2020-01-25 13:09

PUTEREA vă dezvăluie cine sunt membrii Comisiei juridice a Senatului care ţin partea parlamentarilor infractori

 |  21:01
PUTEREA vă dezvăluie cine sunt membrii Comisiei juridice a Senatului care ţin partea parlamentarilor infractori

Răzvan Mateo Mateescu

Comisia Juridică a fiecărei camere este primul for care se poate pune de-a curmezișul anchetelor care privesc un parlamentar. După ce v-am prezentat echipa din Camera Deputaţilor a partidelor la putere care îi apără pe colegii lor acuzaţi de fapte de corupţie, azi facem același lucru cu membrii comisiei din Senat.

Ultimul caz în care PSD a reușit să stopeze arestarea preventivă a unui senator a fot cel al lui Marius Isăilă. Acesta a plecat în februarie din PDL și s-a înscris în Partidul Social Democrat, spunându-se că a făcut acest gest pentru a fi apărat de noii săi colegi împotriva procurorilor anticorupție. Ca dovadă este și faptul că cererea de arestare a fost amânată de reprezentanții PSD cu mai mult de două luni. Anul trecut, în octombrie, comisia s-a opus începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Economiei, liberalul Varujan Vosganian.

Amânare, apoi vot negativ

Prima dată când au primit solicitarea, social-democrații din comisie au stabilit un calendar foarte relaxat în care să o discute, mai precis au programat analiza cererii peste câteva săptămâni de la primire. Apoi, când a venit ziua cu pricina, tocmai la sfârșitul lui aprilie, au invocat faptul că Isăilă nu s-a prezentat la ședința comisiei (deși era în clădirea Senatului, la reuniunea Comisiei de Finanțe din care face parte și acum), că l-au sunat și la telefon, dar nu a răspuns, și au propus amânarea cu încă o lună, chipurile ca să poată să fie prezent și Marius Isăilă, dar de fapt erau ocupați cu campania electorală pentru europarlamentare. Votul a fost de 5 la 3 pentru amânare, câștigând membrii PSD care au fost prezenți toți. În fine, pe 29 mai, senatorii din Comisia Juridică nu au mai avut încotro și au trebuit să discute încuviințarea sau nu a arestării celui acuzat de corupție. A venit și suspectul, au venit și avocații, toți susținând că nu există dovezi. În ședință, când a fost vremea votului, cei cinci senatori PSD s-au opus măsurii de reținere, în timp ce senatorii liberali și democrat-liberali au fost pentru arestarea lui Isăilă. Scorul a fost de 5-5.

Cu alte cuvinte, nu a fost nici da, nici ba, cum explica președintele comisiei, liberalul Cătălin Boboc.

Comisia are 11 membri: trei de la PNL (Cătălin Boboc, Sebastian Grapă, Tudor Chiuariu), doi de la PDL (Alin Tișe, Marinică Dincă), unul de la UDMR (Pataki Csaba) și cinci de la PSD, pe care îi puteți cunoaște în „caracterizările” de mai jos.

Plenul, formalitatea respingerii

Până la urmă, decizia finală a fost lăsată în sarcina plenului Senatului, unde majoritatea formată din PSD și sateliții săi, PC și UNPR, a respins relaxată cererea de arestare a senatorului pentru corupție.

Marius Isăilă este acuzat de DNA pentru trafic de influență în care a pretins suma de 220.000 de euro pe vremea când era șef de serviciu în Ministerul de Finanțe. Ulterior, el a intrat în Parlament pe listele PDL, fiind ales senator în Colegiul uninominal 3 Dâmbovița.

În continuare vă prezentăm senatorii PSD, cei cinci din Comisia Juridică a acestei camere a Parlamentului, care se opun anchetelor Justiției împotriva senatorilor acuzați de corupție și, în cazul lui Isăilă, s-au preocupat să îl facă scăpat. Din această listă poate ar trebui să facă parte și Tudor Chiuariu (PNL), fost ministru al Justiției, care rămâne membru al comisiei, deși a fost condamnat definitiv în Dosarul „Poșta Română”, la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare. Singurul gest făcut de Chiuariu după condamnare a fost să își dea demisia din funcția de președinte al Comisiei Juridice. Mai mult, este și membru în Comisia de revizuire a Constituției. Dar, fiind membru PNL, el pare să respecte decizia acestui partid de a nu se opune oricărei anchete care privește un parlamentar, prin urmare, la discuția despre Isăilă, de exemplu, a votat pentru arestarea acestuia.

Și atunci când a fost respinsă începerea urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian, scorul a fost tot de 5 la 5, ca și la Isăilă. Vosganian a fost salvat în comisie tot de social-democrați. Senatorul UDMR, Pataki Csaba, membru și el în Comisia Juridică, a lipsit în ambele ocazii. Votul lui, dacă era unul în favoarea mersului Justiției, ar fi zădărnicit demersurile reprezentanților Partidului Social Democrat.

După ce Comisia Juridică se pune în fața Justiției, responsabilitatea se pierde în votul din plen, când nimeni nu mai stă să vadă care a votat pentru sau împotriva unei măsuri privind anchetarea unui parlamentar.

Liviu Ovidiu Donţu, (PSD), vicepreședinte, este senator ales în Colegiul uninominal 3 Suceava. Se numără printre marii susținători ai schimbărilor controversate în Constituție, fiind și membru al Comisiei de revizuire.

Elena Doina Federovici (PSD), vicepreședinte, a fost aleasă în Colegiul uninominal 1 Botoșani. Ea a fost acuzată de președintele județului, Florin Țurcanu (șeful filialei județene a PNL), de abuz în serviciu pentru că a intervenit în favoarea primarilor social-democrați la împărțirea bugetului de la Ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea. Federovici a modificat lista banilor alocați trecând 1,5 milioane lei pentru aleșii PSD din totalul de 2,2 milioane cât a primit județul Botoșani, a spus Țurcanu.

Nicolae Șerban (PSD), membru, senator ales în Colegiul uninominal 1 Mehedinți, a fost consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. Este printre parlamentarii care au cerut bani de chirie pentru perioada în care stă în București, deși nu avea dreptul, pentru că are o casă în Ilfov. De asemenea, stă într-o locuință de serviciu de la RAPPS pe care a refuzat să o elibereze atunci când nu a mai avut dreptul să o ocupe. Nicolae Șerban a avut o propunere legislativă care prevedea închisoare pentru oricine divulgă detalii dintr-un dosar de urmărire penală. S-a spus că a fost o propunere care urmărea intimidarea magistraților din anchetele de corupție, principalii vizați, în cazul acestora pedeapsa fiind de cinci ani de pușcărie conform ideii lui Nicolae Șerban.  Avocat de meserie, este cel care l-a apărat pe Mihai Voicu,  alt senator PSD, care a fost condamnat la șapte ani cu executare pentru trafic de influență. În fine, este considerat un foarte bun prieten și partener de afaceri cu fostul șef al ANAF, controversatul Sorin Blejnar.

Ruxandra-Florina Jipa (UNPR, activează în grupul senatorial PSD), membru, este senator de București, aleasă în Colegiul uninominal 12. Se poate spune despre ea că este o „traseistă”: primele două mandate de deputat a fost la Partidul România Mare (2000-2008), apoi spre sfârșitul celui de-al doilea mandat a trecut la PSD, pentru ca în 2008 să fie aleasă din nou deputat social-democrat. Dar în 2012 nu i-a mai plăcut în PSD și a demisionat, rămânând deputat independent.

În 2012 rămânea pe afară, dar a reușit să intre din nou în Parlament, de data aceasta cu ajutorul PP-DD. Doar un an a ținut loialitatea sa, în decembrie 2013 a trecut la UNPR. Este soția unui fost judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție, acuzat de complicitate la trafic de influență în dosarul senatorului Cătălin Voicu. Este supectată de fals în declarațiile de avere, deoarece nu ar fi trecut toate proprietățile și autoturismele și nici pensia corectă a soțului său, date pe care, de altfel, Cristian Jipa, partenerul său de viață, le declarase integral.

Ioan Chelaru (PSD), membru, este senator ales în Colegiul uninominal 2 Neamț, vicepreședinte al Comisiei de revizuire a Constituției, în care a susținut introducerea mai multor articole care apoi au fost declarate neconstituționale de CCR. De asemenea, este autorul unor încercări ale PSD de a desființa Agenția Națională de Integritate. Este cunoscut ca apropiat și avocat al lui Sorin Ovidiu Vîntu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-20

GALERIE MEDIA

Pavăza senatorilor penali
Pavăza senatorilor penali
Pavăza senatorilor penali
Pavăza senatorilor penali
Pavăza senatorilor penali
Pavăza senatorilor penali
Parerea ta...

DECI
20 Iul 2014

asa l-au scapat pe Sarsaila, pe Vosganian…Intersant, ca majoritatea sunt Psd-ti! Iar dupa lupte seculare, a venit si votul salvator, NEGATIV! Ce bucurie! Ce fericire, pe ei! Scorul de 5-5, e si asta o gaselnita ca sa arate ca exista democratie, dom’le!
SARSAILA E ALA
20 Iul 2014

care insaila euroii prin WC-uri (stresand neuronii si auditivul celor cu mijloacelor de urmarire) , in timp ce el tragea apa (daca vorbea in soapta) sau ingana monosilabic, ca atunci cand era mic si se juca cu ‘ceva’ in nisip sau, prin WC-uri :) Io-te-asa a tras nadejde ca se poate si cu “slana-ntraista, si cu sufletul linistit (nu in Rai), in Parlament”!
LIVIU OVIDIU DONţU,
20 Iul 2014

Astuia, nu-i este asa un pic rusine? Este si jurist, s-a calificat, specializat prin tot felul de cursuri, stie si ceva legislatie europeana si totusi...are mintea vopsita ca si parul si sprancenele oxigenate, fiindca-i PIONIER cu cravata ROSIE ca FOCUL, arza-l-ar focu', asa...cu intermitente generoase, ca si dungile din cravata!
ELENA DOINA FEDEROVICI (PSD),
20 Iul 2014

D-na-n roz pal, cu increngaturi de liana salvatoare, agatatoare, venite in ajutor amicilor colegi, ar face mai bine (ca tot ii place culoare roz) s-o ia de manuta pe Zana Zanelor, sa lase crengile uscate-acasa, si sa-si puna o funda alba pe fundalul roz, reprezentand altceva: o lupta impotriva CANCERULUI ala real, nu ala din politica, pe care-l agreaza, il incurajeaza sa se inmulteasca progresiv! Altfel - ramane doar o tantii rozoasa, fronsata, angoasata la luat decizii politice corecte, drepte....
CATI
20 Iul 2014

Jaf la drumul mare...sub privirea neputincioasa a ministrului transporturilor , IOAN RUS, subalternii isi fac in continuare de cap? CFR Calatori , datorii de peste 346.000.000 de euro . La data de 31.10.2013, SNTFC CFR Călători SA înregistra datorii care trebuiau plătite într-o perioadă de un an de zile în sumă de 1.559.698.000 de lei, ceea ce reprezintă circa 346.600.000 de euro. Din această sumă, 1.101.254.000 de lei reprezintă datorii comerciale şi alţi furnizori, iar "308.686.000 de lei alte datorii pe termen scurt faţă de instituţii de credit". Din totalul datoriilor comerciale la data de 31.10.2013, valoarea arieratelor a fost de 789.353.000 de lei. INTERESANT: PROTAGONISTII AFACERILOR “IN TOTALITATE LEGALE” DE LA ACESTA SOCIETATE DE STAT, AU RAMAS IN FUNCTII…CARMEN MARIA POPESCU , ALEXANDRINA GATEJ, CLAUDIU DUMITRESCU, DANA RACHILA GALBEN, MIU ILEANA, MANTESCU CRISTINA, ZAHARIA ADRIAN, MARCELA NAE, NITA ROBERT, TIMIS BOGDAN, ETC.
NICOLAE ȘERBAN (PSD),
20 Iul 2014

Asta, imi “place” cel mai mult! A fost copilul “de casa” a tov.Ilici, ceea ce spune multe! Se pare ca a invatat ceva! Cu fata aia obraznica, de copil conceput la zile mari (de Pasti sau de Craciun), desteptat de cine nu trebuie, cand nu trebuie…a prins pojghita politica, crezandu-se un semi-zeu al politicii romanesti, cu drepturi (pentru ca a ‘facut’ Dreptul) - multe si marunte! De pomina este zgarcenia sa (vrea bani pentru chirie, chiar daca are casa in Ilfov, plus una de la RAPPS pe care a uitat s-o elibereze); pentru ca este avocat, stie cand a dat, sau da… cu DREPTU-n stangu’ si-atunci vine cu propuneri legislative, menite sa puna CALUS gurii martorilor, dezvaluitorilor, magistratilor! Ce putoare penala! Nu se uita la el ca nici nu stie SA VORBESTE! Vorbeste sasait, stropind printre dinti, stropsindu-se la interlocutori! Huideo-ho!
RUXANDRA-FLORINA JIPA (UNPR-S
20 Iul 2014

si, totusi PSD-sta! Dumnezeu ii mai stie p-astia, pe unde se mai preumbla! Vad ca este o TRASEISTA POLITICA, de marca: a fost pe rand, pe la Romania Mare, adica a avut afinitati politice, asemanatoare Tribunului, a fost PSD-sta, apoi s-a aruncat si pe la PP-DD, acu'e UNPR-sta, maine - ce mai e?! Tu, esti cea mai urata, frate! Dupa moaca, zici ca esti principesa Irina (in forma agravata), care a fost arestata pentru luptele ilegale cu cocosi! Tu esti TARE, cat timp ai in spate COCOS-ul de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care-I onest, spre deosebire de tine, care n-ai avut decenta minima in completarea declaratiei de avere….sunt sigura ca el, COCOSUL, te-ar putea invata niste chestii, niste treburi, in privinta justitiei, ce zici, n-am dreptate?!
BIBICU
21 Iul 2014

SISTEMUL POLITIC existent s-a dovedit a fi categoric lipsit de capacitatea de a oferi societatii romanesti postdecembriste caile necesare pentru PROGRES, iar caracterizarea sa se regaseste in remarca marelui dramaturg Ion Luca Caragiale valabila si astazi “Partide politice in sensul european al cuvintului, formate de traditii sau de interese de clasa noi sau mai recente si in care programele sa se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista in Romania”. Renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 cu aprecieri care se potrivesc si astazi "Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei... Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii, improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti... Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală". Incompetenta clasei politice postdecembriste este demonstrata si recunoscuta de catre ea insasi, dovada fiind facuta prin, apelarea la oragnisme internationale pentru a fi elaborate unele strategii nationale sau politici interne, ignorind potentialul stiintific autohton.
RASPOPITUL
21 Iul 2014

Despre calitatea alesului, in ultimii 24 de ani, se poate spune ca aceasta va creste cand, pentru candidatura sa se va impune respectarea unui minim de criterii de valoare referitoare la competente si integritate morala. Se va impune obligatoriu legitimitatea alesului adica acesta sa aiba 50% plus unu din voturile electorilor aflati pe listele votantilor si sa dea dovada de responsabilitate dandu-si demisia atunci cand greseste sau isi incalca statutul, altfel vom avea, primari, consilieri si un Parlament dominat de submediocritati cu consecintele de rigoare. Intr-o democratie reala, UN POLITICIAN DE ELITA (model) necesar unei societati moderne bazate pe cunoastere, trebuie sa fie un intelept, sa priveasca particularul prin prisma generalului si intr-un acelasi elan de gindire sa cuprinda deopotriva abstractul si concretul. Trebuie sa vada prezentul in lumina trecutului, pentru scopuri situate in viitor. Nici o parte a naturii umane sau a institutiilor omenesti nu trebuie sa-i scape cu totul din vedere. El trebuie sa fie dezinteresat si in acelasi timp sa vizeze un scop; sa fie distant si incoruptibil dar cu picioarele pe pamint ca un om de stiinta.(Indivizi cu discernamintul afectat, incompetentii si cei cu instincte de rechin nu au ce cauta in politica sau viata publica). Un popor nu se poate dezvolta fara a avea propriile modele de oameni valorosi a caror exemplu sa le fie urmat sau care sa constituie seva de unde sa se hraneasca spiritual. Lipsa unor asemenea valori sau principii inseamna dezradacinare si apoi pieirea neamului respectiv. Din acest punct de vedere politica romaneasca postcomunista are o manifestare nefasta.
PRIBEAGUL
21 Iul 2014

Suntem martorii unui fenomen ciudat. De zeci de ani, media critica, critica, si iar critica, indreptatit, aceste fiinte umane pe post de politicieni. Dar nu se leaga nimic de ei. Concluzia care se impune este ca acesti politicieni, avind comportament de magari, nu sunt fiinte umane, sunt magari sadea.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine