2020-02-24 14:14

Referendum pentru schimbarea constituţiei. Moldovenii, vot pentru alegerea preşedintelui

 |  18:09
Referendum pentru schimbarea constituţiei. Moldovenii, vot pentru alegerea preşedintelui

CetăţeniiRepublicii Moldova au fost chemaţi ieri la urne ca să decidă dacă îşi voralege preşedintele prin vot direct sau dacă şeful statului va fi în continuareales de Parlament. "Sunteţi pentrumodificarea Constituţiei care să permită alegerea preşedintelui RepubliciiMoldova de către întreg poporul?" a fost întrebarea lacare au avut de răspuns cei peste 2,5 milioane de cetăţeni înscrişi pe listeleelectorale. A fostprimul referendum constituţional din istoria Republicii Moldova.Startuloficial pentru referendumul constituţional din Republica Moldova a fost datieri la ora 7.00, odată cu deschiderea urnelor. Peste 2.000 de secţii de votareau fost organizate în ţară şi alte aproape 80 peste hotare. În România,Chişinăul a decis deschiderea a şase secţii de votare - două la Bucureşti, lasediul Ambasadei şi la Consulat, celelalte la Iaşi, Cluj-Napoca, Galaţi şiTimişoara Secţiile de votare urmau să se închidă aseară laora 21.00.Iniţiativa organizării unui referendum constituţional a fost lansată după ce Parlamentula eşuat de două ori în încercarea de a alege un nou şef de stat, în urmascrutinului din 29 iulie 2009. Atunci, patru partide - Partidul Democrat,Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Alianţa Moldova Noastră - auconstituit Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), de guvernământ,cu o majoritate de 53 din cele 101 locuri din parlament. Pentru alegerea preşedinteluidecătreParlament, potrivit Constituţiei în vigoare, este nevoie de 61 dincele 101 voturi posibile.Deşi a putut forma un guvern, alianţei i-au lipsit şapte voturi pentrupropulsarea candidatului ei, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, înfuncţia de preşedinte. Cu o opoziţie majoritar comunistă, Republica Moldova aintrat în blocaj politic.AIE a decis în iunie organizarea unui referendum pentru amendarea Constituţiei,astfel încât preşedintele să fie ales prin votul poporului, propunere care afost validată de Curtea Constituţională.

Referendum cu sorţi de izbândă

Pentruca rezultatul referendumului să fie valabil, ar fi trebuit să participe o treime dintrealegătorii înscrişi pe liste. Potrivit sondajelor, peste 70% dintre cetăţeniiRepublicii Moldova urmau să se prezinte la urne. Nouă din zece alegători urmausă voteze "pentru", potrivit rezultatelor unui sondaj datpublicităţii în urmă cu două săptămâni de IMAS Chişinău. Dacă reformaconstituţională este adoptată în urma referendumului, Parlamentul va trebuidizolvat şi vor urma noi alegeri legislative şi prezidenţiale.ComisiaElectorală Centrală are cinci zile la dispoziţie pentru acentralizadatele referendumului. Rezultatele acestuia urmează a ficonfirmate de Curtea Constituţională în termen de zece zile de laprimireadocumentelor de la Comisia Electorală Centrală. Încazul în care legea supusă referendumului constituţional este adoptată, aceastadevine constituţională şi intră în vigoare la data publicării în MonitorulOficial.

Înainteareferendumului de duminică, preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, declaracă referendmul constituţional va decide rezolvarea crizei constituţionale cucare se confruntă Republica Moldova. Lupu le-a atras atenţia partenerilor de laguvernare că trebuie să-şi canalizeze energia împotriva unui adversar comun -comuniştii.

Opoziţiacomunistă condusă de fostul preşedinte Vladimir Voronin a boicotatreferendumul. Potrivit Info-Prim Neo, în ajunul referendumului constituţional,liderul PCRM, Vladimir Voronin, s-a adresat alegătorilor cu îndemnul să nu seprezinte la urne pe 5 septembrie. Într-un apelpublic la postul naţionalde televiziune Moldova 1, liderul comunist a spus că referendumul din 5septembrie reprezintă "o capcană" pentru cetăţenii moldoveni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine