2020-06-03 12:09

Scandal cu „bip”-uri la CNA: președinta consiliului, acuzată de corupţie nu vrea să demisioneze

 |  21:01
Scandal cu „bip”-uri la CNA: președinta consiliului, acuzată de corupţie nu vrea să demisioneze

Răzvan Mateo Mateescu

Președinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, este implicată într-un scandal cu multe „bip”-uri, dar nu are nici cea mai mică intenţie să își dea demisia. Audiată de Comisia de cultură de la Camera Deputaţilor, Georgescu nu a negat, dar a spus că fragmentele audio sunt scoase din „context”, deși a fost înregistrată ameninţând cu șantaje, afirmând că i s-a cerut să protejeze România TV, televiziunea lui Sebastian Ghiţă, apropiatul lui Victor Ponta, sau pur și simplu înjurând în stânga și în dreapta. Totodată, președinta CNA a fost audiată și pentru limbajul pe care l-a folosit în faţa unor elevi cu care s-a întâlnit cu ocazia proiectului „Școala Altfel”, în urma unei sesizări venite din partea unor membri ai Consiliului.

În urma apariţiei în presă a mai multor înregistrări audio, în care face afirmaţii de o mare gravitate, Laura Georgescu a fost chemată la audieri în faţa Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, reunită de urgenţă.

Într-una dintre înregistrări, ea apare pomenind de „jigodia de Georgică Severin” (senator PSD), președintele Comisiei de cultură din Senat. „M-a forţat jigodia de Georgică Severin să le dau lor cuvântul. Eu înnebunesc că tu mă pui, pe boul de Ghiţă (Sebastian Ghiţă, deputat PSD, patronul România TV, n.r.) şi pe România TV să-i acopăr şi tu nu profiţi de... aşa. Înţelegi ce-ţi explic? Crezi că merge ceva legal în România? Vin şi te şantajez... Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: nu vă supăraţi, uitaţi, am şi eu o lege. Pot să, la umbra ei, să-mi fac treaba? Nu. E, du-te dracu’ atuncea! Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?”, ameninţă Laura Georgescu în înregistrare.

Iată și alte fragmente legate de obţinerea unor calculatoare „pe moca”: „Laptopuri nu ne sponsorizaţi şi pe noi? Nu ne faceţi şi nouă o donaţie? 5 bucăţi! Ăla e un jaf, frate, să mor eu, e la preţ de piaţă! Nu ştiu, 1-7, 1.700, cât dracu’ e? Nu am înţeles. (…) Să dea nişte laptopuri. (…) Mi se pare de un căcat. (…) Să nu iau 5 laptopuri pe moca? Dă-i dracului, ce-o să spună? C-am primit şpagă, dă-i în....”

Nu e clar cu „boul de Ghiţă”

În faţa Comisiei de Cultură, Laura Georgescu a susţinut că înregistrările apărute în presă sunt doar fragmente scoase din context: „Cine a făcut acest lucru să dea integral discuţia, interlocutorul și contextul. Nu am susţinut niciodată ceea ce mi-aţi spus, dar o să răspund după ce avem înregistrarea totală. Nu există înregistrări complete, corecte cu asemenea cazuistică. Ele par absolut ilogice. Vă rog să mă creditaţi până la exprimarea instituţiilor abilitate în acest sens”, le-a cerut Laura Georgescu deputaţilor din Comisie. E neclar la ce context se referă și de ce completare ar mai fi nevoie pentru a se înţelege adevăratul sens al spuselor sale, atunci când a susţinut (conform înregistrării) că a fost pusă să îi acopere pe „boul de Ghiţă și România TV”. Dar Georgescu a ţinut să precizeze că nu a favorizat nici o televiziune și nimeni nu a făcut presiuni asupra ei pentru a proteja vreun post.

PP-DD sesizează DNA

Deputatul PP-DD Liliana Mincă a anunţat, tot miercuri, că PP-DD va sesiza DNA pentru a verifica dacă la CNA „s-au întreprins fapte de corupţie”. În plus, partidul său solicită demisia președintei Consiliului. „Colegii mei, cei 15 deputaţi ai PP-DD, vor sesiza DNA astăzi. DNA trebuie să ne spună dacă la CNA s-au întreprins fapte de corupţie, întrucât ceea ce s-a vehiculat în ultima perioadă în mass-media nu demonstrează altceva decât că la CNA se întreprind fapte de corupţie. Or, doar DNA poate să ne spună, într-adevăr, dacă acolo sunt fapte de corupţie, dacă acele înregistrări audio-video sunt reale, dacă sunt rupte din context. Însă doamna președinte Laura Georgescu a spus foarte clar că acei termeni au fost folosiţi, dar că au fost scoși din context”, a afirmat miercuri Mincă.

Ponta: Georgescu nu e pusă de PSD

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că președinta CNA, Laura Georgescu, nu a fost propusă în funcţie de PSD și nici nu este susţinută de partidul său. În plus, membrii CNA nu pot fi revocaţi, a adăugat premierul. „Am văzut o iniţiativă, domnul Știrbu (Gigel Știrbu, PNL) a anunţat că va face o iniţiativă parlamentară prin care să poată fi revocaţi membrii CNA, dacă o face domnul Știrbu, de la PNL-PDL, noi o votăm”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

Șeful Executivului a negat și că ar fi avut o discuţie cu Laura Georgescu în dimineaţa zilei de miercuri, după cum s-a spus la Comisia de cultură de la Cameră, în timpul audierii președintei CNA. „Azi de dimineaţă? Eram la Vodafone, puteţi să verificaţi”, a fost răspunsul lui Ponta.

PNL cere demisia lui Georgescu

Scandal cu 'bip”-uri la CNA: președinta consiliului, acuzată de corupţie nu vrea să demisioneze
zoom

Deputatul PNL Alina Gorghiu a afirmat că liberalii au cerut demisia președintei CNA, Laura Georgescu, încă de marţi. Ea a adăugat că sesizarea instituţiilor abilitate pentru a verifica activitatea acesteia „nu ar dăuna”.

„Înţeleg că sunt niște fapte de corupţie despre care are cunoștinţă grupul PP-DD. Eu, ca avocat, nu pot să mă pronunţ dacă sunt sau nu fapte de corupţie la mijloc. Ce pot să spun este că PNL, ieri (marţi - n.r.), a cerut demisia acestei doamne, care are în mod clar lipsă câteva lucruri care definesc o persoană ce ocupă o funcţie de demnitate - are un limbaj suburban, vorbește despre protejarea unor anumite trusturi de presă, despre traficarea de influenţă, lucruri inacceptabile. Nu văd cu ce ar putea să dăuneze o sesizare către instituţiile abilitate. Nu știu dacă DNA este cea abilitată, dar să se facă cercetări. Este un derapaj incredibil când vine vorba de șeful CNA, cel care ar trebui să sancţioneze derapajele”, a spus Gorghiu.

Și deputatul liberal Gigel Știrbu cere demisia lui Georgescu, dar și o „analiză detaliată a întregii activităţi a CNA, dar şi a legislaţiei în domeniu, astfel încât o multitudine de derapaje posibile să fie împiedicate din start prin legi viabile şi regulamente stricte”. Ştirbu consideră că, deşi este o instituţie necesară, „din păcate, de la înfiinţarea sa, în 1992, Consiliul Naţional al Audiovizualului are o istorie plină de controverse şi scandaluri”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-02Parerea ta...

BRANZOVENEASCA
03 Iul 2014

Eu o absolv de orice vina atata timp cat exista emisiunea lui Capatos , exista si influente suburbane . Si acuma nu toti oanenii e demni si vorbeste frumos . O félicitez pe doamna pentru ca isi pastreaza demnitatea si nu demisioneste , este o leydi ca si Pygi si mai are de aparat cateva lucruri peacolo . Nu-i slabii madama poate-ti dau estea un leptop pana la urma . Ce nu specifica articolul este ce partid sau institutiie a propus un asemenea specimen la CNA . Auzi fa da voie televisiunilor sa bage melodiha haia "Tantzo de erai cinstita " si mai multe emisiuni cu Guta si amanta ,silviu ple madamà . Nea Ghipa , so pe ei si pe mama lor de hoti , apara demnitatea romanesca si nu o lasa pe tanti Pygi sa-si dea demisia , ca vorba aia lumea e prositi si uita . Ai sictir scoafo CNA !
DUMNEZEU
03 Iul 2014

CE MECLĂ POA SĂ AIVĂ PACIAURA! MUIAN EMBLEMATIC ”DĂ” LA CULTURICA ”DĂ” ROHMANICA. (”REAȚI A DRACULU DĂ STÎRPITURI!”)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine