2020-07-14 03:21

România va da gaze Moldovei. Premierii Ponta şi Gaburici au semnat memorandumul energetic

 |  21:01
România va da gaze Moldovei. Premierii Ponta şi Gaburici au semnat memorandumul energetic

Daniel Măgureanu

Premierul României, Victor Ponta, și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, au semnat joi la Chișinău un memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și de energie electrică din cele două state.

„Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete și realizabile pe termen scurt și mediu cu privire la interconectarea energetică. Și anume, să aveți mereu două surse de gaze și de energie electrică, pentru ca să aveți posibilitatea să o accesați pe cea care este mai bună și mai sigură. România are resursele necesare și este capabilă să asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, în anul 2014, profituri importante și putem să investim în Republica Moldova”, a declarat Victor Ponta. Premierul a susţinut că România este capabilă și are resursele necesare în acest moment să investească în Republica Moldova şi a mai afirmat că „România rămâne cel mai hotărât susținător al parcursului european al Republicii Moldova, al parteneriatului nostru cu totul și cu totul special”.

La rândul său, Chiril Gaburici a subliniat că se creează premise pentru integrarea Republicii Moldova pe piața energetică a Uniunii Europene. „Realizarea interconexiunilor pe piața de gaze naturale și energie electrică nu înseamnă renunțarea la alți furnizori tradiționali de gaze naturale și energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse și securitatea energetică a Republicii Moldova. Considerăm acest proiect unul de importanță strategică pentru țară”, a afirmat premierul moldovean.

750 de milioane de euro în trei ani

Memorandumul de înțelegere prevede prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, pe teritoriul Republicii Moldova, și până la Onești, în România. În domeniul energiei, documentul prevede realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) - Vulcănești - Chișinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune. Proiectele investiționale selectate vor asigura diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, precum și creșterea numărului de furnizori alternativi. În acest sens, va fi stabilit un mecanism de cooperare între autoritățile din cele două state în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiune și a efectuării demersurilor pentru cofinanțare din partea Uniunii Europene, precizează Moldpres. Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova și România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Semnarea Memorandumului se înscrie în cadrul măsurilor de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova, integrarea în piața unică europeană de energie și realizarea proiectelor necesare livrării de energie pe termen lung din România în Republica Moldova.

d=73945&cat=&subc=2rilor, din care reiese că Nei Guard are datorii de 16,45 milioane lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-21Parerea ta...

BOR
22 Mai 2015

BRAVI ROHMANCI! TEMUȚILOR, CHIPEȘILOR & HARISMOȘILOR -CA DIN COUR SCOȘILOR, A SOSIT CLIPA SA FACEȚI CEVA PENTRU FÎRTAȚII VOȘTRI DUPE PRUT; BESTIA DI MOSCAL, PUTIN, NU VRA SA SĂ MAI GAZE PI BASARABENI! CRĂIȘORU PONTA O HOTĂRÎT, DRAGUȚU DI EL, CA TĂT ROHMANCUL, CU NEAMURILI, SA NU MAI SLOBOZASCÎ GAZILI PÎN TRAMVAI, HUDIȚI SAU MOLURI; GAZILI VOR FI ADUNATI-N PUNGI ȘÎ DONATI FRAȚILOR ÎN NACAZ; PI CARI NU-L GASAȘTI LA IZBÎ, O SA-I ATÎRNI PUNGOCIU DI POARTÎ. DEVIA ACȚÎIEI: NU SCAPAȚI GAZILI DIN COUR! FIȚI VIGILIENȚI!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz