2020-08-07 22:04

Românii i-au depăşit pe nemţi şi americani. Mai mulţi ca în Congresul SUA

 |  21:00
Românii i-au depăşit pe nemţi şi americani. Mai mulţi ca în Congresul SUA

România a reuşit performaţa ca prin Legea electorală să ajungă la aproape 600 de parlamentari, adică o creştere cu 25% faţă de legislatura precedentă. Sălile Palatului Parlamentului nu le ajung, au nevoie de birouri, secretare, maşini şi şoferi. Cheltuielile cresc, astfel, cu acelaşi 25%, adică peste 30 milioane de euro în patru ani de mandate. Comparativ, Congresul Statelor Unite are 535 de membri care reprezintă interesele a peste 300 milioane de americani.

În Germania, Parlamentul este bicameral, ca și în România. Cele două camere, Bundesratul (Senatul) și Bundestagul (camera inferioară) se constituie, însă, în mod diferit.

Senatul nemților nu este unul ales prin vot popular, ci este format din delegați ai guvernelor din cele 16 landuri care compun federația germană.

În schimb, camera inferioară – Bundestagul - rezultă în urma votului popular, dar diferit față de România.

Nemții au adoptat sistemul mixt de reprezentare proporțională care diferă atât de alegerea pe liste (cum a fost şi în România) și alegerea uninominală (cum este în prezent în ţara noastră) pentru că au ajuns la concluzia că ambele sisteme favorizează partidele mari și pot da reprezentări disproporționate.

Așadar, jumătate din parlamentari (299) se alege direct (uninominal) și jumătate - proporțional, în ordinea numărului de voturi, din listele de candidați ale partidelor. Alegătorul pune un „vot 1” pe o persoană și un „vot 2” pe un partid. Pentru respectarea ambelor criterii, și la nemți mai apar, câteodată, mai mulți parlamentari. În prezent sunt 622, față de 598 în mod normal.

Populația Germaniei este de 81.726.000 de locuitori, deci fiecărui parlamentar îi revin aproximativ 131 mii de locuitori.

Un ales la 700.000 de cetăţeni

Congresul Statelor Unite ale Americii (parlamentul) are 535 de locuri în cele două camere: Senatul (100) și Camera Reprezentanților (435). Toţi, atât senatorii, cât și deputații, sunt aleși prin vot direct, uninominal, cu regula „câștigătorul ia totul”. Cu alte cuvinte, primul clasat este cel ales.

Senatorii au mandate de șase ani, dar sunt trei grupuri decalate cu doi ani, încă de la primele alegeri constituționale. Astfel că sunt alegeri din doi în doi ani pentru Senat, la fel ca și pentru Camera Reprezentanților, unde mandatul are o durată de doar doi ani.

Ca reprezentare, la senatori nu contează populația, fiecare stat are doi senatori. În schimb, la deputați, Constituția spune că „nu ar trebui să depășească unul pentru 30.000 de locuitori”, referindu-se la populația din vremea adoptării Legii Fundamentale. Numărul de reprezentanți a crescut odată cu populația, până s-a stabilit ca 435 să rămână un număr fix. Astfel, în prezent, fiecărui deputat îi revin în medie aproximativ 715 mii de americani, având în vedere că populația era de 311,45 milioane de locuitori la recensământul din 2011. Interesant este că pentru a vota în SUA, cetățenii cu drept de vot trebuie să se înregistreze.

• Germania – populaţie: 81.726.000 de locuitori; parlamentari: 622

• SUA – populaţie: 311.450.000 de locuitori; parlamentari: 535

• România – populaţie: 20.000.000 de locuitori; parlamentari: 588


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-10-31



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz