2019-12-13 14:38

Raport guvernamental secret. SUA au creat un "paradis sigur" pentru nazişti

 |  17:59
Raport guvernamental secret. SUA au creat un "paradis sigur" pentru nazişti

Autorităţileamericane din domeniul informaţiilor secrete au creat în SUA un "paradissigur" pentru nazişti şi colaboratori ai lor, după al Doilea RăzboiMondial, se arată într-un raport secret al Guvenului, relatează New York Times.Utilizarea de către CIA a unor nazişti în scopul unor operaţiuni postbeliceeste considerată cea mai condamnabilă acţiune, potrivit cotidianului american.

Raportul de 600de pagini, pe care Departamentul Justiţiei a încercat să-l ţină secret patruani, oferă noi dovezi despre noi cazuri ale unor nazişti cunoscuţi, în ultimii30 de ani, prezentând detalii despre conflictele, uneori ascunse, cu alte stateasupra unor criminali de război, în ţară şi în străinătate.

Analizelerecrutării unor imigranţi nazişti de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA)arată "nivelul complicităţii americane şi înşelăciunii în asemeneaoperaţiuni", comentează publicaţia. Raportul susţine că anchetatorii OSI, organismcreat în 1979 pentru deportarea naziştilor, au oferit unora dintre nazişti, “cubună ştiinţă intrarea" în Statele Unite, chiar dacă administraţia lecunoştea trecutul. "America, cea care se laudă cu faptul că este unparadis sigur pentru persecutaţi, a devenit, într-o oarecare măsură, un paradissigur şi pentru persecutori", se arată în document.

Raportul citează ajutorul pe care CIAl-a oferit lui Otto Von Bolschwing, un asociat al lui Adolf Eichmann, alăturide care a contribuit la dezvoltarea planurile iniţiale "de curăţare aGermaniei de evrei", şi care mai târziu a lucrat pentru CIA în SUA.Raportul analizează, de asemenea, cazul lui Arthur L. Rudolph, un om de ştiinţănazist adus în Statele Unite în 1945 pentru a expertiza rachete în cadrul OperationPaperclip, un program american, care a recrutat oamenii de ştiinţă care aulucrat în Germania nazistă. (Rudolph a fost onorat de către NASA şi estecreditat ca tatăl rachetei Saturn V.)

Departamentul de Justiţie a rezistat să facă publicraportul din 2006. Sub ameninţarea unui proces, el s-a transformat într-oversiune cenzurată cu multe porţiuni sensibile din punct de vedere juridic şidiplomatic care au fost omise. O versiune completă a fost obţinută de New YorkTimes.

Textul prezintă,de asemenea, divergenţe, vechi de decenii, în cadrul administraţiei asupraefortului şi capcanelor juridice privind mărturiile supravieţuitorilorHolocaustului. Raportul mai conchide că numărul naziştilor care au reuşit săajungă în Statele Unite era "aproape sigur mult mai mic de 10.000",număr citat de obicei de oficialii guvernamentali.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray