2020-07-10 04:13

PSD şi PNL strâng semnături

 |  19:46
PSD şi PNL strâng semnături

Opoziţia s-a săturatsă tot stea pe tuşă. Vrea la putere. Actuala guvernare o enervează. PSDşi PNL vor să-l dărâme la toamnă pe Boc şi Guvernul său. Pentru asta trebuie săiniţieze o moţiune de cenzură. Ca să poată să iniţieze o moţiune de cenzură,cei din Opoziţie nu au nevoie de semnături alepopulaţiei. Dar ei le strâng. Simbolic. Cam 100.000 de oameni ar trebui - aşaşi-au propus cei de la PSD - să îşi dea acordul scris că sunt de acord caGuvernul Boc să plece. E grea sau uşoară sarcina PSD şi PNL? Nu ştim, dar ecert că vremea ţine cu membrii Cabinetului. La 40 de grade Celsius, oamenii numai au chef de nimic. Căldura îi alungă. Chiar şi peneliştii responsabili cuadunatul semnăturilor fug de căldură. Ieri, la prânz, corturile PNL erau înschise. Activiştii s-auadăpostit de caniculă, fiecare pe unde a putut. Pesediştii au fost mairezistenţi. Sub umbreluţe, s-au agitat să atingă numărul de 100.000 desemnături necesare ca Victor Ponta sa-şi roage la toamă colegii parlamentari săvoteze schimbarea Guvernului.

La umbra nucului bătrân stau tinerii pesedişti

La Piaţa Romană e ostaţie de metrou. Lângă staţia de metrou e un copac. Sub copac, stă la umbră oumbreluţă roşie, de la PSD. Sub umbreluţă, pesediştii. Se odihnesc pe scaune. Suntdoi puştani, de fapt, îmbrăcaţi în pantaloni scurţi. Unul dintre ei susţine că emembru de partid, cu acte-n regulă. Celălalt e doar simpatizant. Îi întrebămcum le merge. ”Aşa şi aşa”, ne răspund ei. “Nu prea merge pe căldura asta. Celmai bine e dimineaţa. Atunci pleacă oamenii la muncă. Şi seara mai strângemcâteva semnături. Până acum avem vreo cincizeci. Au fost şi zile mai bune. Odată am făcut şi 300 de semnături într-o singură zi”, îşi laudă băieţii activitatea.Ne uităm în jur, bucureştenii trec nepăsători. Suntem curioşi să aflăm ce felde oameni semnează pentru demiterea Guvernului condus de Emil Boc. “În general,bătrânii”, ne lămuresc repede cei de la PSD. “Ei, oricum nu au ce face acasăşi, vă daţi seama, fac politică non-stop. Numai uită-te la CNP-urile de pelistă! Vezi şi tu că sunt mai mult de-ăştia mai în vârstă. Uite, am unul născutîn ‘26”, face rapid inventarul unul dintre băieţi. “Mulţi semnează şi ne cercâte ceva. Că aşa se face politica la noi. Dar, n-avem ce să le dăm. Ne spun «Da-mişi pixul, dă-mi şi tricoul ăsta»”, descrie tânărul cerinţele semnatarilor şi în acelaşi timp arată cătretricourile de pe masă inscripţionate cu sigla partidului. “Aaaa, păi ăstea suntpentru noi. Trebuie să le purtăm. Le-am purtat deja, cât să le mai purtăm?!”,ne explică el puţin oboist. Le spunem că facem un reportaj despre ei. Când audasta, devin brusc mai serioşi. Se pun pe treabă imediat. “Sunteţi de acord cuschimbarea Guvernului Boc”, încep ei să-i întrebe pe trecători. Unii zâmbesc,alţii merg dezinteresaţi mai departe. “Semnătură pentru schimbarea lui Boc?!”,apare de nicăieri o femeie. “Bineînţeles! Cum să nu fiu de acord!? Semnez,imediat, semnez, dar să nu îmi pozaţi faţa!”. Femeia semnează. Tinerii nemulţumesc, deşi nu ăsta era rostul nostru acolo.

Cine să vină?! Ponta?! Ce-ai, mă, vrei să-nceapăploaia!

Încercăm să aflămcine îi coordonează pe cei care strâng semnături. “Un domn în costum şi cu cravatăneagră”, spun puştanii. “El e de la organizaţia de sector şi mai vine pe aicisă ne dea indicaţii. Îmi scapă numele lui acum”, îşi pune unul dintre ei laîncercare memoria. Dar dintre liderii de anvergură, oare cine vine pe la ei?!“Cine să vină?! Ponta?! Ce-ai, mă, vrei să-nceapă ploaia!”, ne lămuresc ironiciactiviştii. Se câştigă bani din activismul politic? “Ne dau şi nouă de unsandwich”. S-au strâns semnături destule? “E nevoie de 100.000, dar nu cred căo să se strângă”, fac băieţii calcule şi combinaţii de zici că sunt ViorelHrebenciuc în variantă adolescentină.

Concurenţa e mai bine dotată

Nu departe de ei, eun alt cort, al celor care strâng semnături pentru înfiinţareamult-trâmbiţatului partid al poporului. Al lui Dan Diaconescu, de fapt. “Neînţelegem bine cu ei. Ei mai trimit oameni pe la noi, noi mai trimitem pe laei. Nu ne concurăm”. Dar relaţia cu peneliştii cum merge? - întrebăm, pentru că- trebuie spus - şi peneliştii au un cort în apropiere. “Nu au oameni aici, dari-am văzut eu. Sunt şi în Sebastian şi la Victoriei. Ei au corturi, noi avemdoar umbreluţele şi scaunele astea”, zice unul dintre cei doi. Se citeşteinvidia în ochii lor. Îi lăsăm pe băieţi să îşi facă treaba şi plecăm încăutarea corturilor PNL.

PNL are program anticaniculă

PNL a amplasat maimulte corturi în centrul Bucureştiului, în perioada 19 iulie-1 septembrie. Pe elescrie mare sloganul: “PNL. Noi facem economie”. Dar ca să te lămureşti de ce şicum fac ei economie, la prânz ai puţine şanse de a afla. Deşi liberalii suntmult mai bine pregătiţi decât colegii lor de Opoziţie, cu corturi şi fluturaşicu informaţii, programul lor ţine cont de caniculă. La ora 11.30 corturile PNLse închid şi se mai deschid abia seara, când se mai răcoreşte.

La umbra UniversităţiiBucureşti, lângă o florărie, liberalii au montat un cort. Ne-am învârtit cevape lângă el, aşteptând să vină reprezentantul liberal să ne vorbească despreacţiunea lor, însă florăresele, vecinele cortului de culoare galbenă, ne-auinformat că nu mai vine nimeni acolo până mai pe seară.

La fel şi la PiaţaVictoriei, acolo unde găsim alt cort al PNL. E poziţionat strategic, chiar înmijlocul vadului comercial. Alături de cort însă, tomberoane de gunoi şi o unpanou publicitar în care un avocat zice ceva despre divorţuri. Dăm să intrăm încort, dar nu găsim intrarea. Facem un ocol şi realizăm că liberalii dispar laprânz.

Politica liberală e mai eficientă în cafenea

Unde dispar? Încafenele. În cafenelele liberale. Care s-au deschis cam în toate sectoareleCapitalei. La Cafeneaua Politică PNL a sectorului 1, din cartierul Aviaţiei, otânără reprezentantă PNL, ne lămureşte că reprezentanţii liberali de la corturiau un program diferit faţă de cei de la PSD, că sunt prezenţi în fiecare zi, dela 8.00 până la 11.30, revenind apoi după ora 18.00. Cauza care îi forţează săfacă pauză este căldura insuportabilă de la orele amiezii, dar chiar şi aşa, susţineea, semnăturile se adună considerabil. Liberalii strâng însă alt tip desemnături. Nu pentru dărâmarea Guvernului Boc, ca pesedştii, ci pentrusoluţiile lor anticriză. Între acestea, revenirea la sistemul fiscal din 2004-2008, anulareaimpozitului minim, reducerea TVA pentru construcţii la 5%, reducerea integralăa cotelor de contribuţii sociale pentru angajatorii care creează locuri demuncă. Şi altele.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-08Parerea ta...

GEORGETA
12 Aug 2010

da, oamenii ar da semnatura, daca tabelul respectiv nu ar contine atat de multe date de identificare: numele si prenumele, CNP, localitate, telefonul si semnatura( ce nevoie au de CNP si de telefon?) Oamenii se tem sa dea astfel de date personale si de aceea lucrurile merg greu, insa sefii o tin pe a lor,iar rezultatul este slab,ca si alta data cand s-au strans semnaturi.
LEXY
12 Aug 2010

Laudabila campanie, din pacate canicula o scurteaza...printre recomandarile specialistilor se gaseste si evitarea expunerii la soare intre 11 si 18. Daca nu s-ar fi respectat, si ar fi existat "victime", actiunea ar fi devenit condamnabila.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz