2019-12-06 05:58

PSD l-a scăpat pe Corlățean de DNA. Senatul a respins cererea procurorilor de urmărire penală a fostului ministru

 |  21:01
PSD l-a scăpat pe Corlățean de DNA. Senatul a respins cererea procurorilor de urmărire penală a fostului ministru

După aproape cinci săptămâni de amânări, plenul Senatului a respins marți solicitarea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Titus Corlățean, fost ministru de Externe.

S-au înregistrat 92 de voturi împotriva cererii procurorilor și doar 28 „pentru”. Dosarul Diaspora instrumentat de DNA se referă la activitatea sa ca ministru și îl acuză de abuz de serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale ale românilor din străinătate la ultimele alegeri prezidențiale.

Corlățean a ținut un discurs de la tribuna Senatului pentru a-i convinge pe colegii săi să nu permită urmărirea sa penală: „Am avut foarte multă răbdare, timp de un an şi jumătate am tăcut lăsând anchetatorii să-şi facă datoria. (...) Resping categoric orice acuzaţi”, potrivit Mediafax. El a adăugat că a simţit „un profund regret” pentru români de bună credinţă care nu au putut să voteze şi a subliniat că instituţia pe care a condus-o este foarte transparentă. „Dacă s-ar încerca ceva ilegal, vă garantez că s-ar fi ştiut în secunda următoare”, a mai spus Corlăţean.

DNA a trimis solicitarea în urmă cu mai mult de o lună, dar conducerea Senatului a invocat lipsa de cvorum din cauza campaniei electorale și decizia s-a amânat de mai multe ori, dar a fost în mare măsură previzibilă, având în vedere că în Comisia Juridică a primit aviz negativ.

Marțea trecută, cinci dintre senatorii din comisie au votat împotriva cererii DNA, trei pentru și un vot a fost nul. După ședința comisiei, Corlățean a declarat la vremea respectivă că a „prezentat în faţa Comisiei toate argumentele şi datele” prin care a susținut „cu argumente faptul că suspiciunile rezonabile şi acuzaţiile DNA sunt total nefundamentate”.

Printre susținătorii cei mai vocali ai lui Corlățean au fost Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Acuzațiile privind prezidențialele

DNA susține că la prezidențialele din 2014, în calitate de ministru de Externe, Corlățean, „prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte” care „a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”. Consecința a fost creșterea procentului de voturi faborabile candidatului (Ponta - n.r.) pe care îl susținea ministrul, consideră procurorii, deoarece „comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv”. Votul cetățenilor din străinătate a fost împiedicat sau foarte îngreunat, fapt care i-ar fi făcut pe mulți să renunțe să mai voteze.

Procurorii anticorupţie mai afirmă că ministrul de externe a vătămat şi interesele Ministerului Afacerilor Externe, privind buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea drepturilor cetăţenilor români. DNA susţine că Titus Corlăţean a nesocotit o parte dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane şi că ar fi organizat, fără vreo documentare ori justificare, secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, mai spune Mediafax.

Către Senatul României au fost trimise 19 volume din dosar, pentru a susţine cererea de începere a urmăririi penale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray