2020-03-30 17:06

România nu recunoaşte independenţa Kosovo

 |  17:54
România nu recunoaşte independenţa Kosovo

Ţara noastrăşi-a reafirmat poziţia cu privire la nerecunoaşterea statalităţii Kosovo, însă,potrivit MAE, „îşi declară ataşamentul faţă de respectarea dreptuluiinternaţional şi, de aceea, analizează raţionamentul deciziei CIJ”. Curtea dela Haga a decis ieri că independenţa Kosovo nu încalcă dreptul internaţional.

CurteaInternaţională de Justiţie, instanţă a ONU, a anunţat joi că declarareaindependenţei Kosovo, la 17 februarie 2008, nu a încălcat dreptul internaţional,un aviz care, deşi consultativ, dă o lovitură Serbiei, şi ar putea încurajamişcările separatiste.

IndependenţaKosovo a fost recunoscută de 69 de state dintre cele 192 ale ONU. Printre elese numără SUA şi cea mai mare parte a ţărilor din UE. Singurele excepţii înUniunea Europeană sunt România, Spania, Slovacia, Grecia şi Cipru. Lor li sealătură, pe plan internaţional, doi actori importanţi - Rusia şi China, membrepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU.

Rusiaa spus că nu îşi va schimba poziţia privind Kosovo. La rândul său, Spania aanunţat joi seară că respectă decizia CIJ, evitând totuşi să se pronunţe înlegătură cu independenţa, pe care nu o recunoaşte. Madridul s-a declaratînsăde acord cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care a spuscă avizul CIJ deschide "o nouă eră". Slovacia a spus, în schimb,tranşant că îşi menţine poziţia de a nu recunoaşte Kosovo, iar Cipru a transmiscă respectă integritatea teritorială a Serbiei.

Chinaa anunţat vineri că va continua să respecte integritatea teritorială a Serbiei,adăugând că există încă o oportunitate pentru discuţii în privinţa statutuluiKosovo. Ministerul chinez de Externe al Chinei a precizat că Beijingul respectăintegritatea teritorială a Serbiei şia adăugatcă negocierile încadrul ONUreprezintă cel mai bun mod de a se găsi o soluţie acceptabilăpentru ambele părţi. În plus, China a subliniat că avizul CIJ nu împiedicăgăsirea unei soluţii prin negocieri.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine