2020-03-28 17:19

Proiect UDMR: Creșterea mandatului aleșilor locali la cinci ani

 |  16:15
Proiect UDMR: Creșterea mandatului aleșilor locali la cinci ani

26 de parlamentari UDMR au depus, miercuri, la Parlament, un proiect de lege prin care propun mărirea duratei mandatului aleşilor locali de la 4 ani la 5 ani. Inițiativa legislativă prevede ca modificarea să intre în vigoare începând din 2020 după alegerile autorităţilor administraţiei publice locale.

Proiectul de lege modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi este semnat de 26 de deputaţi şi senatori UDMR.

"Durata mandatului viceprimarului este egală cu durata mandatului consiliului local. În cazul în care mandatul consiliului local încetează sau încetează calitatea de consilier local, înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept şi mandatul viceprimarului, fără nicio altă formalitate", se arată în inițiativa legislativă.

Totodată, parlamentarii UDMR propun ca "durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor consiliului judeţean este egală, de regulă, cu durata mandatului consiliului judeţean. În cazul în care mandatul consiliului judeţean încetează înainte de expirarea duratei normale de 5 ani, încetează de drept şi mandatul vicepreşedinţilor consiliului judeţean, fără nicio altă formalitate".

 

Cum motivează parlamentarii UDMR necesitatea proiectului de lege

"Un mandat mai mare al aleşilor locali conferă stabilitate politică, o pavăză faţă de schimbările şi eventualele crize politice manifestate la nivel general şi care interferează cu deciziile de luat la nivel local. De asemenea, sunt amortizate bulversările create de suprapunerea alegerilor, de campanii electorale simultane sau succesive care în cele mai multe cazuri pun administraţiile în situaţii dificile de suspendare a activităţii şi a investiţiilor iniţiate", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Inițiatorii susțin că "experienţa celor trei decenii de administraţie locală relevă faptul că nevoia uriaşă de investiţii locale în România este aproape imposibil de acoperit în mandate de câte 4 ani, acolo unde nevoile de finanţare sunt pe termen lung, iar fondurile europene, modalitatea optimă de finanţare a programelor de dezvoltare locală, sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani".

Proiectul a fost depus în dezbatere la Camera Deputaţilor, iar Senatul este forul decizional în acest caz.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine