2020-08-15 23:14

RĂZBOI între preşedinte şi premier privind convocarea ministrului de Externe la Cotroceni

 |  15:46
RĂZBOI între preşedinte şi premier privind convocarea ministrului de Externe la Cotroceni

Premierul Viorica Dăncilă îi cere președintelui Klaus Iohannis să respecte regulile și să o sune dacă dorește ca ministrul de externe să meargă la Cotroceni. Premierul susține că altfel, ministrul nu poate fi convocat de șeful statului. Între timp, ministrul Teodor Meleşcanu a confirmat că marţi, la ora 11, va merge la întâlnirea cu şeful statului la Palatul Cotoceni.

UPDATE: Liviu Dragnea a afirmat, într-o decizie susţinută la Palatul Parlamentului, că decizia privind prezenţa lui Meleşcanu, marţi, la Cotroceni îi va aparţine premierului şi l-a acuzat pe Iohannis că îşi încalcă prevederile constituţionale pentru că nu el conduce Guvernul ca să cheme miniştrii la ordin.

"În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de Externe este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru, după o discuție cu domnul Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o la Cotroceni, s-a convenit că președintele nu convoacă și nu cere miniștrilor să vină la Cotroceni. (...) Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că nu președintele conduce Guvernul", a spus Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea intervine în scandalul dintre Palate: "S-a convenit ca preşedintele să nu convoace miniştrii la Cotroceni""Domnul preşedinte Klaus Iohannis trebuie să vorbească cu primul ministru, nu poate chema miniştri", a spus Viorica Dăncilă, după o şedinţă a PSD de la Palatul Parlamentului.

"Eu sper să am o discuţie cu domnul preşedinte. Domnul preşedinte, dacă vrea să meargă un ministru la Palatul Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul ministru. Aşa este normal. Dânsul hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, daca vrei sa chemi cu un ministru, trebuie să vorbesti cu primul-ministru. Aceasta este regula şi aceasta regula trebuie respectata de toata lumea", a spus Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă Teodor Meleşcanu nu va merge la întâlnirea cu preşedintele, Dăncilă a răspuns: "Nu am spus acest lucru".

"Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul-ministru şi bineînţeles dacă îşi va da acordul primul-ministru va merge. Nu pot să-mi dau acordul pentu ceva ce nu am fost întrebată", a completat Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat marţi, la ora 11, la Palatul Cotroceni pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat Administraţia prezidenţială.

Şeful statului a anunţat încă de sâmbătă că întenţionează să-l cheme la discuţii pe ministrul de Externe după ce a acuzat faptul că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei comune a statelor UE prin care ar fi fost condamnate iniţiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Klaus Iohannis a acuzat PSD că face politică externă după ureche şi riscă să ne scoată din UE.

"Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Aceşti pesedişti s-au folosit de lipsa unei clarităţi în legislaţia în vigoare şi au blocat un document la nivel european fără să se consulte cu preşedintele. Este deja a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, aşa cum au făcut şi salarizarea după ureche, cum fac multe lucruri după ureche. Iese prost, iese foarte prost, fiindcă blocarea unei declaraţii... Iată că dintr-odată România este readusă la marginea Uniunii împreună cu ţări pentru care am tot respectul, dar care sunt de esenţă mai degrabă eurosceptică. Vreau să reamintesc acestor pesedişti că românii sunt europeni, sunt pro-europeni, iar aceste măsuri din ce în ce mai frecvente antieuropene, care vin pe linia PSD, care vin pe linia unei guvernări contraperformante a PSD, aceste măsuri riscă realmente să ne scoată din Europa. Aşa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD printr-o guvernare după ureche, nefundamentată să ia din ce în ce mai des decizii care eu sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului, nu de la nivelul Guvernului şi să ne readucă în marginea Europei. Românii îşi doresc să fie parte integrantă din nucleul Europei, românii nu-şi doresc să aibă aceste abordări eurosceptice sau antieuropene", a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a spus că îl va chema pe ministrul de Externe pentru a-i da explicaţii.

Diplomaţi din România, Ungaria şi Cehia au blocat vineri o iniţiativă a Uniunii Europene, lansată de Franţa şi alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, potrivit preasei israeliene. În replică, ministrul palestinian de Externea condamnat poziţia celor trei state, spunând că acţiunea lor va avea consecinţe la toate nivelurile.

Ministerul Afacerilor Externe a explicat, într-un comunicat de presă, motivul pentru care România a ales să blocheze o declaraţie comună a UE prin care ar fi fost condamnate iniţiativele de mutare a ambasadelor din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini", a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-14Parerea ta...

LEVST.
14 Mai 2018

Romania este "condusa" prin , dar mai ales printre, luptele de orgolii care se dau intre factiunile puterii, care -paradoxal- ar trebui sa fie in aceiasi linie, avand aceleasi origini si acelasi scop( adica se trag din fesene=pcr si scopul lor este departe de a fi in folosul tarii), insa ei actioneaza astfel datorita acceselor (permanente) de individualism paranoic, tipic animalelor inferioare...Dupa analizele mele, Romania -ca si republica- excede cu mult situatiile de acest gen din alte republici, inca un motiv f. serios pentru obtinerea stabilitatii prin alt sistem, adica Monarhie, insa (specific pt. Ro.) numai cu aport Englez...
NEGRO
14 Mai 2018

Fosila comunista Teodor Melescanu a facut-o de oaie in Europa, cu de la sine putere. L-a damblagit si pe dumnealui puterea de-o clipa. Ii aduc aminte bolsevicului harsit prin diplomatie (daca din intamplare a uitat) ca si in vremea veche in relatiile internationale problemele se discutau profesionist, iar greseli foarte mari nu s-au inregistrat. Dar daca bolsevicul s-a radicalizat in prostie de cand ii are ca sfatuitori pe oligofrenii PSD-ALDE e bine sa se retrga linistit la pensie. Relatiile internationale nu se fac la plezeneala. Acolo sunt tratate scrise si consfintite cu sange, cu etica, vointa istorica si multa, multa constiinta nationala. Ca vrea geambasul de Teleorman si limbricul ALDE sa ne scoata din Europa e treaba domniilor lor. Dar domnul Melescanu, fosila cum e, provine totusi din tagma subtire a celor ce scriu in documente si tratate destinele natiunilor. Sa nu se lase, totusi, tarat in albia de porci a coalitiei otravite, ca va fi crucificat si pus la stalpul infamiei de toti care mai cred in Romania ca natie civilizata si lupta fara incetare s-o scoata din ghearele cleptocratiei si imposturii politice. Mai are de invatat cate ceva si mosulica asta!
ANONIM
14 Mai 2018

CEI DOI, PRIN CEEA CE FAC, DOVEDESC CA, ROMANIA ESTE O TARA ABANDONATA................
MIREL CEL MARUNTEL
15 Mai 2018

Domnul MELESCANU este subordonat politicului adica domnului TARICEANU. NU TREBUIA SA SE DUCA LA COTROCENI FARA APROBAREA PREMIERULUI. Domnia sa a uitat sa respecte regulile. Are o varsta si se poate ierta...dar politica NU PERMITE SA FACI CE VREI ...Adica NU UITA CA ESTI INREGIMENTAT INTR-UN PARTID . Si PRESEDINTELE GRESESTE PENTRU CA NU TREBUIE SA SE BAGA IN PROBLEMELE POLITICII INTERNE DAR SI DOMNUL DRAGNEA GRESESTE CA SE BAGA IN POLITICA EXTERNA. IZDRAELUL FACE MULTE ...IAR DRAGNEA ESTE UN AGENT......parerea mea ...nu vreau sa supar si sa jignesc pe nimenea
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz