2019-08-18 16:27

REPORTAJ. Congresul celor o mie de crenvurşti

 |  19:25
REPORTAJ. Congresul celor o mie de crenvurşti

Trei mii de cârnăciori, crenvurşti şi mititei şi-au dat întâlnire sâmbătăla Congresul extraordinar al PSD pentru a dezbate viitorul ţării. Au întregitechipa de la subsolul Sălii Palatului 750 de sandvişuri, 800 de plăcinte cumere, 2.000 de sticle cu apă şi 1.500 de sticle cu suc. La etaj, delegaţii PSD,porniţi la drum cu noaptea în cap, au aplaudat conştiincioşi discursurileliderilor. Foamea de putere a pesedistului de rând a fost trezită la realitateînsă de chiţcanul care i-a umblat prin burtă.

“De ce aveţi preţurile astea? V-adat voie Ponta să vindeţi sucul cu 5 lei? Sunteţi social-democraţi?”, s-arepezit un domn înalt când vânzătoarea i-a spus cât are de plătit. Din spateletejghelei, femeia a ridicat din umeri, părând că nu înţelege care este problema.Înaltul a plătit, s-a întors pe călcâie şi a plecat bombănind. În sală, lideriitocmai prezentau cele o sută de măsuri economice care vor salva ţara din criză.Nu au înţeles însă că delegatul PSD din comuna Cioca-Boca sau oricare alt judeţal ţării se va uita lung la preţurile afişate la Congres. Pentru un cârnăciorsubţire şi lung cât zece burice ale degetului îţi trebuiau 3 lei. Nu aveai nicio şansă să te saturi dacă nu măreai comanda. Chifla întregea gustul dacă tecăutai pentru încă 0,5 lei. Vedeta zilei a fost însă crenvurştiul. Nu era maibun la gust decât în alte părţi, nici mai arătos. Nici măcar foarte ieftin. Cuzece lei, pesedistul de rând primea cinci crenvurşti şi sentimentul că încâteva minute stomacul îi va mulţumi pentru că i-a trimis ceva cald. Celebrulmititel a fost un rival de luat în seamă, fiind evaluat tot la doi lei. Un sandvişamorţit într-o folie de plastic a costat cinci lei, iar un pătrat de plăcintăcu mere te îndulcea pentru 3 lei. Chestionată cum au mers vânzările, o tânărăne-a arătat cu degetul spre un domn îmbrăcat în negru. “Vorbiţi cu dânsul”, afost indicaţia primită, plus scuza că abia a venit la lucru. Dan Constantineste numele omului în negru, şi ne-a spus că este mulţumit de clienţi. “Amvândut 600 de crenvurşti, 400 de cârnăciori, 600 de mici, 400 de plăcinte, 500de sandvişuri, 1.200 de ape şi 400 de sticle de suc”, a făcut o evaluare dinochi şeful crenvurştilor. “Dar eu am stand doar pe partea asta. Cei din faţăsunt separaţi. Şi mai sunt şi cei de la etaj”, a adăugat el pentru a firiguros. Peste drum, o doamnă blondăşi-a făcut bilanţul după ce a postat un zâmbet larg. “300 de crenvurşti, 300 decârnăciori, 250 de mici”, râde doamna trecută de prima tinereţe. La etaj, înfaţa sălii Congresului, vânzările spectaculoase erau mai mult în zonasucurilor.

Parfum de Kiseleff

Mirosul greu, un amestec de muştar cu prăjeală, identifica uşor zonagastronomică. La etaj, aroma nu a fost însă mai plăcută. Congresul ce trebuiasă reunească marile mize, precum moţiunea de cenzură şi oferta de guvernare, asfârşit însă într-un miros dubios emanat de orgoliile mărunte ale liderilorPSD. De la început, autoritatea a fost marcată pe scenă. Cei patru masculidominanţi ai social-democraţilor Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Liviu Dragnea şi-au definit teritoriul şi s-au pus la omăsuţă specială, în faţa celorlalţi colegi. În spatele lor, două doamne,Ecaterina Andronescu şi Rodica Nassar, le-au putut admira croiala costumelor. LiderulPSD a vrut să-i arate lui Marian Vanghelie că i se apropie sfârşitul şi l-ainvitat la Congres pe primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Vineri seară, primarul“care este” a fost anunţat că nu are voie nici să vorbească de la tribună. “Doctorul”a trezit prin şarmul personal simpatia sălii, jucând rolul fiului rătăcitor.Organizaţia din Bucureşti nu s-a uitat cu prea mare drag la fostul coleg,înjurând printre dinţi. Mircea Geoană a jucat şi el în propria dramoletă. Arefuzat să stea în prezidiu, pe scenă, lângă deputata Aura Vasile şi prietenulMarian Vanghelie. S-a exilat singur într-un colţ al sălii, unde era grupatăorganizaţia PSD Dolj. Sătul de obscuritatea în care se afla, a ieşit rapidpentru a fi în lumina reflectoarelor. A trecut pe la ministudiourile amenajatespecial pentru eveniment şi a vorbit cu toată lumea. În sală, Victor Ponta aţinut un discurs care i-a adus aminte lui Adrian Năstase de Fidel Castro. O orăşi zece minute le-a vorbit preşedintele PSD colegilor. L-a lăsat fără muniţieşi pe preşedintele Consiliului Naţional, vorbind el despre cele 100 de soluţiieconomice propuse de social-democraţi, deşi în programul Congresului acestlucru era trecut în dreptul lui Năstase. Ultimul pe lista vorbitorilor a fostIon Iliescu, care s-a remarcat prin pledoaria pentru aplicarea măsurilor destânga. Cel mai apreciat discurs al unui invitat a fost cel al lui Teodor Meleşcanu,liberalul vorbind despre unitatea Opoziţiei cu câteva zile înainte de introducereamoţiunii de cenzură. Sala a simţit instinctual că marea miză este preluareaputerii şi revenirea la ciolan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-17Parerea ta...

RARES
17 Oct 2010

Ha,ha,ha,ha....te pomenesti Andrei Cristian ca tu ai fost trimis acolo ca sa numeri carnaciorii, micii si crenvur?tii....ha,ha,ha...cred ca ai 'salivat' mult!...ha,ha,ha...
SILE
18 Oct 2010

Da chiftele n-au avut? Auzi, 100 de masuri! Chiar sunt penibili! O zi buna!
ANAMARIA
18 Oct 2010

Imaginea celor 4 lideri PSD, asezati la o masa separata, mi-a adus aminte de sedintele de partid tinute in caminele culturale la tara. Acolo, sus pe o scena, se aseza o masa (de obicei o catedra veche)la care tineau discursuri lideri locali ai PCR, responsabili cu propaganda.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray