2019-11-20 19:59

Românii din Diaspora, în război cu Guvernul Ponta

 |  19:47
Românii din Diaspora, în război cu Guvernul Ponta

Gilda Popa

Peste 1.000 de români nu au putut vota la Londra şi au manifestat duminică noapte în faţa ambasadei, în timp ce zeci de alegători au intrat cu forţa în Ambasada din Paris, după ce secţiile de votare s-au închis înainte de a-şi putea exprima opţiunea electorală la prezidenţiale. Oamenii au protestat şi la Bucureşti, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), după ce mii de români din Diaspora au rămas „pe dinafară”, fără să îşi poată exercita dreptul electoral, după şase-şapte ore de stat la coadă. Protestatarii au cerut demisia ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, invocând proasta organizare a alegerilor la secţiile din străinătate.

Românii din străinătate au ieşit, duminică, în număr record la vot, dar imaginile care vor rămâne de la scrutinul din 2 noiembrie sunt cele ale cozilor uriaşe în mai multe capitale europene, ale protestelor pentru dreptul de a alege şi ale închiderii porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota. Cele mai multe probleme au fost la ambasada de la Paris, unde a fost nevoie de intervenţia trupelor speciale. Cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la sediul Ambasadei, se aflau câteva sute de persoane care nu apucaseră se voteze. O parte dintre acestea au intrat cu forţa în ambasadă pentru a vota. Ambasadorul Bogdan Mazuru a ieşit abia după circa o oră să discute cu oamenii nemulţumiţi. După aproape două ore de negocieri, alegătorii au acceptat să părăsească clădirea după ce au semnat o petiţie prin care acuzau faptul că le-au fost încălcate drepturile. Probleme au fost şi la Londra, unde peste 1.000 de oameni nu au putut vota la secţiile de la ambasadă şi de la ICR. Peste 300 de români au protestat, duminică-seară, la consulatul de la Munchen, nemulţumiţi că nu au putut vota. Şi la Viena s-a stat la cozi uriaşe, în timp ce mai mulţi români din vestul Austriei au reclamat că au avut la dispoziţie o singură secţie de vot, cea de la Graz. În Italia, la secţiile de vot din Roma, Torino şi Bolognia s-au format cozi de la primele ore ale dimineţii, iar românii au stat până la şapte ore la coadă pentru a putea vota.  În jur de 100 de români nu au mai pus ştampila pe buletinul de vot în Belgia, iar în Danemarca, la secţia de vot din Ikast, mai mulţi alegători i-au reproşat consulului faptul că a fost o singură ştampilă de vot. La Chişinău şi la secţiile de vot din apropiere, mai mulţi alegători - câteva sute potrivit unor martori oculari, câteva zeci, conform unor surse oficiale - nu au putut vota.

Petiţie pentru reluarea alegerilor

Aproape 90 de români din Germania, care au aşteptat ore în şir la coadă pentru a putea vota la Stuttgart, au transmis o petiţie către Biroul Electoral Central (BEC), în care cer să fie reluate alegerile în acest oraş. Ei au inclus în document o demonstraţie a faptului că „cele 5 persoane din comisia de votare au fost insuficiente pentru numărul de circa 5.000 de persoane prezente la secţia de vot”. La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, afirma, într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că repetarea problemelor semnalate la votul din străinatate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România ar constitui o „încălcare flagrantă a valorilor fundamentale ale UE, iar câştigătorul unor asemenea alegeri nu ar beneficia de legitimitate democratică”. „De aceea, vă rog în mod insistent să interveniţi în zilele ce urmează pe lângă Guvernul României, astfel încât toţi cetăţenii din străinatate să poate exercita dreptul de vot”, se arată în finalul scrisorii.

Nemulţumirile românilor din Italia au fost procesate politic de  Partidul Identitatea Românească, formaţiune care a luat act de „situaţia gravă creată” şi care le solicită românilor din străinătate să întrerupă legăturile cu autorităţile de la Bucureşti. Şi ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, a anunţat că s-a întâlnit, luni, cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, pentru a discuta în legătură cu „preocupările legate de românii care au încercat să voteze la Londra”. Întrevederea a avut loc la solicitarea diplomatului britanic şi a avut ca subiect evenimentele de duminică de la secţiile de vot din Marea Britanie.

Băsescu cere demisii, Ponta promite măsuri

Preşedintele Traian Băsescu susţine că „au existat grave deficienţe de organizare” a procesului electoral în secţiile de votare din străinătate, „unde nu s-au asigurat corespunzător materialele necesare şi nici personal suficient” şi că se impun demisiile ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi a ministrului delegat, Bogdan Stanoevici.

Întrebat de de jurnalişti dacă el consideră că se poate vorbi despre demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pentru organizarea alegerilor din străinătate , premierul Victor Ponta a replicat că  atât Corlăţean, cât şi echipa din minister garantează cu funcţiile lor faptul că, pe 16 noiembrie, nici un cetăţean român care vrea să voteze nu va rămâne în afara unei secţii de vot. Întârzierea vine de la acel formular antifraudă, a explicat Ponta, pentru că, „ştiţi bine, în 2009, la Paris s-a fraudat votul. Dacă propunerea va fi însuşită de BEC, formularul de declaraţie pe propria răspundere va putea fi descărcat online”, a adăugat premierul. Pe de altă parte,  Titus Corlăţean, a declarat, luni, că MAE a asigurat toată logistica necesară votului: „Totul a fost acolo, toate buletinele de vot, n-a lipsit absolut nimic”, adăugând că o altă cauză a haosului de la secţiile de votare din străinătate a fost completarea declaraţiei pe proprie răspundere, „care a asigurat securizarea votului antifraudă, dar care a luat mai mult timp”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-03Parerea ta...

A SE CITI: CONTINGENTELE PDL/P
03 Noi 2014

... din diaspora in razboi cu Guvernul PONTA. Asta e realitatea!
CONTINGENTELE PDL/PNL...
03 Noi 2014

...din diaspora sunt pline de nervi ca n-au mai putut "vota" (a se citi FRAUDA) la "foc automat" alegerile prezidentiale, in strainatate, ca in 2009. Nici nu vor mai putea!!!
AM VAZUT OCHI PLANSI SI...
03 Noi 2014

... DISPERARE LA NASUL TV, APOI AM DAT PE B1 TV SI AM GASIT ACEEASI DEZNADEJDE! FRATILOR, CUI MA LASATI, PE MINE, MARELE LABAR, BASIST, DE LA MIEZUL NOPTII? CE, NU MAI AVEM SPERANTE? MA DUC SA MAI ARD O LABA DE NERVI, ZBIERAND "TRAIASCA BASESCU, IOHANNIS, UDREA SI MACOVEI!!!" IN CINSTEA LOR FAC LABA ASTA!
IAR MA CAC PE MINE DE OFTICA..
03 Noi 2014

... eu, MARELE LABAR BASIST, DE LA MIEZUL NOPTII! Hai ca ma duc sa mai ard o LABA, DE NERVI, pt. ca iar fac misto de mine pesedistii astia, nenorociti: INCOGNITO, Careva si Unul! Deh, le da mana, ce sa-i faci: marele nenorocit, PONTA va castiga si Turul 2 si va fi Presedintele Romaniei! Hai ca nu mai suport, alerg la baie sa mai ard O LABA si sa strig: Traiasca Basescu, Iohannis, Udrea si Macovei! In cinstea voastra si cu mare respect voi face aceasta LABA!
INTREBARE ESENTIALA PENTRU PON
03 Noi 2014

Dupa porcaria cu organizarea votului in strainatate, V Ponta l-a bagat repede in fata pe ministrul de externe ca garanteaza cu functia si ultimul vot al romanilor din afara pentru turul 2 !!IL INTREB PE PONTA, DACA SE REPETA PORCARIA CU VOTUL ROMANILOR DIN AFARA IN TURUL 2 SI MINISTRUL DE EXTERNE PLEACA, SE REPETA VOTAREA ??? Altfel, garantarea cu functia ministrului este o alta smecherie...adica un vot fraudat !! A NU SE UITA CA UN VOT POATE FACE DIFERENTA !!!
PONTA PRESEDINTE, IAR...
04 Noi 2014

TARICEANU, Premier! Este reteta SUCCESULUI pt. ROMANIA!!! Pe 16 noiembrie, la Turul 2 al Alegerilor Prezidentiale vom Vota la Victorie (cu "V" de la VICTOR VIOREL) pentru Presedinte (cu "P" de la PONTA), VICTOR VIOREL PONTA!!!
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Deci… e clar! Este clar că românii din străinătate nu vor putea vota (din nou) la alegerile prezidenţiale. Aşa-zisa demisie a lui Corlăţean a fost doar o perdea de fum. Probabil mai-marii partidului i-au promis un post călduţ după alegerile la care nu vor putea vota o bună parte din cei potrivnici regimului Ponta
11 Noi 2014 |
S-a rezolvat. Nu se poate să voteze toţi românii de afară în turul doi Au rezolvat şi problema votului din străinătate. Vai, nouă, Titus Corlăţean şi-a depus mandatul! Dacă îi urmează exemplul şi Nicu Bănicioiu, pentru stresul provocat de statul la coadă degeaba miilor de votanţi care nu au reuşit să voteze în Diaspora, ne-am ars. Noroc că nu se va întâmpla
10 Noi 2014 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray