2019-10-23 13:25

Război între Palate: Guvernul îl dă în judecată pe Iohannis

 |  11:55
Război între Palate: Guvernul îl dă în judecată pe Iohannis

Guvernul va ataca în contencios administrativ decretul președintelui Klaus Iohannis prin care a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Surse guvernamentale au precizat pentru Mediafax că Executivul va ataca decretul președintelui Klaus Iohannis prin care a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, sesizarea urmând să fie depusă în instanță cel mai probabil în decursul zilei de miercuri.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Ministrul Apărării Gabriel Leş a declarat, după refuzul lui Klaus Iohannis de numire a propunerii MApN în funcţia de şef al Statului Major, că în ianuarie va veni cu o nouă propunere, iar preşedintele putea să prelungească mandatul lui Nicolae Ciucă doar la propunerea ministrului.

Ministrul a mai afirmat că propunerea pentru funcţia de şef al Statului Major a fost Dumitru Scarlat, reprezentantul militar al României la NATO şi UE. Dar pentru ca acesta să poată ocupa funcţia, trebuia să fie şef de Stat Major al unei categorii de forţă. Pentru acest lucru, ministru a propus mutarea sa în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Terestre, deţinută în prezent de generalul maior Dumitru Uifălean, iar acesta din urmă să ia locul generalului Scarlat în poziţia de reprezentantul militar al României la NATO şi UE.

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, cataloghează drept delicată situaţia în care se află militarii români, în condiţiile în care mandatul şefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă a fost prelungit de preşedinte, fără ca ministrul Leş să propună asta sau să existe un aviz de la premier.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-08Parerea ta...

ANONIM
08 Ian 2019

FIINDCA ROMANIA NU A AVUT DUPA 1989 NICI O STRATEGEI, SAU UN PROIECT , UN PLAN DE DEZVOLTARE NATIONALA ORI SECTORIALA ASA ZISI CONDUCATORI NU STIU SA VACA DECAT BALAMUC,
ANONIM
08 Ian 2019

Remarcați și că în domeniul legislației muncii al funcției publice sau al organizării armatei, nu acționează suspendarea actelor administrative referitoare la raportul de serviciu al Șefului de Stat major al Armatei, pentru spețe precum cea la care face referire articolul, spețele de suspendare a raportului de serviciu fiind precizate prin reglementări ale legilor în vigoare ?
TRADATORI DE TARA
08 Ian 2019

HA , HA , O BUDIGAU SI UN PAPAGAL CARE NU A FACUT ARMATA , CONDUCE TARA LUI PAPURA VODA SI GASCA . SCHIMBA BUDIGAI IN FATA ARMATEI , CA PE CIORAPI
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray