2020-02-26 19:13

Prostănac să fii, noroc să ai. Cum a scăpat Geoană de suspendarea din partid

 |  20:09
Prostănac să fii, noroc să ai.  Cum a scăpat Geoană de suspendarea din partid

Mircea Geoană a fost judecat ieri de colegii din partid pentru trădare. Ascăpat, din fericire pentru el, cu viaţă. Adică şi cu carnetul de partidnerupt, dar şi cu funcţia de preşedinte al Senatului la dispoziţie încontinuare. Povestea procesului lui Geoană, în cele ce urmează.

Ora 9.30. Cu o falcă-n pământ şi una-n cer, Mircea Geoanăintră în sediul central al partidului ca pentru ultima oară. Nu reuşeşte să dea,pe scări, un răspuns coerent jurnaliştilor curioşi să afle care e starea lui despirit înaintea unei şedinţe care se anunţa devastatoare pentru cariera luipolitică. Ceva mai clar decât Geoană avea să fie Ion Iliescu. Specialist îninvitaţii la calm, Iliescu sugerează că nu e vreme pentru cuţite înfipte pe laspate. "Ponta şi Geoană trebuie să se înţeleagă. Geoană trebuie să rămânăîn partid. Estepreşedintele Senatului, trebuie apărat în poziţia lui de preşedinte alSenatului şi integrat în structura colectivă de conducere a partidului. Dacăsunt anumite neînţelegeri, ele se pot trata în cadrul intern de partid",avea să spună Iliescu.

Ora10.00. Şedinţa conducerii PSD începe cu Victor Ponta la microfon, care anunţăcă pe ordinea de zi se află “problema Geoană”. Pe care-l invită, exact ca la un proces, să aducă probe în favoareanevinovăţiei sale.

Pentru mai buna înţelegere a „procesului”, trebuiereamintit că, în ultimele săptămâni, Mircea Geoană a fost identificat de maimulţi lideri ai PSD ca fiind un element rebel, răzvrătit, care s-a abătut de lalinia partidului şi care trebuie, în consecinţă, sancţionat. Vârful de sarcinăal acuzaţiilor împotriva lui Geoană a fost atins de Victor Ponta, săptamânatrecută, atunci când acesta a declarat pentru EVZ că fostul lider al PSD, care şi-a construitnotorietatea “prin atitudini de puştiobraznic”, este un fel de „Gică Contra cu oricedecizia a partidului”.

Acuzat de trădare

În timpul „procesului”, liderii PSD au ascultat cuvântullui Geoană şi apoi au început să arate cu degetul. În primul rând, a fostamintită acţiunea PDL de schimbare din funcţie a preşedintelui Senatului şi,ulterior, renunţarea bruscă la acest demers. Apoi, unii au invocat slabaprestaţie a lui Geoană în calitate de şef al Senatului, în cazul mai multordezbateri parlamentare, cum a fost cea în urma căreia s-a cerut acordul CSATpentru strategia de apărare, respectiv cea în care a fost trecută pe ordinea dezi discutarea rapoartelor de la TVR şi Radio. Alţii au amintit despredeclaraţiile lui Geoană cu privire la nevoia PSD de intrare la guvernare acum,pe timp de criză. A fost invocată, de asemenea, şi încercarea lui Geoană deînfiinţare a unui grup consultativ asemănător celebrei Comisii de la Snagov,demers despre care ziarul „Puterea” v-a informat în exclusivitate. În fine,Geoană a fost acuzat pentru pactul cu liberalii şi cu cei e la PC în privinţaunui eventual demers de suspendare a preşedintelui Băsescu. Toate vocileîmpotriva lui Geoană, din timpul şedinţei PSD, lăsau să se întrevadă o acuzaţiefoarte dură: vinovat de trădare!

Verdictul

Mircea Geoană s-a apărat de acuzaţia că ar conspiraîmpotriva PSD şi în favoarea lui Traian Băsescu cu un singur argument: „Cum văputeţi imagina că tocmai eu...?” Atât acuzaţiile, cât şi apărarea s-au făcut -spun surse prezente la şedinţă - în termenii cei mai duri. Rolul de judecător afost adjudecat de Adrian Năstase, cel care, cu nişte ani în urmă, treceaprintr-o experienţă similară cu cea prin care trece acum Mircea Geoană. Năstasele-a reamintit liderilor PSD că nu-l pot sancţiona pe Geoană cu suspendarea dinpartid pe o perioadă de şase luni, aşa cum ar fi dorit unii, pentru simplulmotiv că Statutul partidului impune în acest caz şi o retragere a sprijinuluipolitic pentru toate funcţiile adminstrative deţinute. Ceea ce ar fi generat oîncercare de înlocuire din funcţie pentru preşedintele Senatului, demers curiscuri foarte mari pentru partid.

„Procesul” lui Geoană s-a încheiat, aşadar, doar cu oameninţare: Mircea Geoană, dacă va continua să vorbească în numele PSD, darfără un mandat explicit de la PSD, va fi exclus din partid. O hotărâre în acestsens urmează a fi redactată şi făcută cunoscută pe canalele interne alepartidului, în următoarele 48 de ore. "Am stabilit cu toţii, prin vot unanim,că, în aceste momente atât de dificile, PSD nu poate avea două direcţii, nupoate avea două volane, nu poate avea două poziţii, una a BPN, a conduceriilegitime, şi una a domnului Geoană. Iar decizia aceasta arată foarte clar şisancţiunea care va fi aplicată dacă domnul Geoană înţelege să încalce aceastădecizie a BPN", a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei. Hazlii au fostînsă declaraţiile lui Mircea Geoană, tot la finalul şedinţei. El a repetat de câtevaori că nu, n-a fost sancţionat. "Este vorba despre o anumită coerenţă încomunicarea publică a partidului şi acest lucru, evident, este o decizie pecare o voi respecta", a conchis el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine