2020-07-07 17:00

Proiectul Guvernului privind reducerea CAS cu 5%, adoptat de Senat

 |  11:25
Proiectul Guvernului privind reducerea CAS cu 5%, adoptat de Senat

Proiectul de lege prin care Guvernul propune reducerea CAS cu 5% a fost adoptat, marţi, de Senat, în forma propusă de Executiv. 109 senatori au votat ”pentru”, proiectul urmând să ajungă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Prin proiectul de lege se prevede că această cotă va scădea de la 20,8 la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014.

Guvernul a argumentat, în expunerea de motive, că promovarea proiectului de lege privind reducerea CAS cu 5% a fost determinată de existenţa pe piaţa muncii a unei mari presiuni fiscale asociată nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale care alimentează bugetul asigurărilor sociale de stat şi care determină necesitatea diminuării sarcinii fiscale suportate de angajator, dat fiind că două treimi din contribuţia datorată la bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă contribuţia angajatorului.

De asemenea, potrivit expunerii de motive, România se confruntă cu o rată scăzută a participării pe piaţa muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator determină o cerere redusă de forţă de muncă.

”În plus faţă de apariţia unei poveri fiscale crescute asupra forţei de muncă, sistemul asigurărilor sociale suferă distorsiuni care reduc baza impozabilă pentru contribuţiile de asigurări sociale, dar şi pentru asigurările sociale de sănătate”, mai susţine Guvernul.

Executivul susţine că această creştere a fondurilor rămase la dispoziţia angajatorului poate fi folosită pentru crearea de noi locuri de muncă, contribuind astfel la creşterea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale.

De asemenea, Guvernul precizează că impactul negativ generat de această măsură va fi compensat pe anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţă de sumele proiectate în Legea bugetului de stat.

În anul 2015, impactul negativ va fi compensat prin creşterea veniturilor bugetare ca urmare a implementării de către ANAF a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz