2020-02-26 19:17

ROMÂNIA, BULGARIA ŞI UNGARIA, VINOVATE CĂ DESCHID UŞILE UE PENTRU IMIGRANŢI

 |  17:02
ROMÂNIA, BULGARIA ŞI UNGARIA, VINOVATE CĂ DESCHID UŞILE UE PENTRU IMIGRANŢI

Europenii din Vest, îngrijoraţi de „exodulsăracilor”

Trei state membre UE - România,Bulgaria şi Ungaria - acordă uşor cetăţenie, ceea ce ar putea extinde indirectgraniţele blocului european. Astfel, alte cinci milioane de persoane,majoritatea din ţări sărace, vor putea beneficia în urma politicii de acordarea cetăţeniei din aceste trei ţări, scrie Associated Press.

Posibilulaflux reprezintă cea mai “urgentă provocare” pentru Uniunea Europeană, care seconfruntă cu o restrângere a pieţei muncii şi cu un val de sentimenteantiimigranţi.

Nuexistă un bilanţ complet al persoanelor care trăiesc în afara UE, dar audreptul la paşapoarte europene, scriu jurnaliştii de la AP. Dar cifrele existentesugerează că politicile privind acordarea cetăţeniei ar puteapune UEîntr-o situaţie dificilă, în condiţiile în care majoritatea ţărilormembrevor să suspende extinderea, până când îşi pun afacerile economiceîn ordine.

Româniaşi Bulgariaoferă deja paşapoarte persoanelor cu legături etnice sau membre aleminorităţilor din afara graniţelor lor, în timp ce Ungaria intenţionează săfacă acelaşi lucru din ianuarie. În Republica Moldova, unde două treimi dinpopulaţievorbeşte română, circa 120.000 de persoane au înprezentpaşapoarte româneşti. Iar Guvernul de la Bucureşti a anunţat căalte 800.000 de persoane şi-au depus dosarul. De asemenea, Budapesta vrea săofere dublă cetăţenie milioanelor de maghiari din afara graniţelor sale,inclusiv celor 300.000 din Serbia şi 160.000 din Ucraina - ţări unde venitulanul pe cap de locuitor este sub 6.000 de dolari, respectiv 2.500.

Principaliibeneficiari sunt cetăţenii Republicii Moldova, scrie AP. Aici se adaugă cei ai Macedoniei, Serbiei, Ucrainei şi Turciei -aproximativ 4,7 milioane de persoane, cu standarde de viaţă mult mai scăzutedecât media europeană şi ale căror ţări mai au ani buni până la aderare.

Şi Spania, şi Italia ridică probleme

Şialţi cetăţeni din afara UE care încearcă să scape de greutăţi stau la coadăpentru a intra în blocul european.

Înianuarie 2009, Spania a implementat o lege prin care inclusiv nepoţii celorcare au părăsit ţara din cauza greutăţilorpolitice şi economice provocate de Războiul Rece au dreptul să primeascăpaşapoarte spaniole. Potrivit cifrelor date publicităţii de Ministerul spaniolde Externe în luna ianuarie 2010, au existat peste 160.000 de cereri, 95% dinţările din America Latină. Peste 80.000 de cereri au fost aprobate.

Peste2,6 milioane deimigranţi de origine italiană - majoritatea tot dinAmerica Latină - deţin deja paşapoarte italiene. Iar asemenea Spaniei, şiPortugalia acordă paşapoarte copiilor şi nepoţilor emigranţilor, dintre caremajoritatea locuiesc în Brazilia.

Persoaneledin zone sărace sunt atrase de Europa, iar obţinerea cetăţeniei esteechivalentă cu un câştig la loterie.

Politicieniieuropeni înţeleg nevoia de a suplimenta forţa de muncă, în condiţiile în carepopulaţia îmbătrâneşte rapid. Majoritatea ţărilor europene au aprobat un nouprogram de acordare de viză de lucru, pentru a atrage muncitorii calificaţi,care să umple golurile din piaţă şi să plătească pentru pensii.

Dartemerile provocate de acordarea facilă de paşapoarte este că ar putea atrageoameni necalificaţi, care vor îngreuna sistemul în loc să plătească pentru el.

Româniişi bulgarii - în general cei mai săraci cetăţeni din UE - încă trebuie săobţină permise de muncă pentru 10 ţări vest-europene, ceea ce dovedeşteprotecţionismul privind beneficiile sociale. Austria şi Germaniaau mers chiar mai departe, impunând restricţii similare pentru cehi, slovaci,sloveni, estoni, letoni, lituanieni, maghiari şi polonezi.

Toateaceste limitări vor expira până cel târziu în 2013, scrie AP, darreflectăreţinerea ţărilor europene bogate de a-şi deschide porţile cătreveciniilor mai săraci.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-02-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine