.000.

Regulile privind cumpărarea terenurilor agricole ar putea fi schimbate în curând. Un proiect de lege al Puterii propune un termen de 15 ani în care terenurile cumpărate să nu poată fi revândute, iar potenţialul cumpărător să poată fi doar statul român, prin Agenția Domeniilor Statului.

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole.

Un teren agricol nu poate fi vândut decât cu respectarea dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale. Dacă în termen de 30 de zile niciunul dintre titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea terenului este liberă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-07Parerea ta...

LEVST.
07 Mai 2018

"prinde orbul, scoate-i... ciocanelul, de la urechea interna!"- cam asta se face acum, se blocheaza vanzarile, dupa ce , cel mai bun arabil a fost DEJA vandut... De NATIONALIZARI nu s-a auzit pe la bucuresti? De nationalizare si imediata redistribuire a pamntului, cate un ha/ cap de locuitor , ajuns la 17 sau 16 ani?Pentru ca macar pamantul nu poate fi al cuiva, este fie al intregii comunitati(***), fie -egal- al fiecarui individ...Nu zice insasi Dumnezeu, " Pamantul este al Meu, cu tot ce este pe el"...sau cand este "la bani", nu mai suntem crestini si ortodocsi, aplicam maxima lui V.Hugo, " cand este vorba de bani, toti avem aceiasi religie",...(*** iar "al comunitatii"(prin stat) s-a notat deja ce "bine "este , solutia normala este de a fi in proprietatea fizica sau virtuala, a individdului.Simplu.)
ANONIM
07 Mai 2018

Dar... pretul? Sa nu fie ca in legea aceea tampita data acum vreo 10 ani cand Statul se ofera sa plateasca 1 leu/mp sau arie padurea de la cetatean
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine