2020-02-17 23:59

Romii dezbină guvernul francez

 |  17:04
Romii dezbină guvernul francez

Presa internaţionalănotează că politica Franţei de expulzare a romilor seamănă zâzanie între oficialiide la Paris. Între timp, secretarul de stat pentru afaceri europene dinMAE român, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit ieri la Bruxelles cuvicepreşedintele Comisiei Europene şi Comisarul European pentru justiţie,Viviane Reding, cu care a avut discuţii despre problema romilor.

Oficialulromân a avut, de asemenea, întrevederi cu reprezentanţi ai cabinetelorcomisarilor europeni pentru muncă,afaceri sociale şi incluziune, LaszloAndor, şi respectiv pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom. Partea română credecă este necesar ca toţi cetăţenii români, indiferent de originea etnică, să sebucure pe deplin de dreptul la libera circulaţie la care sunt îndreptăţiţi toţicetăţenii europeni. Tot ieri, ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson, şisecretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, s-au aflat laBruxelles, unde au apărat politica Parisului în materie de securitate, careinclude repatrierea romilor aflaţi în situaţie ilegală. Guvernul francez aîncercat să demonstreze că expulzările romilor se fac cu respectarea deplină adreptului european. În plus, ministrul francez de interne Brice Hortefeux adeclarat că infracţiunile comise de români la Paris au crescut cu 259% înultimele 18 luni şi că aproape 20% dinfurturile înregistrate la Paris sunt comise de români.

Ministrulromân de externe, Teodor Baconschi, a declarat luni seara la TVR1 că acţiunilede trimitere a romilor din Franţa înapoi în România au fost "ambalate carepatrieri voluntare", dar autorităţile române se tem că ele "arputea avea semnificaţia unor expulzări colective. Cel mai recent lot de romitrimişi în România cu titlul de repatriere voluntară era format din oamenidintre care nici unul nu avea cazier penal în Franţa sau în România.”

Expulzările romilor, subiectulpreferat al jurnaliştilor străini

Presa internaţională continuă să acorde atenţie măsurilorluate de Franţa împotriva romilor din România şi Bulgaria, menţionând căaceastă temă începe să arate dezbinarea guvernului francez.

Măsurileluate de Franţa împotriva romilor, criticate de Vatican şi de ONU, expundivergenţe în cadrul guvernului de la Paris, relatează agenţia AssociatedPress, notând că doi miniştri şi-au exprimat preocuparea privind expulzărileaccelerate ale romilor. Furtuna din interiorul guvernului vine pe fondulspeculaţiilor recente, conform cărora preşedintele Nicolas Sarkozy, careînregistrează cote scăzute de popularitate, ar putea remania Cabinetul în săptămânileurmătoare, în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012.

Agenţiabritanică Reuters precizează că Sarkozy se confruntă cu presiuni din parteamilitanţilor pentru drepturile omului, a opozanţilor de stânga şi chiar a unorpoliticieni din tabăra sa, în privinţa acestei politici. Criticii săi audenunţat măsurile la nivel politic ca fiind o încercare de a creşte popularitatealui Sarkozy înaintea alegerilor din 2012 şi de a distrage atenţia de la planulnepopular privind creşterea vârstei de pensionare şi reducerea cheltuielilorpublice.

CotidianulThe Washington Post relatează, la rândul său, că "o mare parte a Franţei estederanjată de măsurile ordonate de preşedintele Nicolas Sarkozy împotrivataberelor ilegale de romi; neliniştea pe temaacţiunii împotriva imigranţilor ilegali romi, majoritatea din România şiBulgaria, este deosebit de puternică, expulzările generând critici atât înţară, cât şi în străinătate", notează ziarul american.

"Decând Sarko a anunţat în iulie o campanie împotriva romilor şi a început să facăinventarul ţiganilor şi să procedeze la expulzarea clandestinilor, problema aatins dimensiuni alarmante chiar în cadrul UE şi s-a globalizat până laintervenţia Comitetului ONU pentru lupta împotriva discriminării rasiale",comentează, la rândul său, agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine