2020-08-05 14:38

Ruşii se cred păcăliţi de americani

 |  21:00
Ruşii se cred păcăliţi de americani

Moscova a considerat „inutilă şi neînsemnată” informaţia secretă despre componentele scutului antirachetă transmisă recent de americani, ca un gest de bunăvoinţă, relatează „Kommersant” preluat de Agerpres.

Ministerul rus al apărării a anunţat că va prezenta, la o conferinţă internaţională din mai, dovezi referitoare la potenţialul pericol al sistemului antirachetă pentru forţele nucleare ruseşti. După aceasta, consideră Moscova, SUA vor fi nevoite să caute noi argumente pentru a-şi justifica realizarea planurilor privind desfăşurarea scutului în Europa.

Discuţii fără rezultat

Ultima încercare de a debloca negocierile pe tema scutului a fost întreprinsă pe 13 martie, în cadrul vizitei emisarului special al Departamentului de stat pe probleme de stabilitate strategică, Ellen Tauscher, unde s-a întâlnit cu viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, cu viceministrul apărării, Anatoli Antonov, şi cu vicepremierul Dmitri Rogozin, care gestionează domeniul apărării.

Potrivit „Kommersant”, Tauscher le-a înmânat demnitarilor ruşi informaţii despre componentele sistemului antirachetă pe care îl desfăşoară în Europa. În timp ce americanii se declară mulţumiţi de rezultatele vizitei, afirmând că „SUA intenţionează să coopereze cu Rusia şi de acum înainte în această sferă”, negociatorii ruşi nu împărtăşesc entuziasmul colegilor de la Washington. Un funcţionar familiarizat cu conţinutul documentelor transmise de Tauscher le-a caracterizat valoarea în expresii nepublicabile, notează „Kommersant”.

Demascarea din mai

Ministerul rus al apărării a decis să organizeze pe 3-4 mai o conferinţă internaţională despre sistemul antirachetă. La eveniment sunt invitaţi militari din SUA, China, India, Japonia, din statele europene şi din fosta URSS, la nivel de viceminiştri ai apărării. Ei vor discuta ameninţările cu rachete, precum şi în ce măsură este posibilă o cooperare în domeniu. „Intenţionăm să comunicăm evaluările noastre cu privire la influenţa sistemului antirachetă asupra securităţii globale şi regionale şi suntem gata să discutăm toate punctele de vedere. Să ne arate cu date concrete unde nu avem dreptate”, a afirmat viceministrul rus Anatoli Antonov.

„Kommersant” face referire la consultările pe această temă care au avut loc în ianuarie la Viena, al căror punct culminant a fost o modelare pe calculator a sistemului american antirachetă. Aceasta a dovedit că parţial, în etapa a treia, şi cu siguranţă în etapa a patra a desfăşurării, acest sistem va fi capabil să detecteze şi să doboare rachete balistice intercontinentale în cazul lansării lor de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Calculele experţilor militari arată că rachetele ruseşti sunt în zona de vizibilitate şi accesibilitate a elementelor scutului american, care urmează să fie amplasate în Polonia şi în Marea Baltică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-08-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz