2020-08-07 20:41

Putin, sub lupa experţilor

 |  21:00

Victoria lui Vladimir Putin în alegerile prezidenţiale din 4 martie nu mai constituie o ştire. Pentru alegătorii din Rusia, dar şi pentru experţii şi analiştii politici, ultimii patru ani au constituit doar o formalitate constituţională, menită să consolideze mai degrabă imaginea celui perceput drept liderul suprem al acestui stat.

Cursa de anduranţă în care fostul şi viitorul preşedinte al Rusiei s-a angrenat pare a fi abia la jumătate: Putin a fost desemnat să-i succeadă lui Boris Elţîn acum 12 ani, iar schimbarea Constituţiei, anvergura pe care acesta încă o are şi calculele anticipate ale analiştilor prevăd că Vladimir Putin va conduce destinele Rusiei de la Kremlin pentru următoarele două mandate prezidenţiale, adică tot 12 ani.

Dar chiar şi pentru un lider aparent perpetuu al Rusiei timpurile se schimbă. La scrutinul din 5 martie, spre exemplu, au avut drept de vot pentru prima dată cetăţenii tineri, născuţi după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice. O echipă de 11 specialişti au încercat, pentru Business Insider, să identifice o serie de caracteristici ale noului mandat prezidenţial al lui Putin.

•„Putin va fi mult mai orientat spre reformă decât se lasă să se creadă în mod general”, susţine Ivan Tchakarov, economist-şef la Renaissance Capital, cea mai importantă bancă de investiţii independentă care activează în Rusia, Europa Centrală şi de Est, Africa, Asia şi alte pieţe emergente. Motivele inovcate de Tchakarov: „În primul rând, provocările macroeconomice, în al doilea rând, nevoia unei democratizări a ţării, invocată şi de recentele proteste care condamnă nivelul crescut de corupţie şi necesită o acţiune determinată pentru creşterea nivelului de trai”.

•„Regimul lui Putin nu va renunţa fără a se lupta”, declară corespondentul „The Guardian”, Luke Harding. „Curentul consensual este că soarta lui Putin este pecetluită - şi că este doar o chestiune de timp până regimul se va prăbuşi. Dar în ciuda protestelor nemaiîntâlnite la adresa sa, sfârşitul lui Putin e încă departe”.

•„Alegerile din 4 martie reprezintă un moment decisiv al transformării Rusiei după colapsul fostei Uniuni Sovietice, acum 20 de ani”, afirmă Irina Zaslavskaya, responsbilul programului pentru Europa şi Asia al Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale. „Generaţia Facebook, Twitter şi a bloggerilor a ajuns la maturitate şi începe să devină conştientă de rolul şi responsabilitatea faţă de revendicarea drepturilor în faţa guvernării”.

•„După ce va câştiga alegerile, Putin nu va mai trebui să pretindă că există o mişcare graduală spre o democratizare şi promovare a libertăţii de expresie în Rusia. Preşedintele va ocupa din nou biroul de la Kremlin şi îşi va impune voinţa de fier asupra Rusiei”, a declarat Ann Cooper, profesor în cadrul Şcolii de Jurnalism de la Universitatea Columbia.

•„Preşedintele Putin va rămâne cea mai puternică personalitate din Rusia şi, s-ar putea afirma, cel mai puternic lider autoritar din întreaga lume”, subliniază Alexander Kliment, analist în cadrul Grupului Eurasia.

•„Este complet naiv să credem că ceva se va schimba după aceste alegeri”, a declarat şeful Hermitage Capital Management, Bill Browder. „Implementarea unor reforme reale ar face imposibilă dezvoltarea delapidărilor financiare, care au provocat bunăstarea actualului aparat din jurul lui Putin”, a adăugat acesta.

•„Nu am nici un dubiu că preşedintele rus va aduce schimbări graduale ale actualului sistem politic defunct”, afirmă Piotr Dutkiewicz, profesor şi director la Centrul pentru Guvernanţă şi Management Public de la Universitatea Carleton din Ottawa, Canada.

•„Există posibilitatea destul de mare ca, în urma alegerilor, Kremlinul să înceapă să pună tot mai multă presiune pe criticii săi”, susţine Tania Lokshina, director adjunct al biroului Human Rights Watch din Moscova.

•„Marea problemă este că, reconfirmarea lui Putin după alegerile prezidenţiale nu va aduce nici o schimbare”, pretinde Ben Aris, editorul-şef al publicaţiei „Business New Europe”.

•„Principala dilemă o constituie nu faptul dacă va exista vreo schimbare în Rusia după 4 martie, ci cât de mult va dura aceasta şi în ce direcţie se va îndrepta”, spune Olga Oliker, analist în cadrul RAND Corporation.

•„O schimbare fundamentală a avut loc în mentalitatea poporului Rusiei”, concluzionează Susan Corke, directorul programului Eurasia al Freedom House.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz