2020-04-03 21:34

Romii şi nomazii, din nou în vizor

 |  17:24
Romii şi nomazii, din nou în vizor

Presa francezăsubliniază diferenţa între nomazi, care au cetăţenie franceză şi deţin unpermis de liberă circulaţie, şi romi, care sunt străini, cetăţeni UE, înprincipal din România şi Bulgaria. Precizările vin în condiţiile în caremoartea unui tânăr nomad ucis de un jandarm a generat violenţe la Saint-Aignan.

Potrivitediţiei electronice a cotidianului Le Figaro, statutul de “nomad” a fost creatde autorităţile administrative franceze în 1969, pentru populaţiile carelocuiesc de obicei într-un adăpost mobil terestru, au cetăţenie franceză şideţin un permis de liberă circulaţie.

Romiinu intră însă în această categorie administrativă şi, potrivit comisieinaţionale consultative a nomazilor, prezidată de senatorul UMP Pierre Herisson,romii sunt "străini, cetăţeni ai Uniunii Europene", care provin înprincipal din România şi Bulgaria.

Noţiuneade "nomazi", care evită "etnicizarea", nu este utilizatădecât în Franţa şi Belgia, celelalte state membre ale UE şi instituţiileeuropene folosind termenul "romi" şi pentru această categorie.

Iniţiativa luiSarkozy, criticată

Violenţeleproduse săptămâna trecutăla Saint-Aignan, după moartea unui membru al comunităţii nomade, l-audeterminat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy să convoace o reuniunepentru discutarea "problemelor ridicate de comportamentele unor nomazi sauromi", relatează Le Monde. Sarkozy a precizat că în timpul reuniunii va fianalizată situaţia din fiecare departament şi se va decide "expulzareatuturor taberelor ilegale".

Aceastădecizie a provocat însă indignarea asociaţiilor pentru protecţia drepturiloromului. "Nu trebuie organizată o reuniune pentru a stigmatiza oetnie" deoarece "aceasta dă impresia că toţi nomazii şi toţi romiisunt criminali şi delincvenţi", a reacţionat Liga pentru DrepturileOmului.

Purtătorulde cuvânt al guvernului, Luc Chatel, a precizat însă că şeful statului "nuîncearcă să stigmatizeze o comunitate, ci să răspundă la o problematică".

Fărăa comenta direct anunţul făcut de Sarkozy, senatorul Pierre Herisson şi-aexprimat temerea că "accidentul de la Saint-Aignan" ar putea genera"confuzii". "Ceea ce s-a întâmplat la Saint-Aignan ţine dedreptul comun şi nu este o problemă legată de nomazi", susţine senatorul,care insistă că noţiunile de rom şi nomad sunt diferite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-07-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine