2020-02-28 11:52

Republica Moldova, următoarea ţintă a Rusiei

 |  16:44
Republica Moldova, următoarea ţintă a Rusiei

Republica Moldova ar putea deveni următoareaţintă a Rusiei, susţine agenţia de analiză STRATFOR, care subliniază că diviziunile din cadrul coaliţiei de guvernământ dinaceastă ţară ar putea fi folosite de Rusia în scopul creşterii influenţei saleasupra Chişinăului.

Potrivitunor surse de la Moscova ale STRATFOR, Republica Moldova ar putea fi următoarearepublică fostă sovietică unde Rusia va viza elementele proeuropene de pe scenapolitică. Această situaţie este o urmare a declaraţiei comune din mai apreşedintelui rus, Dmitri Medvedev, şi a omologului său ucrainean, ViktorIanukovici, potrivit căreia cele două ţări îşi iau angajamentul să colaborezepe tema conflictului transnistrean, susţine STRATFOR.

Sunt douămodalităţi în care Rusia - cu ajutorul Ucrainei - s-ar putea implica în aceastăproblemă pe termen scurt, consideră STRATFOR. Una este să încerce să aducăTransnistria sub control, împreună cu restul Republicii Moldova, cealaltă estesă îşi menţină hegemonia doar asupra Transnistriei şi să aranjeze o divizare aţării, fără a controla efectiv Republica Moldova.

Circumstanţeledin Republica Moldova ar putea face ţara vulnerabilă la intenţiile Rusiei,comentează agenţia americană. Guvernul este slab şi divizat între membriiAlianţei pentru Integrare Europeană, confruntându-se permanent cu provocărilepartidului prorus comunist, care în prezent se află în opoziţie.

Preşedinteleinterimar proeuropean Mihai Ghimpu a luat unele măsuri extrem de controversate,cum ar fi emiterea unui decret pentru înfiinţarea unei Zile a ocupaţieisovietice la 28 iunie, care nu numai că a înfuriat Transnistria şi a determinatRusia să se răzbune blocând exporturile de vin moldovenesc, dar a şi polarizatelementele pragmatice proeuropene din Republica Moldova.

Aceastăsituaţie a condus la scăderea popularităţii alianţei şi la o revenire însondaje a comuniştilor, creând condiţiile pentru un referendum programat înseptembrie, care ar putea conduce la noi alegeri generale, în noiembrie, înurma cărora comuniştii ar putea recâştiga puterea, mai scrie agenţia americană.

România, menţionată şi ea în analiza STRATFOR

Rusia nueste însă singura putere externă care vrea să influenţeze Republica Moldova. Unalt pretendent tradiţional este România, care are legături culturale şi etnicecu vecina sa din est. Observând cursul evenimentelor recente din Ucraina,România a urmărit agresiv Republica Moldova, gândind că aceasta ar putea fiurmătorul stat fost sovietic care va cădea sub influenţa Moscovei, comenteazăSTRATFOR.

ProblemaTransnistriei a fost un subiect asupra căruia Berlinul a sugerat o cooperare cuMoscova. În timp ce Rusia şi Germania îşi sporesc cooperarea în sectoareleeconomic şi energetic, Transnistria ar putea încetini această apropiere. Şiasta după ce cancelarul Angela Merkel a cerut retragerea trupelor ruse dinacest teritoriu.

Extindereainfluenţei Rusiei asupra Ucrainei este una, dar şi asupra Republicii Moldova arputea fi prea mult, chiar şi pentru binevoitoarea Germanie, comentează STRATFOR.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine