2020-07-10 16:40

S-AU SPĂLAT PE MÂINI. Membrii Comisiei SRI din Parlament exonerează serviciul de orice vină

 |  21:01
S-AU SPĂLAT PE MÂINI. Membrii Comisiei SRI din Parlament exonerează serviciul de orice vină

Deja celebrul general Florian Coldea, șeful interimar al SRI, a fost audiat luni timp de cinci ore în Comisia parlamentară care controlează activitatea serviciului. Coldea a venit însoțit de mai mulți adjuncți de la serviciu, convocat fiind în urma autosesizării comisiei la acuzele care i-au fost aduse de Elena Udrea, dar și pe alte teme.

După audiere, Coldea a declarat că respinge categoric acuzațiile publice care i se aduc atât lui, cât și instituției pe care acum o conduce și le consideră „denigratoare și lipsite de orice fundament real”.

El a ținut să precizeze că a pus la dispoziția comisiei toate informațiile solicitate și a răspuns la toate întrebările. Le-a spus membrilor comisiei că deși anul trecut a fost „puternic marcat de retorica electorală, atât instituţia, cât şi conducerea SRI” au fost neutre politic, iar activitatea în relaţia cu Justiţia, Parchetul General, DNA sau DIICOT, s-a desfăşurat strict în limitele legii. Dar, a spus generalul, dacă este vreo „persoană responsabilă” care consideră că are informații despre ilegalități comise de SRI, să se adreseze „instituțiilor abilitate”.

După ce a răspuns la toate întrebările, Coldea și-a cerut permisiunea să se retragă din ședință pentru ca directorul general pentru securitate al SRI să prezinte „în condiții obiective” concluziile verificării interne a serviciului.

Ce a înțeles comisia

După audiere, comisia parlamentară a transmis un comunicat în care exonerează SRI de orice răspundere în ce privește acuzațiile aduse de Udrea, mai precis „implicarea în activitatea politică și în campania electorală”, „imixtiunea în justiție și intervenții în dosarele magistraților”, respectiv „relațiile conducerii instituției cu o serie de persoane”. În cazul primei acuzații, membrii comisiei susțin că au „determinat faptul că nu au fost înregistrate abateri de la cadrul legal și neutralitate”, dimpotrivă, sub mandatul lui Maior ar fi fost create „politici și mecanisme de securitate” pentru ca toți angajații SRI să respecte legea. Constatările comisiei s-au bazat și pe materiale video pe care conducerea SRI le-a adus la audieri și în care erau prezentate fragmente din 23 de videoconferințe cu comandanții din teritoriu în 2014 în care atât Maior, cât și Coldea le atrăgeau „explicit” și „recurent” atenția să se respecte neutralitatea politică.

Și în privința intervenției în justiție membrii comisiei au ajuns la concluzia că „nu există elemente de nelegalitate”, dimpotrivă, serviciul cooperează cu „organele”. Dovadă sunt statisticile prezentate la audiere și care arată o creștere a informările SRI către DIICOT și DNA.

Exclusivitate Maior

În fine, comisia parlamentară a constatat că nu există indicii privind „relații sau interacțiuni nejustificabile legal sau imputabile profesional între reprezentanți ai instituției și oameni de afaceri sau foști beneficiari ai informărilor furnizate de instituție”.

Interesantă este afirmația din comunicat potrivit căreia „domnul George Maior a impus ca, la nivelul SRI, relaționarea cu celelalte instituții, beneficiari, demnitari, diplomați, oameni de afaceri sau societatea civilă” să  se facă exclusiv prin el și doar „în situații excepționale, de cadre de conducere ale SRI, desemnate nominal de domnia sa”. În plus, membrii comisiei mai spun că au fost primite la nivelul conducerii SRI solicitări pentru astfel de întâlniri, iar Maior „a răspuns în cea mai mare parte favorabil”. De altfel și președintele comisiei, Georgian Pop, a declarat că au fost confirmate întâlnirile dintre Udrea și conducerea SRI, dar nu şi acuzele ei la adresa lui Coldea şi a conducerii instituţiei. Pop a mai precizat că nu pot fi făcute publice toate cele aflate la audiere, dar  „practic”, în acest moment, comisia știe „legat de fiecare întrebare din spaţiul public mult mai multe lucruri” decât ceea se poate comunica.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-10Parerea ta...

CETATEAN
09 Feb 2015

a ajuns o tiganca sa rida de spuma tarii , dar si complici .
CE RAS SI BATAIE DE JOC!
10 Feb 2015

Ce-au facut 6 ore? Va spun eu: au mancat fursecuri, au baut cafea cu lapte, s-au odihnit...vorba cuiva care nu-i tampit si care sesizeaza bine, ca orice om care n-are fracturi de logica si nu poate fi dus cu zaharelu'ca pe-un cutu-cutu: "Directorul în exerciţiu al celui mai mare serviciu secret din România, generalul Florian Coldea, a fost astăzi în comisia parlamentară care ar trebui să controleze SRI-ul. Concluzia parlamentarilor controlori, după vreo 6 ore de prezentări, a fost că toate acuzaţiile aduse generalului controlat sunt nefondate. Dovada? Documentele oferite chiar de serviciul secret condus de generalul controlat. Parlamentarii din comisia SRI au admis inocent înaintea întâlnirii cu generalii că nu au alte informaţii decât cele existente în media. Fenomenul controlului bazat exclusiv pe ce-ţi spune cel controlat depăşeşte chiar şi cele mai optimiste fantezii ale lui Caragiale."
P.S.
10 Feb 2015

Tipu'falos din imagine, a tinut sa precizeze ieri dimineata ca aceasta 'puternica' comisie 's-a intrunit pt.ca s-a 'auto-sesizat' precum politia de azi (militia de ieri)ca organ constatator a vinei mortului de pe masa! Pen'ca atunci cand era in viata (mortul) era cu 3 stele si, de neatins, daca nu vroiai sa vezi niste stele verzi...
PARADISUL CRACILOR
10 Feb 2015

Vrajitoarea din Plescoi avei parfum de tiganca si ia dat cu craci in sus. Dar ei nu fac rapoarte de orce fel de intilnire zilnic ? Sau nu sau inteles la parangherie cu cei 10 / 100 zeciuiala dim afacere ?
COCO
10 Feb 2015

pentru dl.din imagine,îi reamintesc că la o întâlnire cu dl. maior acesta nici nu s-a uitat la el și l-a lăsat cu mâna întinsă..asta apropo de ceea ce a debitat despre puternica comisie și ce putere are el ca președinte...
CARACATITA
10 Feb 2015

Metresa a fost pregatita sa ajunga presedinte , dar a defectat , a mirosit-o si ei .
LENY
10 Feb 2015

tutulor nehaliților care mă mușcă dă bucci: sa ma lingeți la nevastuică în zî dă mehlem. roata să învîrte băi găozarrilor. să auzim dă ghini.
PT LENY
10 Feb 2015

Madam Levinschi de Plescoi- pentru Leny .
GEORGE
10 Feb 2015

Pai de ce nu se poate comunica? Cetatenii n-au dreptul sa cunoasca adevarul? De ce? Este o bataie de joc la adresa cetateanului. Comisia lui Pop este o rusine. Niste acoperiti care ascund adevarul.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz