2020-07-04 12:39

Raport CE: Fraudele din achiziţiile publice şi corupţia rămân în continuare o problemă în România

 |  07:59
Raport CE: Fraudele din achiziţiile publice şi corupţia rămân în continuare o problemă în România

Raportul de ţară pe 2015 al Comisiei Europene (CE) arată că fraudele din achiziţiile publice şi corupţia rămân o problemă în România. De asemenea, incertitudinile legislative provoacă ineficienţă atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

Dificultăţile din sistemul achiziţiilor publice sunt determinate de o combinaţie de mai mulţi factori, între care lipsa de stabilitate şi fragmentarea cadrului legislativ, verificările deficitare din sistemul instituţional, calitatea concurenţei în achiziţiile publice şi capacitatea administrativă a cumpărătorilor din sistemul public, inclusiv capacitatea şi competenţa personalului care se ocupă de procedurile de achiziţii publice, atât la nivel naţional cât şi local.

"Tratarea problemei corupţiei şi a fraudelor în achiziţiile publice rămâne o provocare", se arată în raportul CE.

Potrivit sursei citate, autorităţile locale sunt în mod special afectate de lipsa transparenţei în alocarea fondurilor publice, iar riscurile de corupţie în atribuirea contractelor publice la nivel local sunt substanţiale. Raportul CE mai relevă faptul că utilizarea repetată a excepţiilor afectează transparenţa şi deschiderea faţă de piaţă şi creează posibilitatea pentru corupţie.

Un alt motiv special de îngrijorare în domeniul achiziţiilor publice este conflictul de interese.

În 2014, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a rezolvat 514 cazuri, din care 101 s-au referit la conflicte de interese administrative, iar 60 la conflicte de interese de natură penală. Multe dintre aceste cazuri implică politicieni şi oficiali publici la nivel local.

Potrivit CE, un sistem de prevenţie (ex-ante), dezvoltat de Agenţia Naţională de Integritate ar trebui să ajute la prevenirea şi identificarea mai eficientă a conflictelor de interese.

De asemenea, rămân probleme legate de suprapunerea responsabilităţilor, de exemplu în domeniul controlului ex-ante, insuficienta colaborare interinstituţională şi verificările şi analizele care duc la o interpretare inconsecventă a legislaţiei şi la decizii contradictorii ale autorităţilor implicate în achiziţii publice, se arată în raportul CE.

În continuare rămâne dificil de anulat contractele au fost identificate conflicte de interese, în special dacă au fost executate parţial sau total.

Sursa citată susţine că aplicarea incorectă a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice determină corecţii financiare substanţiale şi contribuie la rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene. Există încă o percepţie generală a unui nivel ridicat de corupţie, fraude şi conflicte de interese, care continuă să provoace îngrijorări serioase pentru autorităţile contractante, referitoare atât la fondurile europene cât şi cele naţionale.

Potrivit raportului CE, o proporţie de 40% din reclamaţiile legate de achiziţiile publice din România se referă la contracte finanţate cu fonduri europene. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz