2020-04-07 13:51

Prostituţia inhibă Parlamentul. Încă un proiect pentru legalizarea bordelurilor intră în dezbatere

 |  19:00
Prostituţia inhibă Parlamentul. Încă un proiect pentru legalizarea bordelurilor intră în dezbatere

Foarte slabe şanse ca Parlamentul să adopte în perioada următoare o lege pentrulegalizarea prostituţiei, chiar dacă deputatul PDL Silviu Prigoană a depus lunispre dezbatere un proiect de lege în acest sens. Ziarul „Puterea“ a stat devorbă cu liderii tuturor grupurilor parlamentare, iar concluzia, pe scurt,este: NU! Aceştia cred că România nu e pregătită pentruprostituţie legală, mai ales acum, când ţara trece prin criză economică.

“Nu ne interesează”,“nu e cazul pentru aşa ceva acum”, “altele sunt problemele importante”, “ţaraarde şi baba se piaptănă”, sau “nu sunt şanse”. Cam acestea sunt reacţiileliderilor grupurilor parlamentare la iniţiativa lui Silviu Prigoană privindlegalizarea celei mai vechi meserii din lume. Deşi sunt unii lideriparlamentari care spun că tema e importantă, ei cred că proiectul de lege nuare şanse să treacă prin Parlament. Chiar şi colegii de partid ai lui Prigoană,deputaţii şi senatorii PDL spun că altele sunt problemele ţării. Asta, în ciudafaptului că Prigoană se laudă că propunerea lui are “susţinere 100%” înParlament.

PDLspune NU prostituţiei

Mircea Nicu Toader,liderul deputaţilor pedelişti, este foarte ferm şi spune că nu se impune acum oastfel de lege. “Orice iniţiativă este binevenită, dar părerea mea (despreproiect, n.r.) este că ţara arde şi baba se piaptănă. Sigur, toate problemelesunt importante, dar, acum că ţara e în criză, altele sunt cele care ar trebuisă ne preocupe”, declară Nicu Toader pentru ziarul „Puterea“. Pe de altă parte,liderul deputaţilor PDL afirmă că trebuie văzută şi opinia Guvernului peaceastă temă. “Deocamdată nu am văzut proiectul. Am auzit despre el de la dumneavoastră.Nu ne pronunţăm încă. Sigur, dacă vor fi parlamentari de la noi din grup caresă-l susţină, va trebui să vedem şi dacă va fi sprijinit politic, va conta poziţiaGuvernului”, a mai spus Toader.

Nici Traian Igaş,liderul senatorilor pedelişti, nu crede că sunt şanse ca iniţiativa să fieadoptată, pentru că - susţine el - PDL ar fi un partid cu frica lui Dumnezeu. “Noisuntem un popor apropiat de biserică şi de Dumnezeu şi de aceea astfel deiniţiative stârnesc controverse”, afirmă Traian Igaş. De aceea, el e sceptic călegea va trece. “E foarte greu să te pronunţi asupra unui proiect de lege încănedezbătut, dar, dacă ar fi să pariez ca la bursa pariurilor, aş spune că nu vatrece. (…) Ca un punct de vedere personal, totuşi, cred că e un proiect sensibil,care va stârni nişte dezbateri foarte pasionale, ca să spun aşa”, mai spuneIgaş.

PSDinvocă valorile familiale

Ilie Sârbu, liderulgrupului senatorial PSD+PC, crede că într-o ţară precum România prostituţiaeste greu de legalizat. “Trăim într-o ţară unde se pune preţ pe valori, pefamilie”, afirmă Sârbu, care lasă totuşi spaţiu deschis negocierilor: “E greude spus. Rămâne să vedem la faţa locului, dar, oricum în România e greu delegalizat”.

Nici Bogdan Ciucă,vicelider al deputaţilor PSD+PC nu crede că e un moment inspirat pentru ideealui Prigoană. Şi el pune preţ pe familie. “Nu cred că este un moment care sădea prea multe şanse acestui proiect. Domnul Prigoană nu aduce în discuţie otemă în premieră. Ea a tot fost vehiculată până acum. Nu cred că societatearomânească este pregătită pentru legalizare. Sunt chiar şi state mult mailibertine decât al nostru unde prostituţia nu este legală. Eu, personal, amprimit o educaţie familială şi religioasă şi nu sunt de acord cu aşa ceva”,spune Ciucă.

UDMR vrea prostituţie legală

“Vă spun în nume personal că ideea delegalizare este foarte bună. În primul rând, din punctul de vedere al sănătăţiişi al infracţionalităţii. Al traficului de persoane şi al prostituţieiminorilor. Mai puţin mă gândesc la finanţe, la banii care vor veni la buget.Sigur, nici acest aspect nu e de neglijat, dar, în principal, contează aceleaspecte pe care le-am menţionat”, ne declară Erdei Dolóczki István,vicelider al grupului deputaţilor UDMR, formaţiune care deţine aproximativşapte procente din voturile parlamentarilor. Deputatul maghiar mai spune călegea va trece dacă se îndeplinesc două condiţii: “sinceritatea colegilorparlamentari şi calitatea proiectului de lege”. “Dacă e o lege făcută pentrupresă, de tipul eu am încercat, dar n-a mers, atunci, sigur va pica. Dar, aşacum îl cunosc eu pe domnul Prigoană, cred, totuşi, că a făcut o lege bună”,crede Erdei.

Fekete-SzabóAndrás-Levente, liderul senatorilor UDMR, nu crede însă că proiectul are şansesă fie adoptat, chiar dacă el ar fi necesar. “Nu cred că va trece. Aşa simt eu.Avem cu ce să ne ocupăm acum, nu e cazul să ne batem capul cu prostituţia”.Senatorul evită să ne spună dacă el personal este pentru legalizareaprostituţiei, însă admite că “trebuie făcut ceva cu acele fete care stau pestrăzi”.

PNL:Nu ne interesează

Puiu Haşotti, lidergrup senatorial PNL nici măcar nu se arată interesat de ideea lui Prigoană. “Eo chestiune care nu ne interesează. Nu am discutat încă, dar proiectul esteirelevant. Ţara arde şi baba se piaptănă. Nu mă miră însă că un parlamentar PDLse ocupă de prostituţie. Să vedem ce va spune şi despre prostituţia politică.Sunt curios care va fi poziţia UNPR-ului, că tot vorbim de prostituţie, eifiind experţi în prostituţia politică”, declară Haşotti.

UNPR:Au fost şi alte iniţiative, au căzut toate

Eugen Nicolicea,liderul deputaţilor de la UNPR, nu dă nici o şansă proiectului. El spune că vaavea aceeaşi şansă ca şi celelalte iniţiative de până acum, eşuate toate.“Bazându-mă pe statisticile anterioare, ştiu că au mai fost vreo cinci astfelde iniţiative, care au căzut toate. De aceea, cred că şi acest proiect de legeva avea aceeaşi soartă ca şi cele de până acum”, declară Nicolicea. El spuneînsă că pentru formularea unei poziţii oficiale clare, trebuie să studieze cuatenţie proiectul de lege.

ProiectulPrigoană

Proiectul legislativpropus de Silviu Prigoană privind legalizarea prostituţiei a fost depus luni laParlament. Potrivit acestui text, “cea mai veche meserie din lume” estedefinită drept “activitate cu caracter sexual autorizată”. Documentul prevedecă prostituatele trebuie să aibă minim 20 de ani, clienţii minim 16, iarbordelurile să se adreseze doar heterosexualilor.

Băsescuar vota DA pentru prostituţie

În campaniaelectorală de anul trecut, Preşedintele Băsescu a dat publicităţii un raport alunei comisii prezidenţiale, care prevedea printre altele şi legalizarea“sexului comercial”. Conform raportului prezidenţial, legalizarea„sexului comercial”, nu şi a intermediarilor de servicii sexuale, ar daposibilitatea controlului asupra bolilor cu transmitere sexuală. Tot în raportse menţionau „înfiinţarea de servicii şi centre de specialitate prinintermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia, pelângă serviciile de asistenţă (medicală, socială, psihologică), şi deprezervative gratis”.

Ceprevede actualul Cod penal

Art. 328. - Prostituţia

Fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţăsau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturisexuale cu diferite persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Art. 329. - Proxenetismul

Îndemnul ori înlesnirea practicării prostituţiei sautragerea de foloase de pe urma practicării prostituţiei de către o persoană, sepedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şiinterzicerea unor drepturi.

Recrutarea unei persoane pentru prostituţie, ori traficulde persoane în acest scop, precum şi constrângerea la prostituţie se pedepsesccu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unordrepturi.

Dacă fapta prevăzută în alin. 1 sau 2 este săvârşită faţăde un minor sau prezintă un alt caracter grav, pedeapsa este închisoarea de la5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine