2020-02-19 18:37

Românii din Italia ar putea aduce 9 miliarde de Euro în visteria statului

 |  15:53
Românii din Italia ar putea aduce 9 miliarde de Euro în visteria statului

Asociaţia Românilor din Italiasolicită Ministerului Muncii găsirea unei soluţii pentru ca românii care aumuncit la negru în trecut să-şi poată achita retroactiv contribuţiile lapensie. În bugetul statului ar putea intra astfel 9 miliarde de euro, aproapejumătate din suma împrumutată de România de la FMI.

"Guvernanţiidin România se împrumută de la FMI pentru a plăti pensii. Românii dinstrăinătate pot da o mână de ajutor. Cei mai mulţi dintre ei au muncit la negrucel puţin o perioadă, ei ar putea să îşi completeze acum perioada decontribuţie lipsă. Sistemul naţional de pensii din România are nevoie de aceştibani", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele ARI, EugenTerteleac.

"Aceştioameni vor să dea, nu să ia bani de la stat", subliniază comunicatul."Traian Băsescu a declarat recent că le mulţumeşte celor care trimit banidin străinătate în loc să ceară ajutor de şomaj din România. Dar cu ce preţtrimit bani aceşti oameni? Foarte mulţi au muncit şi muncesc la negru, mulţi seaccidentează şi mor pe şantiere din străinătate şi dacă vor să se întoarcăacasă, sunt priviţi cu ostilitate, pentru că sunt consideraţi o nouă cheltuialăpentru stat", afirmă Asociaţia Românilor din Italia.

Conformcalculelor ARI, dacă 500.000 de muncitori români ar plăti pentru o perioadă de15 ani o sumă de 100 de euro lunar, 9 miliarde de euro, aproape jumătate dinîmprumutul de la FMI, ar putea intra în vistieria statului, la bugetul deasigurări sociale.

Sutede mii de români au emigrat în ultimii 15 ani din România către ţări dinUniunea Europeană, în principal către Italia şi Spania, iar majoritatea au muncitmai întâi ilegal până la obţinerea unui contract de muncă. Mulţi dintre ei aumuncit însă legal o perioadă în România, înainte de a pleca, au plătit câţivaani contribuţiile de asigurări sociale, dar nu au şanse să-şi mai completezenumărul minim de ani de contribuţii pentru a avea dreptul la pensie.

Înfebruarie 2010, Valentin Mocanu, secretar de stat din Ministerul Muncii, aflatîn vizită la Roma, i-a avertizat pe românii care muncesc la negru că trebuie săse gândească la riscul de a nu putea beneficia de pensie, reaminteşte ARI.

Înaprilie 2010, ca răspuns la o interpelare a deputatului William Brînză, carecerea şi el evaluarea posibilităţii de achitare retroactivă a contribuţiei lapensie, ministrul muncii, Mihai Şeitan, spunea că o astfel de propunere arputea fi acceptată, numai pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001.

"Decis-ar putea, pentru perioada de după 2001. Dacă ne mai gândim, poate s-ar puteadin 1990", comentează ARI.Asociaţiasusţine căa cerut încă din 2004 Guvernului României, peatunci condus de Adrian Năstase, să aprobe o asemenea măsură. Cererea a fostreformulată în 2009, însă propunerea a fost respinsă.

AsociaţiaRomânilor din Italia a fost înfiinţată în anul 2003 pentru apărarea drepturilorromânilor din Italia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine