2020-07-03 17:24

Radu Mazăre şi Corneliu Vdim Tudor în Raportul Internaţional privind Libertatea Religioasă

 |  18:49
Radu Mazăre şi Corneliu Vdim Tudor în Raportul Internaţional privind Libertatea Religioasă

Raportul Departamentuluide Stat al SUA privind libertatea religioasă arată că primarului din Constanţa,Radu Mazăre a participat la o paradă demodă îmbrăcat în costum de ofiţer nazist şi cărevista europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor găzduieşte remarciantisemite dure.

România a înregistrat o serie de progrese, darprincipalele probleme semnalate în anii anteriori rămân nerezolvate, potrivitDepartamentului de Stat al SUA, în Raportul Internaţional privind LibertateaReligioasă 2010.

Restituirea proprietăţilorgreco-catolice confiscate de regimul comunist în 1948 şi transferate BisericiiOrtodoxe Române a rămas de asemenea o problemă, iar unele grupuri minoritarecontinuă să susţină că autorităţile locale întârzie acordarea permiselor deconstrucţie pe baza religiei.

De asemenea, auexistat informaţii privind abuzuri sau discriminare pe baza afilieriireligioase, credinţei sau practicii, cazuri în care unii clerici ortodocşi auarătat ostilitate faţă de persoane care nu sunt ortodoxe, s-au opus înmormântăriicredincioşilor aparţinând altor grupuri religioase în cimitire confesionale saupublice şi au criticat activitatea misionară.

Autorităţile aucontinuat să facă progrese în recunoaşterea istoriei Holocaustului în ţară, semai arată în raport, care menţionează inaugurarea unui Memorial alHolocaustului în Bucureşti.

RaportulDepartamentului de Stat remarcă însă şi cazul primarului din Constanţa, RaduMazăre, care la 18 iulie 2009 a participat la o paradă de modă îmbrăcat încostum de ofiţer nazist, însoţit de fiul său în vârstă de 15 ani, costumat casoldat nazist.

Textulmenţionează şi manualul de religie publicat în 2006 de Ministerul Educaţiei,sub coordonarea secretarului de stat pentru afaceri religioase, care susţineapariţia Bisericii Greco-Catolice în secolul XVIII ca rezultat al"prozelitismului catolic" şi califică Martorii lui Iehova, Baha'i şiMormonii ca secte ce "reprezintă un pericol real pentru societate".Mai mult, un capitol din carte arăta că sectele îşi fac adepţi prin metode ca spălareacreierului, mita, şantajul şi exploatarea săracilor.

Cazul clădiriicu 19 etaje care se construieşte în apropierea Catedralei Sfântul Iosif dinBucureşti, dar şi cazul similar din Constanţa, privind construcţia unui imobilde birouri în apropierea unei moschei, nu au fost şi ele înregistrate îndocument.

În decembrie2009, responsabilitatea pentru Departamentul de Afaceri Religioase a fostmutată de la Ministerul Culturii, la Biroul premierului. Presa a afirmat căaceastă acţiune a fost rezultatul intervenţiei directe a Patriarhului ortodox,în urma numirii unui etnic maghiar, cu afiliere religioasă diferită, laconducerea Ministerului Culturii. Biserica Ortodoxă a negat aceste informaţii,notează raportul.

Docmentulremarcă şi opiniile şi atitudinile antisemite exprimate de participanţi latalk-show-uri difuzate de televiziuni private şi pe forumuri de pe internet,dar şi actele antisemite, inclusiv vandalizarea unor locaşuri evreieşti, carese petrec în continuare.

Raportul mainotează că publicaţiile Partidului România Mare, condus de eurodeputatulCorneliu Vadim Tudor, au continuat să prezinte remarci antisemite dure.

Administraţiaamericană este preocupată de eşecul autorităţilor de a asigura restituireadeplină a proprietăţilor religioase şi încurajează eforturile României de arecunoaşte istoria Holocaustului în ţară, conchide raportul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz