2020-08-14 18:07

România la Curtea de Justiție a UE. Comisia Europeană are vești proaste pentru Guvernul Ponta

 |  21:01
România la Curtea de Justiție a UE. Comisia Europeană are vești proaste pentru Guvernul Ponta

Comisia Europeană a anunțat miercuri faptul că România va fi trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene „pentru neîndeplinirea obligaţiei de a transpune în dreptul său intern legislaţia revizuită a UE privind deşeurile de ambalaje”. Potrivit unui comunicat al Executivului European, statele membre aveau obligația să pună „în vigoare actele cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformităţii cu directiva până la 30 septembrie 2013”.

„România, care a depăşit termenul iniţial, a primit o scrisoare de punere în întârziere la 29 noiembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an şi jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislaţia naţională. Prin urmare, Comisia a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a UE“, spun oficialii de la Bruxelles.

Directiva revizuită de Executivul European a actualizat legile care reglementează regimul ambalajelor și deșeurilor de ambalaje în sensul reducerii impactului acestora asupra mediului înconjurător.

Aviz pe eficiență energetică

Tot miercuri, Comisia Europeană a anunțat că lansează o procedură de infringement (avizarea motivată) împotriva României și a altor patru țări deoarece nu a pus în practică Directiva privind eficiența energetică. „Comisia Europeană a solicitat Austriei, Croaţiei, Irlandei, Letoniei şi României să asigure transpunerea integrală a Directivei privind eficienţa energetică. În temeiul directivei respective, statele membre trebuie să realizeze economii de energie în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020. Ele trebuie să facă acest lucru utilizând sisteme de obligaţii în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi/sau alte măsuri de politică specifice pentru a promova îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodării, în industrie şi în sectorul transporturilor. În cadrul sistemelor de obligaţii în ceea ce priveşte eficienţa energetică, întreprinderile trebuie să ia măsuri menite să asigure economii de energie la nivelul consumatorului final, de exemplu prin consiliere privind instalarea unei izolări termice mai bune sau prin oferirea de subvenţii pentru înlocuirea ferestrelor vechi, cu pierderi mari de energie. Directiva trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 5 iunie 2014“, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Executivul de la Bruxelles acordă un termen de două luni în care România și celelalte state vizate au obligația să se conformeze prevederilor directivei, în caz contrar se aplică aceeași procedură ca și în cazul ambalajelor, respectiv vor fi trimise în fața Curții de Justiție a UE și să solicite sancțiuni financiare.

În semestrul doi din 2014, Comisia a lansat procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor privind eficienţa energetică împotriva tuturor statelor membre ale UE, cu excepţia Maltei. În noiembrie 2014, Bulgaria şi Ungaria au fost avizate, iar în februarie 2015, Grecia şi Portugalia. În martie 2015, Ungaria a fost trimisă în faţa CJUE pentru sancţiuni financiare, deoarece nu a adoptat nici o măsură de transpunere.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz