2020-02-21 20:39

Regele Mihai, Lech Walesa şi Emil Constantinescu au condamnat comunismul

 |  21:01
Regele Mihai, Lech Walesa şi Emil Constantinescu au condamnat comunismul

Conferinţa internaţională „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte“ i-a reunit la Palatul Parlamentului pe primii preşedinţi democraţi din Europa Centrală şi de Est, dar şi pe mai mulţi lideri occidentali care au marcat perioada postcomunistă. Cu această ocazie, Regele Mihai a transmis un mesaj în care a precizat că naşterea comunismului s-a produs în România, în anul 1921, dar în prezent, după mai bine de nouă decenii, poate sărbători căderea acestei ideologii ce „a lăsat în urmă peste 100 de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi sufleteşte şi trupeşte”.

„În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei 87 de ani care au trecut, am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului. Două sisteme criminale care au lăsat în urmă peste 100 de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi sufleteşte şi trupeşte. (...) Familia mea şi cu mine am muncit mult în ultimii 25 de ani de la căderea comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă şi demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru până la sfârşitul zilelor noastre, convinşi fiind că instituţia Casei Regale este parte a identităţii noastre statale şi naţionale”, se arată în mesajul Majestăţii Sale, citit joi de Principele Radu de la Tribuna Parlamentului.

Regele Mihai a mai adăugat că viaţa sa a fost „o lungă şi loială aşteptare, o aşteptare ca Europa să-şi vină în fire, aşteptare ca România să se reîntoarcă la ea însăşi”. „Dar în lunga mea viaţă am cunoscut şi momente binecuvântate. Dumnezeu a vrut să fiu în prima linie a revenirii ţării mele în familia demnă a naţiunilor libere prin intrarea României ca membru deplin în UE şi în Organizaţia Atlanticului de Nord”, se mai subliniază în mesajul Regelui Mihai, care joi seara a oferit foştilor şefi de stat un dineu în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta.

Lech Walesa continuă lupta

La conferinţa organizată de Fundaţia Română pentru Democraţie (FRD), fondată de fostul preşedinte Emil Constantinescu, a luat cuvântul şi Lech Walesa, fostul şef de stat al Poloniei, disident în timpul regimului comunist. Acesta a susţinut că generaţia sa a reuşit să elimine obstacolele şi diferenţele vechii ordini şi a început să gândească „în termeni de un singur continent”, adăugând că va sprijini continuarea construcţiei unei noi lumi. „Putem afirma cu certitudine că ceva unic s-a întâmplat generaţiei noastre. (…) Nu numai că am fost martorii începutului unui nou secol şi mileniu, dar şi începutul unei noi ere. Am ieşit dintr-o eră de contradicţii adânci, de politici antagonice şi blocuri economice. (...) În timpul generaţiei noastre am început să gândim în termeni de un singur continent şi chiar în termeni globali pe anumite subiecte”, a spus Walesa la conferinţa internaţională de la Palatul Parlamentului.

Cofondatorul primului sindicat independent din Europa de Est comunistă (n.r. - Solidaritatea) şi laureatul Premiului Nobel pentru Pace (n.r. - 1983) a mai apreciat că lucrurile depind acum de fiecare cetăţean în parte. „Desigur, moştenirea vechii ere este că există în continuare disproporţii mari. Aceste provocări sunt create de noi şi reprezintă moştenirea vechii ere. Acele graniţe impenetrabile au creat disproporţiile în nivelul de trai, diferenţele în ceea ce priveşte asigurările sociale, în sistemul fiscal, în sistemul de sănătate şi educaţie, şi toate celelalte discrepanţe dintre state”, a declarat Lech Walesa.

Constantinescu dă un semnal de alarmă

Fostul preşedinte al României Emil Constantinescu crede că „redistribuirea foştilor nomenclaturişti şi membri ai poliţiei politice” în partide de dreapta reprezintă un fenomen „nociv”, apărut în multe din fostele state comuniste. „Nu este suficient să fie condamnate doar crimele comunismului, trebuie deschisă o dezbatere serioasă pentru condamnarea ideologiei comuniste, care a permis instaurarea acelor regimuri criminale. Fără o condamnare argumentată a ideologiei comuniste, ea poate reapare sub haine violente sau sub haine moderne sau se poate recicla într-un populism agresiv, care, folosind slăbiciunile democraţiei, să conducă la alte tipuri de regimuri autoritare sau represive sau pe de altă parte putem asista la instaurarea unor democraţii de faţadă sau chiar la decadenţa democraţiei, tendinţă pe care o observăm chiar în multe din democraţiile consolidate din Vest”, a spus Constantinescu. În opinia fostului lider de la Cotroceni, este nevoie de construirea unui proiect „european şi mondial” prin care să se redea demnitatea victimelor şi a familiilor lor prin aflarea adevărului despre cei dispăruţi şi ucişi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-20Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
20 Noi 2014

PE Lech Walesa il cred deoarece a dovedit ca este anti-bolshevism Ceilalti doi nu au dovedit nimic,mai ales domnul colonel de securitate DUDA nu prea poate sa fie anti-communist,si nici Emil Kazbich bolsevicul travestit in tzap(tzarap)
DIDI
20 Noi 2014

Cati senili pe metru patrat s-au adunat la palat .Acum trei zile Constantinescu il felicita pe Ponta ,iar asta seara condamna crimele comunistilor.Si cand ma gandesc ca in96 l-am votat.Ca presedinte a acoperi traficul de tigari a lui Dragos Constantinescu ,baiatul lui.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine