2020-02-24 12:23

Roberta Anastase ar putea fi primul deputat suspendat de la lucrările Parlamentului. Ziarul “Puterea” vă prezintă “rechizitoriul” din “dosarul Anastase”

 |  17:54
Roberta Anastase ar putea fi primul deputat suspendat de la lucrările Parlamentului. Ziarul “Puterea” vă prezintă “rechizitoriul” din “dosarul Anastase”

Liderii Opoziţieiparlamentare i-au pus gând rău preşedintelui Camerei Deputaţilor. Pentru că n-opot schimba din funcţie, deputaţii PNL şi cei ai PSD pregătesc planul B:suspendarea din calitatea de deputat.Pentru 15 şedinţe de plen.

Încălcările repetate aregulamentului Camerei chiar de către preşedinta instituţiei, Roberta Anastase,i-a determinat pe liderii deputaţilor Opoziţiei să treacă la măsuri extreme.Astfel, PNL şi PSD au depus deja un memoriu la Comisia juridică a Camerei, princare reclamă faptul că, la mai multe şedinţe de plen, Anastase nu a ţinut cont deprevederile regulamentare şi solicită sancţionarea acesteia, în calitate dedeputat, cu excluderea de la lucrările Camerei pe o perioadă de 15 zile. Încalitate de preşedintă a Camerei, Roberta Anastase are imunitate 100% şi nupoate fi sancţionată, dar în calitatea de deputat, ea poate fi sancţionată.Pentru ca sancţiunea să fie pusă în aplicare, se aşteaptă, în aceastăsăptămână, raportul Comisiei juridice, dar acesta este consultativ, iar deciziao ia Biroul Permanent al Camerei, după care urmează votul în plen. Cum sunt şideputaţi din PDL care nu o agreează pe Anastase, nu ar fi exclus ca în cazul încare s-ar ajunge (probabil săptămâna viitoare) la votarea suspendării,rezultatul să-i fie defavorabil preşedintei Camerei. Dacă va fi suspendată,Anastase nu va avea acces în plen pe o perioadă de 15 şedinţe.

Numirea lui Nicolicea a umplutpaharul

Pe parcursul acestui an auexistat mai multe conflicte între reprezentanţii Opoziţiei şi Roberta Anastase,înregistrându-se în primăvară chiar o grevă parlamentară de o săptămână adeputaţilor PNL şi PSD. De atunci, Anastase a mai fost acuzată şi în alterânduri de încălcarea regulamentului, dar paharul s-a umplut pe 7 septembrie,când şefa Camerei a introdus ilegal pe ordinea de zi o hotărâre prin care unreprezentant al independenţilor din grupul UNPR (Eugen Nicolicea) era desemnat(tot contrar regulamentului) membru în Comisia de Regulament. Scandalul a fostunul monstru, şi a reizbucnit a doua zi, când Anastase a validat votul asuprarespectivei hotărâri, deşi nu exista cvorum de şedinţă, parlamentarii PNL şiPSD părăsind plenul. Tot pe 8 septembrie, după plen, PSD a solicitat oficialreluarea votului, dar deja hotărârea votată era trimisă la Monitorul Oficial.

Roberta Anastase are şanse micide a bloca demersurile pentru suspendarea sa. Miercurea trecută a recidivat şia validat votul pentru Legea pensiilor tot fără să fie cvorum în plen, iar joi,16 septembrie, nu a reuşit o conciliere, pe cale amiabilă cu lideriideputaţilor Opoziţiei. Aceştia i-au cerut să renunţe la demersurile – contrareregulamentului - privind acordarea de drepturi similare cu cele ale grupăriiindependenţilor (UNPR) oricărui partid parlamentar, dar ea a refuzat.

Ce acuzaţii i se aduc RoberteiAnastase

-1martie: Introduce, fără aexista aprobarea Comitetului liderilor de grup parlamentar, pe ordinea de ziproiectul de lege privind modificarea statutului funcţionarilor publici,proiect care conserva puterea în teritoriu a clientelei politice a PDL.

-2martie: Rezultatul votului laproiectul de lege privind funcţionarii publici este măsluit, în sală neexistândcvorum de şedinţă – deputaţii PNL şi PSD fiind în grevă parlamentară.

-1 iunie: Refuză să valideze votul pentru un judecător la CurteaConstituţională, susţinând că nu s-a înregistrat majoritatea calificată, deşiArt. 76, alin. 2 din Constituţie prevede: Legile ordinare şi hotărârile seadoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră (majoritateasimplă – n.a.). Desemnarea în speţa respectivă s-a făcut prin hotărâre aCamerei.

-8iunie: În ciuda votului din BPal Camerei, refuză să valideze votul dat iniţial pentru desemnarea unuijudecător la Curtea Constituţională şi trece pe ordinea de zi revotarea, deşiComitetul liderilor de grup nu-şi dăduse acordul.

-30iunie: Imediat după ce deputaţiirefac şi votează articolele din legea prin care erau tăiate salariile cu 25%considerate de Curtea Constituţională ca fiind neconstituţionale, şefa Camereinu mai acordă termenul de 48 de ore pentru o eventuală sesizare a CCR şitrimite legea direct la promulgare. Drept consecinţă, o a doua sesizarea a CCReste respinsă pe procedură din cauză că legea deja intrase în MonitorulOficial.

-7septembrie: Modificăordinea de zi fără aprobarea Comitetului liderilor de grup şi introduce în plendezbaterea unei hotărâri prin care se dă dreptul unui deputat neafiliat să facăparte din Comisia de regulament.

-8septembrie: Valideazărezultatul votului la hotărârea mai sus amintită, deşi nu exista cvorum de şedinţă– PNL şi PSD au anunţat părăsirea sălii – trecând la prezenţă şi pe cei câţivadeputaţi PNL şi PSD care se aflau în drum spre ieşire din sală.

Motivele pentru care PNL şi PSDau fost în grevă

Vă prezentăm o listă cuîncălcări ale regulamentului din zilele de 1 şi 2 martie, citită presei decătre Eugen Nicolescu (PNL), pe 3 martie 2010:

*Termen de depunere aamendamentelor stabilit pe 1 martie 2010 (Decizie luată de Biroul Permanent alCamerei pe 23 februarie) - nu a existat.

• Termen de depunere a Raportuluistabilit pe 8 martie 2010 - nu s-a respectat.• Şedinţă „specială” aComisiei pentru administraţie publică pe 1 martie 2010, convocată prin SMS,doar cu participarea deputaţilor din arcul guvernamental.• Inexistenţa avizelorconsultative ale Comisiilor de muncă, juridică şi egalitate de şanse.• Introducerea decătre preşedinta Camerei, Roberta Anastase, pe ordinea de zi a plenului Camereipe 1 martie 2010, fără ca raportul comisiei sesizate pe fond să fi trecut prinBiroul Permanent al Camerei şi fără ca deputaţii să intre în posesia lui.• Apel nominalincorect făcut în plen pe 2 martie 1010 de către Dumitru Pardău, secretar alCamerei din partea PDL.• Consemnareaincorectă a rezultatului votului (2 martie) de către preşedinta Camerei,Roberta Anastase.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine