2020-03-29 04:12

Puterea ecuadoriană, sub asediul poliţiştilor | VEZI FILM

 |  14:50

Preşedintele a fost salvat de armată

Preşedinteleecuadorian Rafael Correa a revenit la palatul prezidenţial după o operaţiunemilitară de salvare în urma căreia a reuşit să părăsească spitalul din Quito,unde era reţinut de asaltul mai multor poliţişti. Correa a scăpat din clădireaspitalului în mijlocul unui schimb de focuri între militari şi rebeliipoliţişti. În timpul operaţiunii au fost ucise două persoane, iar alte 37 aufost rănite, potrivit Crucii Roşii. Reîntors la palatul prezidenţial, şefulstatului a acuzat o încercare de lovitură de stat a opoziţiei care, potrivitacestuia, s-a infiltrat în rândul poliţiei cu scopul de a prelua prin forţăputerea. Ecuadorul a declarat stare de urgenţă pentru o săptămână. Columbia şiPeru şi-au închis, joi, frontierele cu Ecuadorul, iar toate ţărilesud-americane s-au reunit de urgenţă la Buenos Aires pentru a-l susţine peCorrea. De asemenea, Naţiunile Unite şi Casa Albă şi-au anunţat sprijinulpentru preşedintele ecuadorian şi au făcut apel pentru o rezolvare paşnică acrizei.

Joidimineaţă, poliţiştii rebeli au luat cu asalt Congresul şi mai multecomisariate din capitală, din Guayaquil, un mare oraş portuar în sud-vestulţării, şi din Cuenca. Totodată, 150 de militari au blocat AeroportulInternaţional Quito timp de mai multe ore, dând naştere la cea mai grava crizăcu care se confruntă socialistul Correa. Poliţiştii şi militarii rebeli au protestatviolent faţă de aprobarea unei legi care suprimă unele dintre primele acordatepentru vechime. Şeful statului s-a deplasat înapropiere de principala cazarmă din capitală pentru a calma revolta, dar a fostţinta unei bombe lacrimogene, care a căzut la picioarele sale. El a fost nevoit să părăsească zona,purtând o mască pe faţă.

Şefulstatului, reales în aprilie 2009 din primul tur, după ce a multiplicatprogramele sociale într-o ţară în care 38 la sută din populaţie trăieşte subpragul sărăciei, a înregistrat, în ultima perioadă, o scădere a popularităţiişi mai multe mişcări de prosteste. Mai mult, opoziţia încearcă să promoveze unreferendum în vederea revocării sale din funcţie. La rândul său, Correaintenţiona să dizolve Parlamentul, deoarece o parte a majorităţii respinge măsurilede austeritate bugetară pe care le-a impus şi care au stat la baza revolteipoliţiştilor. Ecuadorul, cu o populaţie de 14 milioane de locuitori, este oţară cunoscută pentru instabilitatea politică. Trei dintre predecesorii luiRafael Correa au fost înlăturaţi de la putere sau destituiţi de Parlament.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine