2020-07-02 10:03

Raport American. Lider al-Qaida, interogat în 2005 într-o închisoare secretă a CIA din România

 |  17:21
Raport American. Lider al-Qaida, interogat în 2005 într-o închisoare secretă a CIA din România

Româniaeste menţionată din nou în legătură cu închisorile CIA, despre care au existatnenumărate rapoarte că ar fi folosit metode dure de tortură. De data aceastaeste vorba despre un document al Agenţiei americane de Informaţii. Un importantlider al reţelei teroriste al-Qaida, Abu Faraj al-Libi, arestat de serviciilede securitate pakistaneze în mai 2005, a fost interogat într-o închisoaresecretă a CIA din România, relatează Washington Post.

Agenţiaamericană de Informaţii a părut aproape de a distruge al-Qaida prin arestareaacestui libian, cel care a preluat comanda operaţiunilor şi comunicaţiilorgrupării teroriste după prinderea în 2003 a lui Khalid Sheikh Mohammed,presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie.

CIAavea informaţii potrivit cărora libianul a acţionat pentru a transmite mesajede la membri al-Qaida de rang înalt către Osama bin Laden. Potrivit unor foştioficiali ai Agenţiei americane de Informaţii, al-Libi s-a întâlnit"aproape sigur" cu bin Laden sau cu adjunctul său Ayman al-Zawahiridupă 11 septembrie 2001.

Darla centrul secret de detenţie al CIA din România, al-Libi nu a furnizat nici oinformaţie despre al-Zawahiri şi bin Laden sau despre modalitatea în carefăceau schimb de mesaje, subliniază oficialii americani.

"Libipărea să fie cheia rezolvării acestui puzzle, dar s-a dovedit a fi un punctmort", a afirmat Bruce Riedel, cercetător la Brookings Institution SabanCenter şi fost agent CIA.

În ciuda tăcerii sale,CIA crezut că a avut o altă şansă de a-l prinde pe al-Zawahiri la 13 ianuarie 2006. CIA a primitun pont legat de acesta, cum că ar fi condus la o adunare de top al-Qaida înoraşul Damadola în regiunea Bajaur. Conform relatărilor, al-Zawahiri s-aîntâlnit cu al-Libi un an mai devreme în Bajaur. Dar CIA nu reuşit nici deacestă dată. A comandat un atac cu rachete telighidate, dar ţina nu a fostprezentă la acea adunare.

Agenţia americană aratat şi şansa de a pune mâna pe Ayman al-Zawahiri şi în anul 2003 într-un oraşdin nord-vestul Pakistanului, unde s-a întâlnit într-o maşină cu un alt lidersenior al-Qaida, Khalid Sheikh Mohammed, care a fost arestat a doua zi, şi elpresupus a fi trecut printr-o închisoare CIA din România sau tranzitat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-06-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz