2019-10-16 20:06

Schimbarea termenului "rom", semnal greşit în contextul negocierilor României pentru Schengen

 |  18:51
Schimbarea termenului "rom", semnal greşit în contextul negocierilor României pentru Schengen

Schimbareatermenului "rom" cu "ţigan" ar putea trimite un semnalinternaţional că românii au prejudecăţi, iar acesta nu este genul de mesaj decare este nevoie în contextul negocierilor delicate privind aderarea Românieila spaţiul Schengen, comentează The Guardian.

Explicândclar diferenţa dintre cuvântul rom şi România, acest conflict semantic ar puteafi rezolvat, comentează autorul articolului, care porneşte de la iniţiativalegislativă a deputatului Silviu Prigoană, privind schimbarea denumiriioficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan".

Dacăstatul român va adopta acest termen, ar putea câştiga sprijinulnaţionaliştilor, dar ar insulta populaţia romă şi trimite un semnalinternaţional că românii au prejudecăţi. Acesta nu este genul de mesaj de careeste nevoie în contextul negocierilor delicate privind intrarea României înspaţiul Schengen.

Româniaa fost în mod remarcabil imună la creşterea populismului şi politicilorantiimigraţie în Europa. Deşi naţionalismul a fost puternic în anii '90,partidele extremiste din România au fost dezbinate, ridiculizate şi excluse dinParlament la alegerile din 2008. În comparaţie cu Ungaria, unde Jobbik aobţinut recent 47 de locuri în Parlament, pe baza retoricii împotriva romilor,România pare mai moderată, comentează The Guardian.

Daraceastă propunere de schimbare a denumirii ar putea deschide o "cutie aPandorei" cu prejudecăţi şi frustrare, care se află într-o stare latentăsub calmul relativ al societăţii româneşti, mai ales după ce Franţa a evacuatmii de romi din tabere ilegale.

Româniaar putea întoarce situaţia, dacă ar adopta o abordare diferită, şi anume dacăcetăţenii săi ar celebra o ţară multietnică cu minorităţi importante (inclusivcea maghiară) şi cu o puternică diversitate. Iar istoriile unice şi foarteinteresante ale acestor minorităţi ar putea fi incluse în eforturile sale de aconstrui un brand.

Statulromân ar putea constata că ar fi în interesul tuturor să investească în romi,în loc să îi ignore, dacă această comunitate ar fi văzută ca un bun naţional,şi nu în ultimul rând ca o viitoare forţă de muncă, într-o ţară cu o populaţieîn declin, conchide publicaţia britanică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray