2020-04-05 07:43

“ROMÂNIA BAGĂ MOLDOVENII ÎN UE PE UŞA DIN SPATE”. Panică în Marea Britanie, după simplificarea legii cetăţeniei

 |  17:19
“ROMÂNIA BAGĂ MOLDOVENII ÎN UE PE UŞA DIN SPATE”. Panică în Marea Britanie, după simplificarea legii cetăţeniei

Jurnaliştii de la mai multe ziarebritanice notează cu îngrijorare că până laun milion de cetăţeni din Republica Moldova "tocmai au câştigat la loterie",după ce România le-a oferit paşapoarte. Jurnaliştii britanici cer guvernului dela Londra să pună capăt "culturii beneficiilor sociale", pentru aopri astfel afluxul de imigranţi.

"Moldovaîn Dover într-un singur pas, uşor de făcut. Acesta este viitorul care li sepregăteşte unui număr de până la un milion de cetăţeni din fosta republicăsovietică. Ei tocmai au câştigat la loterie, după ce România le-a oferitpaşapoarte UE", scrie “Daily Express”, la rubrica intitulată"Comentariul nostru".

"Dacănumai jumătate dintre ei îşi exercită dreptul de a trăi, munci şi de a cerebeneficii aici (în Marea Britanie - n.r.),asta va pune o presiune masivăpe ţara şi-aşa greu încercată", scrie ziarul de dreapta. Scurtulcomentariuse intitulează"Ţara nu poate face faţă" şiautorul este indignat de "complezenţa cutremurătoare" a unui purtătorde cuvânt de la Home Office, care a spus că acordarea cetăţeniei este un aspect"care ţine de guvernul român".

"Nu,nu este aşa", scriu în replică jurnaliştii britanici. "Este ochestiune care ţine de guvernul nostru, care poate că nuare posibilitateade ale lua cetăţenilor UE dreptul la liberă circulaţie, dar poate face,în schimb,un lucru care va întrerupe afluxul de imigranţi din Europa deEst -să pună capăt culturii iraţionale a beneficiilor sociale, care afăcutca Marea Britanie să devină un asemenea magnet", scrie autorulcomentariului. "Dacă nu ar fi casa gratis, mâncarea gratis şi bani daţioamenilor care nu suntdispuşi să muncească, lumea s-ar gândi de două oriînainte de a veni aici", conchide „Daily Express”.

Într-un articol separat, intitulat "Aproape unmilion de imigranţi est-europeni ar putea veni în Marea Britanie din cauza uneiportiţe în legislaţia UE", publicat pepagina de acces a site-uluiExpress.co.uk, ziarul prezintă situaţia acordării de paşapoarte româneştipentru cetăţenii moldoveni, reluând cifrele şi ideile pe această temă dejavehiculate săptămâna trecută în „Der Spiegel”.

Ziarulmai notează că cererea pentru paşapoarte UE este atât de mare, încât Guvernulromân a deschis două noi consulate în Republica Moldova, "unde salariulmediu este de 130 de lire sterline şi de unde 90% din populaţie vrea să plece,potrivit Naţiunilor Unite".

Acelaşimotiv de îngrijorare îl au şi jurnaliştii de la “The Telegraph”, care relateazăcă peste 900.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au solicitat paşapoarteîn România. Dacă vor obţine acest act, scriu jurnaliştiibritanici, moldovenii vor putea circula liber în UE şi, implicit, în Marea Britanie.

Traian Băsescu "păcăleşte" UE

Preşedintele Traian Băsescu "păcăleşte" UniuneaEuropeană, acordându-le paşapoarte româneşti la sute de mii de moldoveni carevor putea circula liber în spaţiul UE, scrie publicaţia italiană “Il Giornale”,notând că, fără să ştie, UE are, neoficial, 28 de state membre.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine