2020-04-10 02:55

Repatrierea romilor, în presa străină

 |  15:34
Repatrierea romilor, în presa străină

Deciziaautorităţilor franceze de a repatria romii care doresc acest lucru ridică semnede întrebare pentru ONG-uri, care cred că este vorba de o alegere falsă,relatează The New York Times.

Joi, Franţa a repatriat în România aproximativ100 de romi - oameni despre care autorităţile de la Paris insistă că au plecatvoluntar şi au acceptat suma de 300 de euro, în loc să rişte să fie expulzaţiforţat peste o lună, scrie cotidianul american.

Robert Kushen, director executiv la Centrul european pentrudrepturile romilor de la Budapesta, a apreciat că, oferind această alegere falsă,"francezii încearcă să se pună la adăpost de eventuale acţiuni înjustiţie, argumentând că cei care pleacă fac acest lucru voluntar şi nu sunt expulzaţica grup".

Expulzările în masă, bazate pe criteriietnice, încalcă normele europene, potrivit lui Kushen, la fel ca şi faptul căFranţa nu evaluează individual fiecare caz în parte , preferând ca poliţia săexamineze în grabă documentele, mai scrie cotidianul american.

Noua campanie a fost criticată ca fiindpolitică, un efort al lui Sarkozy de a-şi consolida susţinerea în rândulelectoratului de dreapta. De asemenea, demersul a fost criticat drept rasist,pentru că ia în calcul criterii etnice sau de rasă, în loc de infracţiuniindividuale. Guvernul francez respinge însă criticile şi susţine că încearcă săcombată infracţionalitatea şi să menţină ordinea publică.

Însă atât susţinătorii, cât şi criticiicampaniei lui Sarkozy, confundă uneori infractorii juvenili din suburbiilesărace, dintre care mulţi sunt musulmani, cu romii, care nu sunt francezi, şicu nomazii francezi, care au dreptul să rămână în ţara lor. Legea francezăprevede ca administraţiile locale să asigure spaţii unde nomazii să îşi poatăinstala tabere, unde să aibă acces la apă şi curent electric. Însă mulţiprimari nu au respectat această prevedere, ceea ce i-a determinat pe nomazi săîşi înfiinţeze tabere ilegale.

Parisul a anunţat că a expulzat 10.000 deromi anul trecut , două treimi din numărul total din Franţa, fără mediatizare.Însă romii care s-au întors în România şi Bulgaria, unde se confruntă cu o discriminareşi mai mare şi cu sărăcie, au preferat să plece din nou în Franţa unde,potrivit normelor UE, pot intra fără viză, notează cotidianul.

Olivier Bertrand, pediatru şi preşedinte alfilialei din Franţa a ONG-ului Medecins du Monde, consideră că problema romiloreste exagerată. Din punctul său de vedere, romii nu reprezintă o problemămajoră, ţinând cont de numărul lor mic şi de faptul că aceste campanii deexpulzare se derulează de mai mulţi ani.

"Una este să îi dai afară pentru că stauprea mult. Dar persoana respectivă se poate întoarce a doua zi, completlegal", a spus el. Ceea ce s-a schimbat este agresivitatea şi frecvenţademolării taberelor, a adăugat medicul.

La sfârşitul lunii trecute, după două atacurivizând poliţia, preşedintele Sarkozy şi-a luat angajamentul să retragăcetăţenia franceză tuturor celor care pun în pericol viaţa unui oficial publicşi să demoleze taberele ilegale de romi, majoritatea provenind din România şiBulgaria, potrivit The New York Times. Deasemenea, Sarkozy a anunţat că vor fi demolate şi taberele nomazilor, care suntcetăţeni francezi.

Ca cetăţeni ai unor state care au aderatrecent la Uniunea Europeană, românii şi bulgarii sunt trataţi diferit pentru operioadă de tranziţie şi este greu pentru ei să obţină permise de muncă, potrivitlui Kushen. Aceste restricţii legale ar urma să dispară până în 2014.

Demersul din Franţa reflectă dificultăţile cucare se confruntă toate ţările europene în ceea ce priveşte populaţiile nomade,potrivit lui Bernard.

Italia expulzează de doi ani romi pentru căreprezintă "ameninţări la adresa securităţii"; Suedia a expulzat 50în primăvară, Danemarca îi expulzează, Germania încearcă să repatriezerefugiaţi romi în Kosovo. Aceştia din urmă au fost îndepărtaţi de kosovariialbanezi, care i-au acuzat de colaborare cu sârbii în timpul războiului din1999.

Şi jurnaliştii britanici scriu desprerepatrierea romilor români din Franţa. Cei aproximativ două milioane de romidin România nu au multe opţiuni în această ţară şi de aceea preferă săemigreze, apreciază sociologi citaţi de BBC.

"Singurul punct asupra căruiasuntem deacord cu autorităţile franceze este că autorităţile de aici, dinRomânia,s-au ocupat prost, foarte iresponsabilde integrarearomilor", aspus David Mark, de la Alianţa Civică aRomilor de la Bucureşti.

Aceasta este cauza exodului actual, nu numaicătre Franţa, ci şi către Italia, Spania, Belgia, Irlanda şi Marea Britanie,din punctul său de vedere.

"Nici măcar nu vorbim numai de romiaici", declară şi mama expertului, Letitia Mark, care conduce oorganizaţie neguvernamentală din Timişoarapentru a ajutafemeilerome. "Criza economică transformă şi românii foarte săraci în romi. Oparte dintre cei expulzaţi din Franţa acum nu sunt romi, de fapt. Sunt victimeale 'ţiganizării' zonei rurale române", a adăugat ea.

Potrivitultimului recensământ, 530.000 depersoane s-au declarat romi, darsociologii sugerează că cifrele reale ar puteafi de peste două milioanede romi, din totalul de 22 de milioane de locuitori ai României.Atunci când guvernul a delegat lucrători sociali care să convingă romii să îşitrimită copiii la şcoală, rata de absenteism a scăzut semnificativ, notează BBC.Un program similar, anunţat în 2001, nu a fost luat niciodată în serios deguvernele precedente, a adăugat el.

Printre exemplele pozitive, expertul a evocatdouă iniţiative sponsorizate de Guvern care au dat rezultate bune- numireadeasistenţi sociali care ajută romii să obţină actele necesare pentruasistenţa medicală şi care încurajează copiii să meargă la şcoală.

Însă ambele programe sunt în prezent înpericol, în urma strategiei guvernamentale de descentralizare, în urma căreiaprimăriile trebuie să le susţină financiar. "Nu prioritizează integrarearomilor, aşa că nu găsesc fonduri pentru asistenţii sociali", potrivit luiMark.

La Timişoara, Letitia Mark recunoaşte că mulţi romi care sunt trimişiîn prezent înapoi în România vor pleca din nou, în curând, în Franţa sau înalte ţări.

Expulzarea romilor tensionează relaţiiledintre Franţa şi România, scrie şi presa spaniolă,după expulzarea din Hexagon a unui prim grup de romi originari din România.Potrivit ElPeriodico, relaţiile diplomaticedintre Franţa şi România ar putea fi afectate de măsurile luate de preşedinteleNicolas Sarkozy. Inclusiv Vaticanul a criticat luarea “de decizii împotrivaunor comunităţi întregi”, prin vocea secretarului Consiliului Pontifical pentruImigranţi şi Itineranţi, monseniorul Agostino Marchetto.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine