2020-02-16 21:15

Se reface Alianţa D.A. pentru legea lustraţiei

 |  18:27
Se reface Alianţa D.A. pentru legea lustraţiei

La 24 de ore după ce, prinefectele unei decizii ale Curţii Constituţionale - „nereparate” în termen legal din punct de vedere parlamentar -, Legea lustraţiei adevenit istorie “Puterea” a vrut să afle dacă în toamnă va fi iniţiat unnou proiect legislativ privind problema lustraţiei. Liberalii şidemocrat-liberalii susţin că “legea nu este înmormântată” şi promit că va intraîn discuţie în sesiunea din toamnă.

PreşedintaCamerei Deputaţilor şi totodată vicepreşedinte al PDL, Roberta Anastase, adeclarat pentru “Puterea” că “nu consider că Legea lustraţiei esteînmormântată. Senatul a fost prima Cameră sesizată cu această lege, acolourmează să fie rediscutată. Nu este prima lege la care nu se pun în acordarticolele neconstituţionale cu decizia CCR şi care există în continuare”. Dupăce i s-a explicat că întreaga lege a fost declarată neconstituţională, RobertaAnastase a schimbat registrul şi ne-a precizat: “Important este să avem o discuţiecu juriştii şi să vedem concret care au fost motivele pentru care legea a fostdeclarată neconstituţională. La începutul sesiunii parlamentare vom avea oastfel de discuţie cu juriştii şi vom vedea care este calea de urmat”. O poziţiesimilară o are şi preşedintele Comisiei juridice, deputatul PDL Daniel Buda,care se pare că nici el nu a lecturat motivaţia Deciziei CCR. “Aştept ca motivaţiaCCR să ajungă la comisie (Sic!). Rămâne de văzut care sunt motivaţiile CCR. Evident,Legea lustraţiei se înscrie printre preocupările partidului nostru”, ne-adeclarat Daniel Buda. Reamintim, tema lustraţiei a fost relansată în aceastăprimăvară de PDL prin intermediul Robertei Anastase, deşi au existat numeroasevoci care au atras atenţia asupra neconstituţionalităţii unor articole. A urmato acţiune heirupistă, deputaţii adoptând un text mult schimbat faţă de cevotase Senatul, autorii find Roberta Anastase şi Daniel Buda. După cejudecătorii CCR au declarat - pe 7 iunie - legea, în integralitate, neconstituţională,nimeni nu a mai scos vreun cuvânt despre aceasta, iar termenul de 45 de zile îninteriorul căruia s-ar fi putut adopta (urgent) o nouă lege a expirat pe 6august.

Liberaliidiscută problema pe 27 august

Ceva face PNL - menţionăm că iniţiatorii Legii lustraţiei au fost, în 2006, patruparlamentari liberali - am aflat de la chestorul Camerei, deputatul DanMotreanu. “Problema Legii lustraţiei, a unei legi noi, va fi discutată pe 27august, când va avea loc întâlnirea conducerii PNL cu senatorii şi deputaţiipartidului. Din păcate, având doar trei parlamentari în Biroul Permanent alSenatului, nu am avut forţa numerică de a convoca un Birou Permanent pentru asolicita o sesiune extraordinară în perioada de 45 de zile în care se putearezolva repede o lege nouă. Un lucru este cert: pentru ca să fie adoptată onouă lege a lustraţiei, lucrată de această dată fără a intra în coliziune cuConstituţia, trebuie ca unul din celelalte două mari partide parlamentare, PDLsau PSD, să fie de acord cu o astfel de lege. Degeaba o propunem noi, dacă alţiinu ne vor sprijini”, ne-a precizat Dan Motreanu.

ONG-urileîşi fac imagine pe seama lustraţiei

Dupăce au tăcut timp de două luni, abia după ce în presă s-a semnalat că pe 6august Legea lustraţiei iese din circuitul legislativ, au prins glas şiONG-urile care au susţinut adoptarea legii. Este vorba de Asociaţia 21 Decembrie,Societatea Timişoara ş.a. Sâmbătă, 7 august, liderii respectivelor ONG-uri i-autrimis o scrisoare Robertei Anastase solicitându-i să rezolve urgent problema Legiilustraţiei, în caz contrar cerându-i preşedintei Camerei să-şi dea demisia dintoate funcţiile pe care le deţine. Din păcate, demersul ONG-urilor este unulmai mult de imagine. Aceasta pentru că solicitările nu au absolut nici o bazăjuridică şi legislativă. Se solicită preşedintei Camerei să pună legea peordinea de zi a sesiunii extraordinare din 16 august, or’, acest lucru esteimposibil pentru că nu este de resortul acestei Camere să rezolve în primăinstanţă problema. De asemenea, se mai solicită ca legea “să fie revotată”,lucru imposibil de realizat din punct de vedere legal în cazul unei legideclarate neconstituţionale. Roberta Anastase a declarat pentru “Puterea”că nu a primit personal scrisoarea în cauză şi că, oricum, lucrurile nu se potrezolva legal conform solicitărilor din document.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine