2019-05-26 04:12


PSD, reacție de ultimă oră la scrisoarea celor 12 Ambasade

 |  22:16
PSD, reacție de ultimă oră la scrisoarea celor 12 Ambasade

Partidul Social Democrat a reacționat, miercuri, după scrisoarea adresată de douăsprezece ambasade acreditate la București. Acestea și-au exprimat îngrijorarea pe tema situației justiției din România.

„Am luat notă cu surprindere de textul scrisorii deschise adresate de douăsprezece ambasade acreditate la București, prin care își exprimă îngrijorarea pe tema situației justiției din România.

Departamentul de politică externă al Partidului Social Democrat, ca principal partid aflat la guvernare, dar și din punctul de vedere al unui fost ministru al afacerilor externe al României, consideră că se impun următoarele precizări:

- Există o practică larg dezvoltată în statele democratice, generată de prevederile pertinente ale Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din 18 aprilie 1961, potrivit căreia comunicarea oficială a ambasadelor acreditate într-un stat pentru obținerea de clarificări sau pentru eventuale transmiteri ale unor preocupări se face în mod direct cu Ministerul Afacerilor Externe sau cu alte instituții de stat cu competențe în materie, și nu prin intermediul unor mesaje date publicității.

Scrisoarea celor 12 ambasade reprezintă o practică recurentă constatată anterior în România, care încalcă în mod explicit prevederile Convenției de la Viena. Reprezintă, în același timp, o lipsă de curtoazie față de un Guvern desemnat de o majoritate legitimă din Parlament, Guvern care are o agendă consistentă pro-europeană și pro-atlantică și care are o contribuție importantă în prezent în promovarea agendei europene și respectiv cea a Alianței, inclusiv în efortul internațional de garantare a securității internaționale și de combatere a terorismului. Chestiune în care de altfel o serie dintre semnatarii scrisorii menționate nu excelează.Totodată, această conduită contrazice practica corectă și respectuoasă față de Convenția de la Viena, care există în statele pe care le reprezintă și pe care România o respectă scrupulos.

- Remarcăm încă o dată cu profund regret că în ultimii ani nu am înregistrat niciun fel de reacție publică din partea acestor ambasade de condamnare a abuzurilor grave comise, în numele principiului generos de combatere a corupției, de către persoane decidente din instituții din România din domeniul Judiciarului și respectiv Serviciului Român de Informații, abuzuri grave care au luat forma protocoalelor clasificate încheiate de SRI și de instituții esențiale din Justiție, violării unor drepturi fundamentale ale omului în România, începând cu prezumția de nevinovăție și continuând cu dreptul la un proces echitabil etc. Această lipsă de reacție, aparent inexplicabilă, s-a înregistrat chiar și atunci când aceste violări grave ale regulilor de bază ale funcționării unei justiții corecte și independente în orice democrație au fost constatate atât de Curtea Constituțională a României, cât și de Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și de alte instanțe judecătorești teritoriale din țara noastră.

- Admitem, cu bună credință, că pot exista subiecte care necesită clarificări, dar toate acestea trebuie realizate în formulele legale din punctul de vedere al dreptului internațional, care trebuie respectate și pe teritoriul României așa cum sunt respectate și în alte state democratice, și nu prin intermediul unor corespondențe cu caracter public, care pot constitui subiect de speculații de natură politică sau de manipulare publică, mai ales într-un context național cu două competiții electorale importante în cursul acestui an în România.

- Încurajăm, în același timp, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și pe titularii acestor portofolii să iasă din starea de pasivitate și de surprinzătoare discreție și să invite șefii misiunilor diplomatice menționate la un dialog deschis, fundamentat pe informații și evaluări pertinente, într-un spirit de respect reciproc necesar a fi manifestat între parteneri și aliați.

- Suntem convinși că există suficiente resurse de bună credință și profesionalism, cu necesarul respect pentru suveranitatea Statului Român, pentru a clarifica și pentru a găsi suficiente soluții care să asigure atât realizarea unor măsuri de reformă absolut necesare pentru garantarea independenței și imparțialității reale pentru Justiția română, inclusiv în esențialul domeniu de combatere a corupției, dar și confortul partenerilor României, cu amendamentul important al necesității evitării cel puțin pe viitor a aplicării unor duble standarde în relațiile dintre statele noastre”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Partidul Social Democrat - Departamentul pentru Politică Externă.

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2019-04-03

TAGURI: psd, reactie, scrisoare ambasade, justitie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
04 Apr 2019

MASONERIA, SECURISMUL, SINECURISMUL, TICALOSIA SI HOTIA AU DISTRUS IN ULTIMII 30 DE ANI ROMANIA.
NEGRO
04 Apr 2019

Incercarea de izolare a Romaniei de catre grupurile infractionale organizate PSD-ALDE pe temeiul principiului autarhist de vechi state ceausiste al ”neamestecului in treburile interne” are acum noi finalitati: matrasirea justitiei, albirea retroactiva a devalizatorilor Romaniei si continuarea pe mai departe a secatuirii Tarii. Ca parte a Uniunii Europene, diplomatii tarilor democrate care asista la asemenea derapaje nemaiintalnite in tarile civilizate, fireste ca au luat atitudine. De peste doi ani de zile din interior au fost semnale permanente carora respectivele grupari infractionale le-au ignorat cu ostentatie continutul. Pe de alta parte au dus permanent campanii de denigrare a manifestatiilor romanilor, culminand cu ordinarele provocari si represiuni de inspiratie NKVD-ista de la Bucuresti din 10 august 2018. Intoarcerea la ideile ceausiste, acum, dupa intrarea Romaniei in lumea civilizata e si un semn de scleroza a politicii acestor urmasi ai stalinismului cleptocrat, incapabili sa se adapteze vietii democrate in libertate, creatoare de confort si civilizatie pentru toti. Puerilele lor motivatii, imediat voalate de realitate reflecta inertie, osificare, incapacitate mentala, hranita cu atitudini de falsa superioritate, de autosuficienta iluzorile, ”pentru ca pot”... Problema e ca Tara sufera din aceste cancere ale politicii acestor grupari infractionale si dupa alegeri vom avea mult sa luptam sa ne recastigam credibilitate internationala. Va trebui sa dovedim cu prisosinta ca nu toti suntem hoti, amorali, retardati, traitori din expediente prostesti. Si nu ne va fi usor... Dar vom lupta pentru afirmarea adevaratelor valori nationale. Asa sa ne-ajute Dumnezeu!
HANIS ...
04 Apr 2019

Scrisoarea este despre propaganda lui Iohannis A fost scrisa aceasta scrisoare de catre un consilier al lui Iohanus iar semnaturile au fost luate mergand cu miloaga pe la portile ambasadelor spunand minciuni cat cuprinde Stiu aceste ambasade ce minciuni toarna propaganda lui Iohannis ?Nu cred ca stiu
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
04 Apr 2019

pai la ce te poti astepta de la niste ciocoi bolsevici?Bai scarbelor voi nu sunteti proprietarii Romaniei ci doar niste slugi ale poporului..cu sau fara ambasade nu veti mai exista dupa alegeri...GAME OVER
Random imageUltimele stiri


STARBAG