2020-01-28 22:05

Scandalul străzii Ilie Sârbu din Ciuta. Cultul personalităţii la pesedişti

 |  21:01
Scandalul străzii Ilie Sârbu din Ciuta. Cultul personalităţii la pesedişti

Joacă de copii la Primăria Obreja din Caraş-Severin, după ce în presa locală a apărut informaţia că una dintre străzile din satul aparţinător, Ciuta, a primit numele socrului fostului premier Ponta, Ilie Sârbu. Actualul vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi este originar din această localitate, iar primarul, ales în anul 2013 la alegeri parţiale, fiind membru PSD a decis ca una din străzile comunei să poarte numele lui Ilie Sârbu.

Ulterior, după ce presa l-a luat la întrebări, acesta a schimbat tactica şi a declarat că, de fapt, nu ar fi un demers oficial, ci doar o consultare populară. Pe banii Consiliului Local, evident, care a plătit toate plăcuţele pentru străzile din cele patru sate, deşi nu există o hotărâre de consiliu local care să statueze aceste denumiri.

Deşi am încercat să obţinem poziţia primarului pe această temă, acesta nu a putut fi contactat. Pe telefonul fix de la Primărie ni s-a comunicat numărul de mobil al primarului, număr la care acesta nu a răspuns de fel, deşi l-am apelat de mai multe ori. Asta pentru că apăruseră inadvertenţe în declaraţii. Ioan Peia, primarul actual, declarase pentru resita.ro că iniţiaiva îi aparţine şi că e „o chestie de estetic, de design, un moft al oamenilor pe care eu l-am satisfăcut, că ei or vrut să punem nume la străzi. Şi în Var sunt nemultumiţi, şi peste tot. Sunt zece păreri şi zece denumiri. Una punem. Nu i-am cerut părerea (n.r. lui Ilie Sârbu), nici nu cred că ştie. Dacă o să am o sesizare şi îi deranjează, o dau jos. Eu am crezut că îi o chestie benefică pentru comună. Plătim şi le schimbăm”.

Prefectul a aflat din presă

Prefectul Miu Ciobanu spune că a aflat din presă de situaţia de la Ciuta şi explică faptul că, legal, nu se poate da ad hoc o denumire, fie ea de stradă, instituţie sau alt patrimoniu public. „Este o procedură de îndeplinit, trebuie să solicite aviz de la Comisia de denumiri a Instituţiei Prefectului. De când sunt eu prefect, nu s-a cerut un asemenea aviz! Voi cere departamentului juridic să verifice dacă s-a respectat procedura standard, care este obligatorie!”, a spus prefectul judeţului Caraş-Severin, Miu Ciobanu.

Secretarul comunei are altă variantă

Teodor Arşovan, secretarul comunei Obreja, are altă variantă, decât cea prezentată de primar mai sus. El spune că în anul 2011 a fost un proiect de hotărâre de consiliu local cu denumirea străzilor din comună, dar care nu a intrat niciodată pe ordinea de zi. Pe baza acelui proiect de hotărâre s-ar fi comandat şi pus plăcuţele cu denumirile străzilor, chiar dacă este complet ilegal. „Consiliul Local a comandat plăcuţele ca lumea să le poată dezbate, să decidă dacă sunt de acord cu numele propuse sau au alte propuneri”, spune Arşovan. Ideea este că această joacă de copii nu s-a făcut pe banii iniţiatorilor proiectului, ci pe banii Primăriei. „Nu e o valoare extraordinară!”, spune secretarul Arşovan. Întrebat despre lipsa toatlă a primarului, acesta ne-a spus că „N-ai găsit pe primar, m-ai sunat pe mine, pe secretar...”.

Arşovan mai spune că denumirile nu rămân acestea, decât dacă întrunesc acceptul oamenilor, după care se va sesiza comisia specială pentru denumiri de la Instituţia Prefectului judeţului Caraş-Severin.

Cetăţenii nu au fost consultaţi

Deşi spune că nu este varianta finală, ci ar fi doar propuneri, plătite totuşi de Primăria Obreja, secretarul dă din colţ în colţ când este întrebat despre modul de consultare al cetăţenilor. Adică dacă acele plăcuţe sunt doar provizorii şi pentru consultare, cum îşi pot exprima oamenii acordul sau dezacordul cu numele unei străzi. Aici se încurcă puţin, aşa că vin cu întrebări ajutătoare. „Se face vreun sondaj de opinie, e vreun caiet cu semnături prin comună, sau de unde ştiţi ce vor oamenii?”. „Nu este procedură. Cine are nemulţumire trebuie să facă sesizare scrisă la Primărie”, spune Arşovan. Adică aceste plăcuţe ar fi fost făcute doar pentru o consultare populară, fără a se stabili, în fapt, modul concret în care va fi consultată populaţia, sau perioada consultării. Cât vor sta acele plăcuţe prin sat, cât timp au sătenii pentru a exprima păreri, când se deschide şi când se termină procedura de contestare nu se ştie. Cu alte cuvinte, simplu, secretarul comunei spune că orice cetăţean trebuie să scrie Primăriei, dacă nu este de acord cu numele străzii. „La noi, la ţară, foarte puţini se uită pe facebook, aşa că le-am pus pe străzi. Avem deja adrese de la cetăţeni că nu sunt de acord cu numele propuse. Ştiu că sunt din satul Var aceste sesizări, dar nu este exclus să fi venit asemenea sesizări scrise la Primărie şi de la Ciuta. Vom ţine cont de ele, vom ţine cont de toate cele scrise de oameni. Abia apoi vom cere avizul comisiei judeţene”, mai spune Arşovan.

Ilie Sârbu a vizitat comuna Obreja ultima oară în anul 2014, înainte de alegerile europarlamentare la care fiica sa, Daciana Sârbu, candida. Şi ea a venit în vizită în Caraş-Severin, cam în aceeaşi perioadă. Originară din satul Ciuta, comuna Obreja din județul Caraș-Severin, Daciana Sârbu și-a făcut copilăria printre gugulani, la Caransebeș, așa că, spune eurodeputata, se întoarce mereu cu mare drag acasă, în Caraș-Severin. Deși spune că are un program extrem de încărcat, Daciana s-a dat de gol presei și a mărturisit că, dacă tot e acasă, vrea să guste prăjiturile delicioase, pe care doar în Banat le poate gusta.

Primarul mai spune că Ilie Sârbu nici nu ştie că are în sat o stradă ce-i poartă numele, deşi, dacă tot vine în zonă, e greu de crezut că a ratat să citească chiar plăcuţa cu numele străzii de pe Căminul Cultural din Ciuta, căci acea stradă îi poartă numele.

Foto: resita.ro


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-12Parerea ta...

PE STRADA CARE-I
14 Noi 2015

poartă prostul renume, or să se sinucidă TOȚI, ori o să-și piardă bărbăția TOTI...în zi de Sărbătoare mare...Paști sau Crăciun!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine