2020-07-02 13:35

Remanierea din România, în presa internațională

 |  14:53
Remanierea din România, în presa internațională

Presa internaţională a relatat despre remanierea dinRomânia. Jurnaliștii străini au subliniat că aplicarea măsurilor dure deausteritate cerute de FMI au determinat o scădere drastică a popularităţiiguvernului, care dispune de o majoritate fragilă în Parlament, unde se vaconfrunta cu moţiunile de cenzură ale opoziţei.

Reuters titrează că acordul cu FMI, foarte probabil, nuva fi ameninţat, în ciuda demiterii ministrului de finanţe. Schaimbarea estepuţin probabil să aibă un impact semnificativ asupra acordului cu FMI, sunt depărere analiştii consultaţi de Reuters, întrucât guvernul rămâne angajat faţămăsurile de austeritate necesare pentru reducerea deficitului bugetar.

Agenţia notează că remanierea a avut drept scop atenuareanemulţumirii populare. Demiterea lui Sebastian Vlădescu, un independent, era deaşteptat, după ce premierul Emil Boc îl criticase în iulie pentru că a declaratcă ţara ar trebui să treacă la un sistem de impozitare progresiv din 2011,scrie Reuters. Agenţia subliniază însă că Vlădescu a fost criticat şi deinvestitori pentru mediul de afaceri imprevizibil al României, unde legislaţiaeste frecvent schimbată, există prea puţină transparenţă şi prea multăcorupţie. Reuters precizează că guvernul, care se bazează pe o majoritate parlamentarăfragilă, a fost nevoit să ia măsuri nepopulare, între care reducerea salariilorbugetarilor cu 25%, eliminarea a mii de locuri de muncă în sistemul de stat şicreşterea TVA cu 5%. Sprijinul pentru PDL a scăzut vertiginos, până la ovaloare-record de 13 procente, iar un sondaj recent arăta că majoritateapersoanelor chestionate îşi doreau o schimbare în guvern.

Agenţia mai notează că Gheorghe Ialomiţianu, cel desemnatîn locul lui Vlădescu, este membru al partidului lui Boc şi este de profesieeconomist, în prezent deţinând funcţia de vicepreşedinte al comisiei pentrubuget şi finanţe din Cameră.

Agenţia France-Presse, preluată de France 24, scrie căpremierul român a anunţat joi o importantă remaniere guvernamentală pe fondulcrizei economice persistente "în această ţară aflată sub perfuziileFMI". Remanierea intervine în condiţiile în care România este lovită înplin de criza economică de la sfârşitul anului 2008, explică AFP.

Agenţia notează că numele celor şase înlocuitori aiminiştrilor remaniaţi sunt în cea mai mare parte necunoscute pe scena politică.Şi France-Presse scrie că analiştii se îndoiesc, totuşi, că plecareaministrului de finanţe, Sebastian Vlădescu, un independent, ar complicanegocierile cu FMI pentru viitoarele tranşe din împrumutul global acordat deFond, UE şi Banca Mondială.

AFP observă că unul dintre miniştri remaniaţi, MihaiŞeitan, este, totuşi, la originea unei reforme-cheie a pensiilor.

Bloomberg scrie că remanierea intervine în condiţiile încare guvernul lui Boc trebuie să se confrunte cu un vot de încredere, după ce acrescut taxele şi a redus salariile angajaţilor publici pentru a puteabeneficia de ajutorul internaţional.Agenţia îl citează pe un expert de la RoyalBank of Scotland, care spune că înlocuirea lui Videanu este "dezamăgitoaredin perspectiva pieţei", însă guvernul capătă astfel o şansă de asupravieţui unei moţiuni de neîncredere. Agenţia aminteşte că guvernul seconfruntă de luni de zile cu critici din partea sindicatelor şi a opoziţiei şică în iunie a câştigat cu numai opt voturi diferenţă o moţiune de neîncredere.

"Guvernul a reuşit acolo unde ungarii, de pildă, aueşuat de departe în ceea ce priveşte menţinerea programului convenit cuFMI", spune analistul de la Royal Bank of Scotland. "În cele dinurmă, preţul pentru această fidelitate în implementarea programului şi aausterităţii dure pe care o presupune este că guvernul ar putea în continuaresă cadă", conchide expertul.

Associated Press informează că nepopularul guvern alRomâniei era joi "în fierbere", după ce premierul a demis cinciminiştri, iar ministrul economiei a anunţat că pleacă.

Agenţia explică măsurile dure pe care guvernul a trebuitsă le ia la cererea FMI şi notează că economia s-a contractat anul trecut cu7,1%, iar o parte din banii primiţi de la FMI, UE şi BM au fost folosiţi pentruplata salariilor şi a pensiilor.Sebastian Vlădescu, spune agenţia, care a jucatun rol-cheie în negocierile cu FMI, a criticat demiterea sa din postul deministru de finanţe spunând că este motivată politic. AP îl citează pe DavidOxley, economist la Capital Economics din Londra, care sugerează că, de fapt,lipseşte voinţa politică de a pune în practică măsurile dure cerute de FMI."Întrebarea e dacă există voinţă politică pentru a aplica măsurile drastice.Vor afecta oare aceste demiteri din guvern voinţa politică?, se întreabăanalistul.

AP notează, de asemenea, că mai mulţi membri-cheie ai PDLi-au cerut premierului Emil Boc să demisioneze. Popularitatea guvernului ascăzut mult în ultimele luni, din cauza reducerilor bugetare, dar şi din cauzaneînţelegerilor tot mai mari cu preşedintele Traian Băsescu, cel care esteconsiderat ca având un rol-cheie, chiar dacă neoficial, în afacerileguvernului, scrie Associated Press.

Agenţia mai aminteşte că instabilitatea politică acaracterizat România în anul precedent alegerilor prezidenţiale câştigate anultrecut de Băsescu şi că precedentul guvern Boc a căzut anul trecut, ceea ce adus la suspendarea temporară a acordului României cu FMI.

Financial Times scrie, la rândul său, că guvernulRomâniei a fost zguduit joi de demiterea a cinci miniştri-cheie şi de plecareaministrului economiei, deşi se aştepta de mult ca premierul Emil Boc să-şiremanieze miniştrii, ca răspuns la lipsa de popularitate a cabinetului.Măsurile de austeritate, necesare pentru ca România să se conformezecondiţiilor FMI, au subminat sprijinul pentru guvernul său, care dispune de omajoritate fragilă în Parlament, explică publicaţia economică de la Londra.

Instabilitatea politică rămâne o îngrijorare majorăpentru investitori, după ce precedentul guvern Boc a căzut anul trecut, ceea cea dus la suspendarea temporară a acordului cu FMI, scrie Financial Times,notând că Boc a supravieţuit totuşi unei moţiuni de cenzură în iunie.

Economia României, care a scăzut cu 7 procente anultrecut, rămâne slăbită, iar măsurile de austeritate ar urma să ducă la ocontractare cu 2% a PIB anul acesta, potrivit FT.

The Scotsman titează că "Guvernul român se clatinăpe marginea prăpastiei" amintind condiţiile economice neprielnice cu carese confruntă ţara şi măsurile dure de austeritate luate. Publicaţia scrie, deasemenea, că popularitatea guvernului a scăzut mult din cauza reduceriloroperate, "dar şi din cauza presupului amestec al preşedintelui TraianBăsescu".

Voice of Russia informează pe scurt despre remanierea dinRomânia şi reţine reacţia PSD, care vede în această mişcare o încercare de a"aplica un machiaj cuiva care deja este mort".

Les Echos scrie despre "importanta remaniereguvernamentală" operată în România pe fondul crizei economice persistente.Cotidianul economic consemnează reacţia "amară" a ministruluiVlădescu, precum şi faptul că înlocuitorii miniştrilor remaniaţi sunt,majoritatea, necunoscuţi. Această remaniere, explică Les Echos, intervine încondiţiile în care România se confruntă de la sfârşitul anului 2008 cu o gravăcriză economică. Puterea a obţinut în primăvara anului 2009 un ajutor de 20 demiliarde de euro de la FMI, UE şi Banca Mondială, în schimbul unei reduceridraconice a cheltuielilor publice şi a unui program de reforme, explicăpublicaţia franceză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz