2020-03-28 17:20

SCRISOARE deschisă către președinte. Un grup de jurnaliști îi cer să nu promulge legea care i-ar scuti de plata impozitului pe venit

 |  11:00
SCRISOARE deschisă către președinte. Un grup de jurnaliști îi cer să nu promulge legea care i-ar scuti de plata impozitului pe venit

Un grup de 13 jurnaliști cunoscuți, i-au trimis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis princare îi solicită să nu promulge legea promovată de PSD, care scutește jurnaliștii de impozitul pe venit.

Conținutul scrisorii publice:

„Domnule președinte Klaus Iohannis,

suntem un grup de jurnaliști din generații și redacții diferite. Lucrăm în presa publică și în cea privată, în cea cu capital străin și capital românesc, în trusturi consacrate și în inițiative de presă tânără.

Avem perspective de multe ori contrare unul altuia, ne criticăm reciproc și pentru public e foarte bine că lucrurile stau astfel. Însă, înainte de orice, suntem oameni dedicați profesiei lor și cetățeni români, parte a comunității pe care încercăm să o servim.

În numele a ceea ce ne unește ca societate, vă rugăm să nu promulgați legea care scutește de plata impozitelor profesia noastră, lege votată recent de Camera Deputaților. Măsura este în primul rând nedreaptă. Fiecare cetățean care muncește trebuie să beneficieze de un regim fiscal egal, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, de ex. persoanele cu handicap. Considerăm că nu există motive pentru ca „jurnaliștii” să fie încadrați la excepții. Dacă se face asta, așa cum a votat Parlamentul, atunci e vorba de privilegii financiare pentru „jurnaliști”, categorie nedefinită în care se poate introduce, practic, oricine pentru a încasa niște bani.

Nemaivorbind de faptul că problemele presei sunt mult mai mari, iar această măsură ar fi una care mai mult ar complica decât ar ajuta, ea este incorectă și contraproductivă. Nu servește interesul public, nu întărește libertatea de exprimare ci, dimpotrivă, afectează profund încrederea dintre jurnaliști și public, una dintre liniile de apărare a democrației.

Domnule președinte,

nu avem nici pe departe pretenția că reprezentăm toți jurnaliștii din România. Timpul limitat și lipsa unei organizații cu adevărat reprezentative a breslei ne-au determinat să reacționăm în acest mod care nu exclude pe nimeni, ci reprezintă o încercare imperfectă de reacție în fața unui pericol real.

O presă liberă și credibilă, care să confrunte puterile în stat și să vă fie incomodă, în calitate de oameni aleși sau numiți să conduceți, este esențială pentru o democrație stabilă.

Vă mulțumim!

Cristian Tudor Popescu, Ion Cristoiu, Adelin Petrișor, Cătălin Tolontan, Adriana Nedelea, Liviu Avram, Luiza Vasiliu, Vlad Petreanu, Cristi Delcea, Mihai Voinea, Cristian Lupșa, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu”, arată jurnaliștiii.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-13Parerea ta...

MARCEL ISTRATE
13 Feb 2020

Scrisoarea ar fi cat de cat pertinenta daca semnatarii ar fi niste umili gazetari care traiesc doar dintr-un salariu oferit de angajator. Dar uite cine vorbeste! Dansii au incasat mii de euro de pe la diferite televiziuni sau campanii pe teme comandate, asa ca le da mana sa faca pe lupii moralisti. Asa ar gandi si daca ar fi niste simpli gazetari de provincie, nevoiti sa faca sluj pe la primarii ca sa-si castige painea zilnica? E cel putin o tampenie sa faci aluzie la vreun servilism politic, daca s-ar beneficia de o asemenea masura, doar pentru ca a fost propusa de un partid. Jurnalistii sunt de toate "culorile" si nu cred ca asta le-ar influenta in vreun fel politica gazetareasca. La fel a fost cu studentii care au primit gratuitati pe tren, si ei au fost totusi sustinatori ai #rezist. Si nu in ultimul rand, cu ce sunt mai presus IT-stii de la marile corporatii, de ei pot avea acest "privilegiu" fiscal? Iar faptul ca voi nu recunoasteti AJPR ca reprezentanta oficiala, e doar o problema personala pe care o aveti unii dintre voi, ca fosti fondatori, cu actuala conducere.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine