2020-01-21 01:14

Război total între Justiție și PSD. Ponta câștigă în Comisia Juridică

 |  21:01
Război total între Justiție și PSD. Ponta câștigă în Comisia Juridică

Răzvan Mateo Mateescu

Premierul Ponta a câștigat, cum era de așteptat, primul pas al procedurii parlamentare prin care se analizează cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva sa: Comisia Juridică nu a avizat solicitarea procurorilor și va propune prin raportul către plen respingerea acesteia. Dintre cei 26 de participanţi la comisie, 7 au fost pentru începerea urmăririi penale, 18 voturi au fost pentru neînceperea urmăririi penale şi o abţinere. Plenul va decide marți dimineață dacă aprobă sau nu cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui Ponta.

Luni dimineață, premierul s-a dus în fața Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD unde le-a cerut liderilor partidului său sprijinul în lupta cu justiția. Ponta a susținut în fața membrilor CExN că trebuie să decidă dacă vor ca România să fie o țară în care guvernele sunt schimbate prin Parlament și alegeri și nu prin acțiunile unui procuror, caz în care el consideră că e vorba de o lovitură de stat. Prim-ministrul le-a promis că el va lupta până la capăt dacă are sprijinul lor, adică al baronilor locali (din CExN fac parte toți șefii organizațiilor locale ale PSD). Înainte de ședința CexN, Ponta a avut o întâlnire la Valeriu Zgonea în birou, la care au participat Liviu Dragnea și Mihai Tudose, dar și președintele UNPR, Gabriel Oprea. Apoi la reuniunea Comitetului Național unde s-a discutat situația creată de acuzarea lui Ponta de către procurori, au participat și aliații, pe lângă Oprea venind și Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.

Liderii PSD şi ai coaliţiei au decis în unanimitate că actualul Guvern trebuie să îşi continue activitatea, deoarece o criză politică ar avantaja Rusia sau „vreun duşman al ţării".

Amenințări cu represalii împotriva PNL

Premierul a amenințat Opoziția cu plângeri penale dacă va chema oamenii în stradă la manifestații împotriva Guvernului. Ponta a făcut „apel la ultimul dram de minte” pe care „speră” că îl mai au cei doi copreședinți ai PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, „să înţeleagă că nu poţi da foc unei ţări”. Altfel, „ne vom adresa procurorului general cu sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 397 aliniat 2 din Codul Penal, iar procurorul general, ca şi la mine, îi declară suspecţi şi îi cercetează. Putem să facem acest lucru, sper să nu fie cazul", a amenințat Ponta, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

În mod ciudat, nu aceeași părere o avea când PSD a scos oamenii în stradă și a dat foc la aceeași țară de care vorbește acum, doar ca să îl schimbe pe Băsescu și Guvernul PDL. Prezentând aceleași semne de amnezie, Ponta a continuat amenințările: „Dacă ei aduc 10.000 (de oameni în stradă) aducem și noi o sută de mii de persoane”. Dar ar fi o greșeală, a întors-o premierul, pentru că într-o democrație lucrurile nu se decid prin forță, în stradă.

Practic, Ponta îi amenință pe liberali cu 10-20 de ani de închisoare, pentru că e vorba de securitate națională atunci când apar acțiuni violente în scopul schimbării ordinii constituționale și împiedicării exercitării puterii de stat, cum spune noul Cod Penal. Cod care nu prevedea așa ceva în timpul acțiunilor organizate de partidul său în 2012.

Și ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, amenință liderii PNL spunându-le că „organizarea de manifestări politice ilegale în scopul împiedicării exercitării puterii de către Parlament sau Guvern poate atrage răspunderea penală”. Într-un comunicat, Cazanciuc mai notează că este „împotriva angajamentelor asumate de România cu partenerii săi europeni și transatlantici să folosească justiția pentru a-şi rezolva incapacitatea de a convinge populaţia şi membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care să ajute România şi nicidecum să o întoarcă acolo unde se afla în anii 2009-2011”.

Ministrul Justiţiei consideră drept inadmisibil și contrar practicilor Constituționale faptul că PNL se folosește de un act procedural al unui procuror pentru a solicita demiterea Guvernului legitim și pentru a crea „instabilitate politică majoră”.

PNL nu e impresionat

Replica le-a fost dată de copreședintele PNL, Alina Gorghiu: „Le transmit premierului României și ministrului Justiției că amenințările cu plângeri penale, pușcărie și noi mineriade nu ne impresionează deloc. Atât știe să facă partidul lui Iliescu, Năstase și Ponta, din 1990 încoace: mineriade, contrademonstrații, instigare la ură, dispreț față de cetățeni și legi. Nimic nu ne poate opri să luptăm pentru dreptul la vot și pentru dreptul românilor de a protesta, pentru egalitate în fața legii. Nimic nu ne poate convinge că un premier cu o urmărire penală nu este altceva decât o rușine pentru România. Nu ne poate închide pe toți Victor Ponta pentru a rămâne prim-ministru”.

Tăriceanu vrea evaluarea democrației

Din toată tărășenia nu putea lipsi aliatul premierului, Călin Popescu Tăriceanu, care apreciază punerea sub acuzație a lui Ponta drept o încercare de lovitură de stat și se întreabă dacă într-o țară democratică „e normal ca un procuror de 27 de ani” să răstoarne guverne, ce experiență are procurorul respectiv și câtă responsabilitate? Mai mult, el a susținut că nu i se pare că magistrații sunt conștienți de „responsabilitatea care apasă pe umerii lor”. Poate că Tăriceanu ar trebui să se întrebe și ce fel de țară democratică este aceea unde, neluând în seamă acuzațiile aduse premierului, președintele Senatului atacă „la persoană” magistratul care lucrează la caz, o țară în care sunt defăimate instituțiile justiției și reprezentanții lor ca făcând parte dintr-o conspirație împotriva nevinovaților politicieni.

Dimpotrivă, un stat democratic presupune că nimeni nu e mai presus de lege, fie el și premier, președinte sau parlamentar.

În fine, Tăriceanu a declarat, luni, că toţi colegii săi din Partidul Liberal Reformator (PLR) sunt solidari cu premierul Victor Ponta.

După ce a participat la CExN al PSD, ca invitat, Tăriceanu a anunțat că a propus la ședința aliaților săi înființarea unei comisii speciale a Parlamentului care să evalueze democrația, „cu alte cuvinte, statul de drept”, pentru că el constată că este un dezechilibru major în detrimentul Parlamentului față de celelalte puteri ale statului.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în Dosarul Turceni-Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-08Parerea ta...

PSD-UL ESTE FRUNTEA ???
08 Iun 2015

DNA , sa controleze toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori? Ar fi interesant si nu numai… “Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca” Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Secara Vasile(inculpat in acest moment), Dorobantu Valentin(dirijorul trenurilor pe la REGIOTRANS privat, in acest moment), Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu(inculpat), Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,Gavris Teodor(inculpat), Nita Robert, Timis Bogdan, Protopopu Gabriel Telu(inculpat),Berindean Nicolae(inculpat),Szentes Iosif, etc? Dar pe unde “zace” raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea “ireprosabila” a unora de mai sus in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor posibile fapte de coruptie? Mai mult , prin impunerea lui Alexandru Petrescu in fruntea C.A. vicepresedinte PSD Diaspora, Ioan Rus a demonstrat ca isi continua campania de politizare si distrugere a companiei CFR Calatori. In octombrie 2014, Poşta Română, condusa de Alexandru Petrescu, a distribuit în timpul campaniei prezidenţiale, alături de talonul de pensie, peste patru milioane de flyere, comandate şi plătite de PSD, prin care pensionarii erau anunţaţi că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, vrea să le taie pensia dacă va ieşi preşedinte. Scandalul fluturaşilor otrăviţi împărţiţi de pesedişti a izbucnit înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Numirea pesedistului Alexandru Petrescu in fruntea CA de la CFR Calatori vine dupa ce Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes. Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu zis “SMART”,
ANONIM
09 Iun 2015

TARICELUL este un MANECHIN SCAMATOR . Este un mare BIZDAR si asta ii ocupa tot timpul suferind de NIMFOMANIE. Pretinsa pregatire de dascal constituie o comedie continuua pt copii care-l asculta.Ca politician este un GUNOI UMAN.Ca cetatean este un imbogatit din politica unde a ajuns un PUSCARIABIL 100%.
TILICA
09 Iun 2015

Si SOVA si PONTA s-au dovedit a fi niste GOLANI proveniti din populimea romana NEINSTRUITA care doresc sa se imbogateasca dupa reteta lui Nastase A, Miki Spaga, Dragnea, etc atunci nu au cum sa nu ajunga ca ei in PUSCARIE si asta cat mai curand pt a purifica politica de penali si puscariabili.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray