2020-04-08 09:51

Proiectele verii. „Politizarea României”

 |  19:07
Proiectele verii. „Politizarea României”

Politicienii s-auîntrecut în timpul vacanţei parlamentare într-o sarabandă de proiecte, fiecaredorind să impresioneze electoratul şi să-şi impună agenda pentru sesiuneaparlamentară din toamnă. Dan Voiculescu, aliat cu PSD, doreşte suspendareapreşedintelui, dar nu este de acord cu Victor Ponta. El promovează ideeadărâmării Guvernului, dar nu vrea alianţă cu PNL, deşi se vorbeşte despre ocolaborare parlamentară între cele două partide. Nici liberalii nu se lasă maiprejos. Crin Antonescu vrea Guvern de tehnocraţi şi organizarea de alegerianticipate. Mircea Geoană, perdantul alegerilor prezidenţiale, iese în faţă cuo iniţiativă ce vizează elaborarea unui proiect de ţară “România 2020”. el explică pe larg cum doreşte să strângălaolaltă clasa politică şi societatea civilă. În tabăra puterii fiecare arecâte o ţintă. Traian Băsescu ameninţă Guvernul cu remanierea, Boc dă cartonaşegalbene miniştrilor, în timp ce aripa reformatoare din partid - “grupul de laBruxelles” îi cere capul, pentru a salva PDL de la prăbuşire.

Mogulul Voiculescu l-ar cam suspenda pe Băsescu. Din nou

Tema suspendării preşedinteluiRomâniei revine în atenţie. Dan Voiculescu, adjunctul lui Mircea Geoană laSenat a trimis o scrisoare acestei instituţii prin care cere discutareaoportunităţii suspendării din funcţie a lui Traian Băsescu. Motivul invocat desenator este nerespectarea de către Băsescu a atribuţiilor de mediator întreputerile statului. Conform legilor ţării, preşedintele poate fi suspendat decătre Parlament, iar apoi populaţia este chemată la referendum, pentru avalida, sau invalida votul parlamentarilor. Momentan parlamentarii din opoziţie(PSD şi PNL) nu s-au pronunţat ferm în favoarea unei suspendări, ci, maidegrabă sunt sceptici în această privinţă, ei invocând numărul insuficient devoturi pentru a forma o majoritate. Atât membrii PSD, cât şi ce ai PNL audeclarat că în cazul în care vor reuşi să coaguleze o altă majoritateparlamentară, prioritatea lor va fi schimbarea Guvernului şi propunerea unuialt premier. Abia în cazul în care preşedintele le-ar refuza prim-ministrulpropus, parlamentarii PNL şi PSD au afirmat că, în ultimă instanţă, ar putearecurge la soluţia finală. Băsescu a cunoscut deja emoţiile unei suspendări înaprilie 2007, după ce o comisie parlamentară condusă de acelaşi Dan Voiculescua decis că a încălcat constituţia ţării. Atunci a fost organizat un referendumla care un procent covârşitor al populaţiei (74,48% dintreparticipanţii la vot) au hotărât menţinerea sa laCotroceni. Spre deosebire de acel moment, când şeful statului se bucura de unmare grad de simpatie, măsurile economice impopulare anunţate de el însuşi auprodus o prăbuşire a lui în sondaje. Ultimul dintre acestea, dat publicităţiijoi, arată că 79,86% dintre votanţi ar pune acum ştampila în acceptulsuspendării lui Traian Băsescu. Constituţia României prevede că pe perioada câtpreşedintele este suspendat, locul său este ocupat temporar de şeful Senatului,adică, în acest caz Mircea Geaonă, eternul perdant la confruntările electoralecu Băsescu.

Toamna se numără voturile pentru moţiunea de cenzură

Liderii PSD şiPNL vor ca la toamnă, după ce se va relua sesiunea parlamentară, să depună o nouămoţiune de cenzură. La ultima dintre ele, Opoziţiei i-au lipsit opt voturi înParlament pentru a-i face vânt lui Emil Boc şi echipei sale de miniştri. Celeopt voturi fac momentan diferenţa dintre Putere şi Opoziţie. Dar, liberalii şisocial-democraţii au la dispoziţie o vară întreagă pentru a „lucra” la acestcapitol. "Undeva în toamnă, când efectele se vor face simţite, vom aveadeja şi grave probleme sociale, iar tot în toamnă vom avea şi măriri de taxe şiimpozite, şi de ce nu, alte tăieri de pensii şi salarii", declara CrinAntonescu, care credea că până atunci şi unii dintre parlamentarii Puterii vorconsidera de cuviinţă că Guvernul Boc trebuie să plece.

Opoziţia anticipeazăalegeri parlamentare

VictorPonta a arătat recent că partidul său îşi cam doreşte un tur electoral înaintede termen, însă, pentru a ajunge la anticipate, trebuie să treacă mai întâi dedouă obstacole. Primul îl reprezintă formarea altei majorităţi în Parlament.Iar al doilea, asul din mânecă al „preşedintelui-jucător”. În eventualitatea încare la toamnă echipa guvernamentală a lui Emil Boc ar fi destituită prinmoţiune de cenzură, Băsescu poate desemna un alt premier în loc de a declanşaprocedura alegerilor anticipate. Aflatacum în opoziţie, PSD nu a mai stat atât de bine în preferinţeleromânilor de pe vremea când Adrian Năstase conducea autoritar guvernul. Conformsondajului Institutului pentru Politici Publice, PSD ar avea 40% din intenţiade vot a românilor şi probabil că acesta a fost motivul care l-a determinat peVictor Ponta să declare că partidul pe care îl conduce îşi doreşte alegeri câtmai repede. "Vrem să câştigăm alegerile şi ne dorim alegeri cât mai rapidposibil, pentru că e nevoie pentru România, nu pentru noi, ca partid. Vrem săguvernăm singuri şi vrem să guvernăm bine, cum am guvernat în 2000-2004",spunea liderul PSD în urmă cu câteva zile. Cât despre o posibilă alianţă cu PNL,Victor Ponta afirma că de guvernat nu se pune problema, însă va colabora cupartidul lui Crin Antonescu “pentru a scăpa ţara de Băsescu şi de Boc”.

Guvernuldă examen cu preşedintele pentru remaniere

Deşi Opoziţia îşidoreşte cât mai repede un alt guvern, Traian Băsescu a fost iertător cu acesta.Conform propriilor declaraţii, preşedintele a dat Executivului un termen degraţie, care expiră în toamnă. Până atunci, Emil Boc, Adriean Videanu, RaduBerceanu, Elena Udrea, Vasile Blaga şi ceilalţi miniştri trebuie să pună înaplicare măsurile de restructurare a aparatului bugetar. Cu alte cuvinte, vortrebui să dea afară dintre angajaţii de la stat. La toamnă, preşedintele vadecide soarta lor în Guvern. Tot atunci, Opoziţia va prezenta o nouă moţiune decenzură, mizând pe scăderea unităţii în coaliţia guvernamentală, ca urmare amăsurilor impopulare pe care Traian Băsescu le-a cerut şi le aşteaptă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-16Parerea ta...

SILE
26 Iul 2010

P A N A R A M A , gradinitza de copii timpitzi, LENE INTELECTUALA.Daca politicienii nu sunt in stare sa iasa din acest tablou, sa incerce macar jurnalistii.Si primul pas ar fi iesirea din mintea de lemn.Ar mai trebui s-o luam cam de la Aristotel.E greu, dar nu imposibil.Exista totus adevaruri pe care se poate cladi. O constitutie teafara , de pilda. O zi buna!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine