2020-01-25 07:23

Se caută un preşedinte pentru PDL. Portret robot: “Frumos, inteligent, 1,80 m, 40-50 de ani”

 |  19:15
Se caută un preşedinte pentru PDL. Portret robot: “Frumos, inteligent, 1,80 m, 40-50 de ani”

Gheorghe Falcă şi-aînceput campania pentru preşedinţia PDL pe Facebook, întrebând internauţii cepărere au despre această mişcare politică. Vasile Blaga pregăteşte un candidat-surpriză,secretarul general al democrat-liberalilor, afirmând că poate intra şi el încompetiţia pentru funcţia supremă dacă “lucrurile se tulbură”. Sever Voinescuse gândeşte să intre în bătălie, dar Statutul PDL interzice membrilor care aumai puţin de 5 ani vechime în partid să intre în această confruntare. Ziarul“Puterea” vă prezintă starea de spirit din interiorul partidului.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a postatieri pe pagina de Facebook o întrebare despre posibila lui candidatură la şefiaPDL, cititorii fiind îndemnaţi să-şi exprime părerea pe această temă. “Cepărere aveti despre o posibilă candidatură a mea lafuncţia de preşedinte al PDL?“, aşa suna întrebarea primarului care la maimulte ore de la apariţie a fost scoasă de pe pagina sa. Ulterior, Falcă a spuscă întrebarea a fost postată de un consilier de-al său. Prima care a anunţatintenţia primarului municipiului Arad pentru preşedinţia PDL a fost ElenaUdrea. Deputatul Ioan Bălan a declarat ieri că aşteaptă ca Vasile Blaga să-şiprezinte candidatura pentru preşedinţia PDL.

Oltean: “Voinescu îşi închipuie că PDL e unpartiduleţ”

Vicepreşedintele PDL,Ioan Oltean, a făcut pentru “Puterea” un portret ideal al viitorului preşedinteal partidului şi a propus ca PDL-ul să fie luat la puricat pentru ca aceastăpersoană să fie găsită: “1,80 metri înălţime, între 40 şi 50 de ani, deştept,frumos, inteligent, echilibrat”. Despre cei trei care şi-au anunţat direct sauprin intermediari intenţia de a candida la şefia PDL, Oltean a spus în glumă că“Gheorghe Falcă este un candidat excepţional, Vasile Blaga este prietenul meu,iar Sever Voinescu îşi închipuie că PDL e un partiduleţ şi că oricine poatecandida la preşedinţia lui”. Lăsând gluma deoparte vicepreşedinteledemocrat-liberal a menţionat că Falcă şi Blaga sunt membri vechi ai partidului,că îl cunosc foarte bine, iar Voinescu este un tânăr politician “cu realeperspective, ambiţios”, dar este prea devreme să se gândească la preşedinţie,iar ambiţiile lui sunt mult prea mari în acest moment. “Sperăm să nu setocească”, a adăugat Oltean, referindu-se la ambiţiile lui Voinescu. Olteancrede că la şefia PDL ar trebui să se înscrie cât mai mulţi candidaţi, “ca laorice întrecere socialistă”. Cât despre planurile sale de viitor, Oltean a spuscă va mai candida pentru o funcţie de conducere doar dacă se va vedea oîmbunătăţire evidentă a guvernării până la sfârşitul anului. El a mai spus cădecizia sa va mai depinde şi de echipele care se vor forma şi evident, de ceicare vor candida la preşedinţia partidului în aceste echipe.

Sulfina Barbu: “Falcă nu are anvergură”

PreşedintaOrganizaţiei de femei, Sulfina Barbu, este şi ea hotărâtă să se înscrie încursa pentru o funcţie de conducere în partid fără a specifica exact la cefuncţie s-a gândit. Dacă ea ar intra în echipa de conducere a PDL vor finecesare alegeri pentru preşedinţia Organizaţiei de femei. “Trebuie ca maiîntâi de toate să văd programele celor care candidează, trebuie să ştim exactcare ne este electoratul, convingerea mea este că trebuie să mergem peelectoratul de dreapta, să se stabilizeze şi ideologia partidului că noi avemmai multe curente”. Pentru preşedinta femeilor din PDL nu contează persoanacare va conduce partidul, ci programul propus de acesta. “Preşedintele trebuiesă vină cu un program serios, cu o idee privind consolidarea PDL, să alegem întreprograme, nu între persoane”, a spus Barbu. Dintre cei trei care s-au anunţat,Vasile Blaga e “cel mai bine plasat, pentru că este şi mai vechi în partid, areanvergură naţională şi deţinând funcţia de secretar general cunoaşte foartebine structura partidului în teritoriu”. Gheorghe Falcă în schimb, după părereaSulfinei Barbu, nu are anvergură naţională, el fiind primar la Arad şi cunoscutdoar în zona sa. Şefa femeilor democrat-liberale a mai arătat că partidul arenevoie şi de oamenii cu experienţă, dar şi de cei mai noi, “care aduc plus decredibilitate”. “Sever Voinescu are susţinere din zona societăţii civile carealtfel nu s-ar fi uitat la PDL, dar el nu este cunoscut în organizaţiile dinteritoriu”, a încheiat Sulfina Barbu caracterizarea celor trei amatori defotolii prezidenţiale.

Scripcaru: “Nu susţin pe nimeni momentan”

Primarul municipiuluiPiatra Neamţ, cunoscutul „Pinalti”, ne-a declarat că nu vrea săcandideze pentru preşedinţia PDL. „Toţi colegii care vor dori să candidezepentru preşedinţia partidului sunt bineveniţi, cu cât mai mulţi cu atât maibine. Cine vrea să candideze să spună public acest lucru. Despre Gheorghe Falcănu putem spune că nu are anvergură naţională. Este totuşi preşedinteleAsociaţiilor Municipiilor. Va câştiga cel care are un proiect viabil”, ne-aprecizat Gheorghe Ştefan. El a făcut şi un portret al viitorului preşedinte alPDL. „Trebuie să fie un bun organizator şi să fie înconjurat de specialişti îndomeniu”, a adăugat democrat-liberalul. Primarul municipiului Braşov, GeorgeScripcaru, ne-a declarat că nu candidează pentru preşedinţia PDL, dar nici nuare un favorit în cursa pentru şefia partidului. „Momentan nu susţin pe nimeni.Încerc să analizez fiecare proiect şi echipă care se va înscrie în cursă. Toţi ceicare candidează îmi sunt colegi, prieteni, oameni de calitate, fie că estevorba despre Gheorghe Falcă, Vasile Blaga, Sever Voinescu sau alţii. PDLtrebuie să se concentreze acum pe adoptarea legii educaţiei, legea salarizăriiunice şi a bugetului de stat. Trebuie să încheiem toate etapele acordului cuFMI şi apoi discutăm despre partid”, a precizat Scripcaru.

Voinescu: „Prioritatea 0 este acordul cu FMI”

Sever Voinescune-a declarat că fie se va alătura unei moţiuni care va fi propusă Congresului,fie va iniţia una şi va candida pentru preşedinţia PDL. „Discut cu colegii meidin partid, văd ce idei sunt, merg în organizaţii şi vorbesc cu oamenii deacolo”, ne-a spus deputatul democrat-liberal. Şi el a punctat că „prioritateazero a partidului în acest moment o constituie susţinerea celor trei legi decare depinde acordul cu FMI”. Voinescu a susţinut că există o anumităreticienţă în partid pentru a se vorbi despre candidaturi la Congres, deoarece„instinctul de conservare le impune să nu deschidă teme cu un potenţialconcurenţial”.

Bătălia se deschide oficial după Revelion

Moţiunilefiecărui candidat ce doreşte să ocupe funcţia de preşedinte al PDL vor fidepuse, conform Statutului, cu 40 de zile înaintea Congresului. Moţiuneaurmează să fie semnată de cel puţin 35 de oameni, iar cea câştigătoare va stabilişi preşedintele democrat-liberalilor. În acest condiţii, dacă Congresul urmeazăsă fie organizat în luna martie, la mijlocul lunii ianuarie, taberele din PDLvor trebuie să fie definite.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine