2020-02-24 14:51

Romii nu mai vor înapoi acasă. “Prefer să mor decât să mă întorc în România”

 |  16:07
Romii nu mai vor înapoi acasă. “Prefer să mor decât să mă întorc în România”

"Prefersă mor decât să mă întorc în România. Pentru că acolo nu poţi primi îngrijiri,aici iau medicamente pe care acolo nu le-aş găsi. Aş fi deja mort înRomânia", a declarat un bărbat rom în vârstă de aproximativ 50 de ani, dintabăra de romi de pe malurile râului Lez, chiar în faţa noii primării.

Poliţiştiifrancezi urmează să desfiinţeze taberele improvizate unde se instalaseră maimulte personae de etnie romă, de mai multe luni. Asociaţii de voluntari suntprezente de asemenea în tabăra de romi, pregătiţi să se mobilizeze dacă forţelede ordine intervin. Săptămâna trecută, după expulzarea taberelor de romi dinalte zone din Montpellier, Lattes şi Quatre-Seigneurs, prefectura a anunţat noievacuări, inclusiv a taberei de pe malurile râului Lez. "Unii sunt aici deşase ani, nu mai cunosc pe nimeni în România şi nimeni nu i-a ajutat aici: dece nu s-a ocupat Primăria de ei? Sau de ce nici măcar nu a deschis dialogul?",s-a întrebat unul dintre voluntarii aflaţi în taberele de romi, pentru a-iajuta pe aceştia. Romii se declară pregătiţi să lucreze, ei ar dori să aibălocuinţe, dar ştiu că legea nu le permite să rămână pe teritoriul francez dacănu pot să-şi justifice resursele. "Eu vreau să lucrez! Şi apoi noi facemparte din comunitatea europeană. Suntem dezamăgiţi de ce se întâmplă, dar îmivoi lua bagajul şi voi merge în altă parte, chiar dacă nu am unde sămerg", spune un rom.

Înurma evacuărilor care au avut loc în ultimele zile, sute de romi au blocat oautostradă de lângă Bordeaux, pentru a protesta. Mai mulţi romi au blocat unpod important din apropiere de Bordeaux, pentru a protesta după ce sute dintreei au fost evacuaţi dintr-o tabără ilegală. Circa 250 de vehicule au fost blocate pe podtimp de cinci ore, ceea ce a provocat cozi de până la cinci kilometri înweekend, pe sensul de mers către Paris. Peste 40 de tabere ilegale au fostînchise în ultima săptămână. Ministrul francez de Interne afirmă că romii dinEuropa de Est vor fi repatriaţi cu "zboruri închiriate special".

ÎnFranţa trăiesc sute de mii de romi şi nomazi care fac parte din comunităţivechi. O altă parte importantă a populaţiei de romi este formată din imigranţinoi, în special din România şi Bulgaria. Aceştia au dreptul să intre în Franţafără viză, dar trebuie să aibă permise de muncă şi de şedere pentru a sestabili pe termen lung.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine