2020-02-24 14:20

Rusia îl ceartă pe Băsescu

 |  18:32
Rusia îl ceartă pe Băsescu

Tensiunea româno-rusă se amplifică. Declaraţiile lui Traian Băsescu au stârnit răspunsuri negative din partea Rusiei.Răspunsuldat de şeful statului la întrebarea unui jurnalist, anume dacă România arevreun interes în Transnistria, a provocat reacţii imediate din parteaMinisterului rus de Externe, spunând că vorbele lui Traian Băsescu suntexagerări propagandistice şi arată iritare faţă de scandalul „spionuluiromân”. „Româniaare interesul ca Republica Moldova să-şi redobândească integritateateritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem.Credem că nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”, aspusTraian Băsescu în conferinţa de presă de la Iaşi.

Dupăcomentariul făcut de Traian Băsescu în prezenta premierului moldovean VladFilat, potrivit căruia “ocupaţia rusă a Moldovei este o ameninţare la adresaintegrităţii sale teritoriale”, reacţia dură a oficialilor ruşi vine sub formaunui răspuns al purtătorului de cuvânt MAE rus pe site-ul oficial. „Aexagera tema «ocupaţieiruseşti» poate servi unei serii întregi de scopuri propagandistice, chiar şiaceluia de a pretinde că eşti apărătorul suveranităţii şi integrităţiiteritoriale a Moldovei. Totodată, poţi să-ţi manifeşti astfel iritarea faţă desituaţia jenantă a spionului român prins zilele trecute că strângea la Moscovainformaţii secrete”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus deExterne, Andrei Nesterenko, ca răspuns la rugămintea unui jurnalist de acomenta declaraţiile făcute de preşedintele României. Referitor la prezenţaGrupului Operaţional al Forţelor Ruse pe teritoriul Transnistriei, purtătorulde cuvânt MAE rus a comentat uşor ironic: “Se află acolo într-o misiune demenţinere a păcii, forţa a fost mobilizată în baza acordului privindreglementarea paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană aRepublicii Moldova din 21 iulie 1992”. Comunicatul de pe site-ul oficial MAErus se încheie cu o concluzie subtilă a oficialului rus: “În orice caz, întrebareaprivind scopul unor asemenea insinuări inamicale trebuie adresată, de fapt,celor care le fac”.

Spionul tău,cu spionul meu îl bat p-al nostru? / Aşa a început totul…

Reamintim că tensiunile dintreRomânia şi Rusia au crescut în ultima săptămână, după ce autorităţile ruse l-aureţinut şi acuzat de spionaj pe Gabriel Grecu, secretar I al Ambasadei Românieila Moscova, declarându-l apoi persona non-grata. După principiul „ochi pentruochi, dinte pentru dinte”, autorităţile române au declarat un diplomat de laAmbasada Rusă de la Bucureşti persona non grata, acordându-i 48 de ore pentru apărăsi teritoriul românesc. Deranjată că i s-a răspuns cu aceeaşi monedă, Rusiacere României să justifice gestul de a-l declara persona non grata pe oficialulrus, ameninţând altfel că vor lua măsuri de retorsiune, inclusiv pe planeconomic. În replică, autorităţile române acuză că oficialii ruşi nu respectăConvenţia de la Viena cu privire la statutul diplomatic, potrivit căreia statul acreditar poatedecide oricând, fără să-şi motiveze hotărârea, că şeful sau orice membru alpersonalului diplomatic al misiunii este persona non grata.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-12Parerea ta...

GEORGETA
23 Aug 2010

asta ne mai lipsea sa intram in conflict cu rusii,ca incolo le aveam pe toate de la saracie la umilinta si izolare pe lan extern.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine