2020-05-31 21:02

Scurgeri de informaţii de la WikiLeaks. Statele Unite se pregătesc de cel mai rău scenariu

 |  17:44
Scurgeri de informaţii de la WikiLeaks. Statele Unite se pregătesc de cel mai rău scenariu

Scurgerile de informaţii de la WikiLeaks au devenitsperitoarea SUA. Washingtonul se aşteaptă în următoarele zile la mişcări masive de documente care să aratediscuţii între diplomaţii americani şi guvernele străine şi se prevede cel mairău scenariu, potrivit lui Philip Crowley,purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

După Afganistan şi Irak, următorul număr de documentepublicate de site-ul WikiLeaks ar putea afecta relaţiile diplomatice aleStatelor Unite. Site-ul specializat în dezvăluirea dedocumente confidenţiale a promis luni că va publica un volum de şapte ori maimare decât cele 400.000 de documente apărute recent despre războiul din Irak,pe o temă şi la o dată neprecizate. Primele informaţii publicate de WikiLeaks, despreAfganistan, conţineau puţine dezvăluiri importante legate de oficialităţi.Majoritatea celor provenind din Irak se concentrau pe atrocităţile comise întrediferite facţiuni irakiene.

Miercuri, un purtător de cuvânt al Pentagonului adeclarat că scurgerile de informaţii vor avea loc în acest weekend sau laînceputul săptămânii viitoare şi anumite mesaje arputea aborda "subiecte legate de Departamentul Apărării". Şi Philip Crowley, purtătorul de cuvânt alDepartamentului de Stat a declarat că autorităţile americane au convenit să sepregătească pentru "scenariul cel mai rău". Washingtonul ar putea fistânjenit de divulgarea acestor documente, care au fost scrise de cătrediplomaţii săi, în special dacă acestea implică partenerii externi ai StatelorUnite.

"Ampetrecut luni studiind scurgerile (de informaţii) care ar putea avea loc şiimpactul potenţial al acestora. Suntem în contact cu reprezentanţele noastre înlume, care au început să informeze guvernele că este posibilă publicarea unordocumente în viitorul apropiat", a declarat Crowley pentru presă. Potrivitacestuia, dezvăluirile vor crea tensiuni în relaţiile diplomatice cu parteneriiSUA. El a condamnat inţiativa,cponsiderând că atentează la securitatea naţională.

"Nuştim ce se va publica", a dat asigurări Crowley. "Ştim însă, de laînceput, că WikiLeaks are în posesie mesaje de corespondenţă aleDepartamentului de Stat", a subliniat el. Aceste mesaje interne alediplomaţiei ar cuprinde discuţii cu oficiali guvernamentali şi cetăţeniprivaţi.

În încercarea de a contracara, cu pierderi minime,ofensiva WikiLeaks, Departamentul de Stat şi cel al Apărării au creat grupuricare sunt însărcinate să analizeze aceste informaţii, după ce vor fi publicate,şi care vor lucra împreună.

Ascultaţi

Citiţifonetic


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine