2020-02-25 21:34

Scandal la Parlament. Roberta Anastase conduce Camera după propriul regulament

 |  17:57
Scandal la Parlament. Roberta Anastase conduce Camera după propriul regulament

Marţi 7 septembrie 2010, Opoziţia a fost la un pas de a declara grevăparlamentară, din cauza gravelor încălcări, de către preşedinta instituţiei aregulamentului în vigoare. După consultări bilaterale, liderii PSD şi PNL auluat decizia de a sesiza Parchetul General, Parlamentul European şi ambasadeleUE privind situaţia din Parlamentul românesc.

Actuala Putere face tot cei stă în putinţă pentru aprelua controlul total asupra ultimei redute care i se opune: birourilepermanente ale Parlamentului, unde Opoziţia are câte un om în plus. Pentruiaceasta trebuie însă modificate regulamentele Senatului şi a Camerei Deputaţilor.Acestea nu pot fi însă modificate aşa cum doreşte PD-L, din cauză că nu deţinemajoritatea în comisiile de regulament. Drept urmare, a început marea bătăliepentru introducerea în aceste comisii a câte unui parlament independent dingrupul UNPR. Marţi dimineaţă, la cererea liderului deputaţilor PD-L, MirceaToader, Roberta Anastase a reuşit să forţeze toate prevederile regulamentului şia modificat ordinea de zi, introducând o hotărâre privind cooptareaindependentului Eugen Nicolicea în Comisia de regulament a Camerei. Decizia agenerat un scandal monstru, care a avut drept finalitate păsăsirea lucrărilorde către deputaţii PSD şi PNL. Opoziţia a acuzat încălcarea regulamentului atâtîn ceea ce priveşte modificarea ordinei de zi, cât şi în ceea ce priveştedesemnarea lui Nicolicea. Profitând de plecarea social-democraţilor, RobertaAnastase a conchis că aceştia renunţă la dezbaterea moţiunii simple privindagricultura şi că „opoziţia acordă gir noului ministru al agriculturii”.

Acţiune penală împotriva Robertei Anastase

Iniţial, PSD şi PNL, au ameninţat cu declanşarea greveiparlamentare. Ulterior, după consfătuirea liderilor Opoziţiei, s-a luat o altăhotărâre: încălcarea regulamentului va fi reclamată iniţial la Comisiajuridică, urmând ca, indiferent de decizia acesteia să fie sesizat ParchetulGeneral privind infracţiunea de abuz în funcţie în ceea ce o priveşte peRoberta Anastase. De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta a anunţat că dictaturainstaurată în Cameră, va fi făcută cunoscută în Parlamentul European şiambasadelor UE. Tot Ponta a mai atenţionat că „am semnale că mâine (miercuri –n.a.) la Senat se va întâmpla acelaşi lucru ca la Cameră”. Tot miercuri,liderii PSD vor solicita dezbaterea moţiunii simple privind agricultura. “PSD nu a renunţat lasusţinerea moţiunii. Din punct de vedere regulamentar moţiunea este încă peordinea de zi”, ne-a declarat Mircea Duşa, liderul deputaţilor social-democraţi.Anterior, Roberta Anastase afirmase că termenul pentru dezbaterea moţiunii estedepăşit şi că miercuri nu mai este posibilă dezbaterea.

Regulamentul, cutuma şi realitatea, încălcate de RobertaAnastase

*Ce spune regulamentul CamereiArt. 90- “În cazuri excepţionale, modificarea ordinii de zi sau aprogramului de lucru se aprobă de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare,la cererea Biroului permanent”.

*Cespune cutuma: “Un lider de grupparlamentar, poate cere modificarea ordinei de zi. În acest caz, şedinţa seîntrerupe, se întruneşte Comitetul liderilor de grup, care decide într-un senssau altu”, ne-a declarat Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD.

*Ce a declarat Roberta Anastase în faţa presei: “Ieri (luni – n.a.), din cauza unor chestiuni proceduraleinvocate succesiv de diverşi parlamentari, s-a epuizat timpul alocatdezbaterilor (plenul de luni s-a terminat la ora 17.30, cu o jumătate de orăînaintea orei limită, deci ceea ce susţine Anastase nu reflectă realitatea –n.a.) şi nu s-a supus la vot ordinea de zi, tocmai de aceea astăzi (marţI –n.a.), în debutul şedinţei, era firesc să supunem la vot ordinea de zi. Asta amşi făcut. Evident am reţinut solicitarea făcută procedural de un lider de grup,este vorba de liderul de grup al grupului parlamentar al PDL, de completare aordinii de zi. O chestiune absolut normală. Am supus-o la vot, s-a completatordinea de zi, şi apoi am supus la vot ordinea de zi în ansamblu. Deci practicnu s-a încălcat cu absolut nimic Regulamentul, puteţi să consultaţistenogramele şi cred că lucrurile vă vor fi foarte clare”

* Ce a omis să spună Roberta Anastase: „caurmare a votului negativ dat în Biroul Permanent (luni – n.a.), punctul de vedereal Comisiei de Regulament şi proiectul de hotarâre prin care deputatulindependent Eugen Nicolicea era desemnat ca membru al Comisiei de Regulament nuvor mai fi înscrise pe ordinea de zi a plenului” (Dumitru Pardău, PDL –secretar al Camerei).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine