2020-07-09 04:56

Realizarea unei linii feroviare de mare viteză Bucureşti-Iaşi, discutată de Guvern cu firmele chineze

 |  11:55
Realizarea unei linii feroviare de mare viteză Bucureşti-Iaşi, discutată de Guvern cu firmele chineze

Premierul Victor Ponta a declarat marți că Guvernele României și Chinei analizează realizarea unei linii feroviare de mare viteză pe ruta București-Iași-Chișinău, în contextul în care Comisia Europeană (CE) se opune unei linii de mare viteză Bucureşti-Constanţa.

"Proiectul de a avea o linie de cale ferată, pentru că nu este doar trenul, ci este mai ales calea ferată care permite această viteză, este un proiect la care Guvernul Chinei ține foarte mult. L-a prezentat primul-ministru Li Keqiang anul trecut în vizita de la București nu doar pentru România, ci pentru toate țările din Europa Centrală și de Est. Și acum domnul Rus a intrat în discuții mai avansate pentru că nu se poate face acest proiect pilot pe linia București-Constanța, acolo este coridor european și Comisia Europeană se opune unui nou proiect”, a afirmat premierul Victor Ponta.

În ceea ce prioveşte costurile, prim-ministrul a spus că acestea sunt destul de mari.

„Însă cu ce am propus noi și urmează să avem și studiile de fezabilitate ar fi o linie care să lege București-Iași și mai departe spre Chișinău. Sigur, costurile sunt destul de mari, însă ca un prim proiect pilot pentru Centrul și Estul Europei mi-aș dori ca România să fie prima care să aibă o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltată în China s-a dovedit în ultimii ani ca fiind extrem de performantă și extreme de sigură", a precizat premierul Victor Ponta la Beijing, după vizita efectuată marți la Tianjin.

Victor Ponta a ţinut să precizeze că proiectul privind linia feroviară de mare viteză ar urma să fie unul integrat.

"Problema principală este de finanțare pentru că, cu siguranță, nici nu avem noi atâția bani alocați și pentru fonduri europene 2014-2020, avem cu totul vreo șapte miliarde de euro pentru toată infrastructura și cea rutieră și cea navală și cea aeroportuară. Deci, problema, în primul rând este de finanțare și dacă finanțarea vine din China evident că proiectul va fi integrat în acest sens", a afirmat premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta, soția sa, Daciana Sârbu, precum și membri ai delegației oficiale s-au deplasat marți la Tianjin unde au vizitat parcul tehnologic Tianjin și au avut o întrevedere oficială cu primarul orașului Tianjin, Huang Xing Guo.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-02Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
21 Sep 2014

sigur ca da,trenul Tzaptzarapmankatzashalisalamdanam finantat de Kim Jong Ton Tan Kur La Tzean Toate ciorile la sapat transee,vrem sa traversam Siberia cu trenul tras de caii lui Ton Tan Kur
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz