2020-05-27 03:56

PSD, răspuns pentru Iohannis: ”AMATORISM total în materie diplomatică”

 |  20:55
PSD, răspuns pentru Iohannis: ”AMATORISM total în materie diplomatică”

PSD lansează un atac la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care îl acuză de „amatorism total” în materie diplomatică, după afirmațiile acestuia cu privire la declarațiile premierului Viorica Dăncilă legate de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. PSD susține că, prin aceste declarații, președintele vine să submineze relațiile dintre România și statele arabe, insinuând că poziția exprimată de premier ar fi în opoziție cu lumea arabă.

„Toate atacurile prezidențiale pe acest subiect denotă un amatorism total al președintelui Iohannis în materie diplomatică și o deconectare completă de la interesele României pe plan extern. După ce Iohannis a servit propaganda rusă afirmând că cetățenii din Republica Moldova ar reprezenta un popor distinct de poporul român, astăzi vine să submineze relațiile dintre România și statele arabe, insinuând că poziția exprimată de doamna prim-ministru ar fi în opoziție cu lumea arabă”, se arată într-un comunicat al PSD.

PSD menționează că pe plan extern România a avut, în mai multe rânduri, poziții similare cu cele susținute de Israel sau în favoarea Israelului, fără ca acestea să fie considerate ca gesturi de ostilitate față de lumea arabă. „De exemplu, în anul 2011, când Ministerul Afacerilor Externe era condus de un liberal (fost PDL), România nu a susținut inițiativa unilaterală de declarare a statului palestinian la Organizația Națiunilor Unite, fără ca această poziție a României să fie interpretată ca o ofensă adusă statelor arabe. Dimpotrivă, România a încercat să cultive în permanență relații de bună înțelegere și respect reciproc atât cu Israelul, cât și cu statele arabe, fapt demonstrat și de deplasările externe ale premierului în aceste țări, care au urmărit întărirea relațiilor diplomatice și economice”, se arată în comunicat.

Partidul de guvernare precizează că, în același timp, „România își dorește consolidarea relațiilor cu partenerii săi strategici, Statele Unite ale Americii și Israel, fapt salutat chiar astăzi de vicepreședintele SUA, Mike Pence, care i-a mulțumit premierului Viorica Dăncilă atât pentru poziția exprimată în legătură cu intenția de mutare a ambasadei României la Ierusalim, cât și pentru sprijinul și angajamentul față de relația transatlantică, precum și pentru contribuțiile operaționale și conceptuale atât în regiunea Mării Negre, cât și, mai larg, în plan internațional”.

„Înainte de a critica poziția exprimată de PSD și de premierul Viorica Dăncilă în favoarea mutării Ambasadei României la Ierusalim, președintele Iohannis ar trebui să asigure un cadru instituțional adecvat pentru ca România să adopte o poziție clară față de acest subiect. Mai gravă decât orice decizie pe acest subiect este lipsa oricărei decizii, din care România nu ar avea nimic de câștigat în plan diplomatic și geostrategic. Ni se pare total deplasată și atitudinea administrației prezidențiale care a scos din comunicatul de presă privind vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, întâlnirea acestuia cu prim-ministrul Viorica Dăncilă”, se mai afirmă în comunicat.

PSD critică și „declarațiile iresponsabile ale susținătorilor lui Iohannis, exprimate prin vocea președintelui PNL, Ludovic Orban”, în legătură cu acest subiect, care pot afecta grav relațiile dintre România și partenerii săi strategici cei mai importanți. „Totodată, critica fără niciun fel de menajamente exprimată de Ludovic Orban cu privire la clasarea dosarului privind plângerea penală depusă de acesta împotriva premierului, reprezintă un atac direct la independența procurorilor care au instrumentat acest caz și demonstrează că optica PNL privind diplomația se rezumă tot la cătușe”, se arată în comunicat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-03-25

In legatura cu acest articol...

Președintele Iohannis o CRITICĂ pe Viorica Dăncilă: ”A reușit să pună pe BUTUCI politica externă a României”

Dragnea, MESAJ pentru președintele Iohannis: ”Klaus, nu te culca pe o ureche”
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine